Naturskyddsföreningen: Attefall har fel om riksintressen

REPLIK. Bostadsbristen i Sverige är ett samhällsproblem som framför allt drabbar ekonomisk svagare familjer och unga. Jan Berg och Stefan Attefall pekar ut Naturskyddsföreningen och andra intressegrupper som värnar skydd av natur, friluftsliv och kultur som hinder för att komma till rätta med detta (Di Debatt 11/4)

RIKSINTRESSE. Jan Berg och Stefan Attefall (11/4) påstår att det är regler om strandskydd och riksintressen som är grunden för bostadsproblemet. Ännu fler och djupgående ingrepp i lagstiftningen riskerar emellertid att snarare lamslå än utveckla bostadsbyggandet, skriver Karin Lexén.
RIKSINTRESSE. Jan Berg och Stefan Attefall (11/4) påstår att det är regler om strandskydd och riksintressen som är grunden för bostadsproblemet. Ännu fler och djupgående ingrepp i lagstiftningen riskerar emellertid att snarare lamslå än utveckla bostadsbyggandet, skriver Karin Lexén.Foto:Pontus Lundahl/TT

Stefan Attefall hade som bostadsminister stort inflytande över regelverket som styr bostadsbyggande. Han tog initiativ till en mängd lagändringar som syftade till förenklat byggande, bland annat den utvidgade friggebod, Attefallshus, som bär hans namn. 

Under Attefalls tid tillkom över 160 nya paragrafer i plan- och bygglagen. Dessa förändringar tycks dock inte i praktiken ha förenklat eller ökat byggandet, som bromsat in betänkligt. Enligt Boverket beror det till viss del på att marknaden för dyrare bostäder mättats. Detta har lett till att byggbolagen inte är lika intresserade av att bygga.  Kostnaderna för byggande har dessutom ökat med 48 procent bara på några år.  Andra utredningar har konstaterat att bland annat låg konkurrens har stor betydelse, liksom svårigheter för utländska bolag att etablera sig i Sverige.  

Berg och Attefall påstår emellertid att det är regler om strandskydd och riksintressen som är grunden för bostadsproblemet. De hänvisar särskilt till Naturskyddsföreningens och STF:s deltagande i Riksintresseutredningen för några år sedan, något som framstår som högst märkligt. Organisationerna bjöds in till expertmötena när det bara återstod några få månader av utredningstiden och hade därmed ett mycket begränsat inflytande över utredningen. 

Vi delar Bergs och Attefalls bild, att denna utredning kunde ha blivit mycket bättre. Oavsett detta så undersökte emellertid Riksintresseutredningen hur mycket just riksintressen för naturskydd och friluftsliv hindrade bostadsbyggandet. Enligt länsstyrelserna rörde det sig om endast 17 fall under fem år, en talande siffra med tanke på de över 1 500 byggprojekt i form av detaljplaner som årligen prövas. 

Det finns säkert många hinder för byggandet. Men många trivs och vill bo nära natur som är tillgänglig för upplevelser och friluftsliv. Kommuner som exempelvis Huddinge och Örebro, har visat att där det byggs mycket, kan det också planeras för både reservat och grönområden. Ännu fler och djupgående ingrepp i lagstiftningen riskerar emellertid att snarare lamslå än utveckla bostadsbyggandet.

Vi är övertygade om att behovet av funktionella bostäder, tillgång till grönområden och skydd av värdefull natur är mål som både är möjliga och nödvändiga att förena. De borde dessutom vara en inspirerande utmaning för byggbranschen för att hitta nya, hållbara framtidslösningar.

Karin Lexén, generalsekreterare, Naturskyddsföreningen

Läs tidigare inlägg: 

Hänsyn till riksintressen har gått till överdrift 

 


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?