1515

Nätläkare uppfyller inte patientsäkerheten

REPLIK. Enligt IFN:s Mårten Blix (Di 18/2) har nätläkare blivit en symbolfråga som handlar om det ”bredare samspelet mellan privat och offentlig sjukvård”. Debatten bör i stället handla om huruvida svensk sjukvård fortsatt ska bygga på evidens, eller om nya sätt att diagnosticera på ska kunna införas utan minsta krav på utvärderingar och patientsäkerhet, skriver läkaren Helena Dreber i en replik.

OKLAR NYTTA. Vet vi om vi kan likställa ett digitalt läkarbesök med ett fysiskt? Nej, det har tyvärr inte beforskats. Som nationalekonom borde Blix rimligen fråga sig vad han får för den kvarts miljard kronor som nätläkarbesöken kostade skattebetalarna enbart under 2018, skriver Helena Dreber.
OKLAR NYTTA. Vet vi om vi kan likställa ett digitalt läkarbesök med ett fysiskt? Nej, det har tyvärr inte beforskats. Som nationalekonom borde Blix rimligen fråga sig vad han får för den kvarts miljard kronor som nätläkarbesöken kostade skattebetalarna enbart under 2018, skriver Helena Dreber.Foto:isabell Höjman/TT

Medicinsk forskning har varit framgångsrik räknat till de behandlingar som vi i dag ser som självklara med räddade liv och förbättrad livskvalitet som följd. De flesta av oss har antingen själva som patienter, eller som anhöriga, fått ta del av exempelvis avancerade cancerbehandlingar eller hjärtsjukvård. Anledningen står bland annat att finna i den evidensbaserade medicinen, det vill säga att behandlingar genomgår rigorös utvärdering innan de kommer i klinisk praxis. Av oklar anledning har just evidenskravet frångåtts vad det gäller så kallade nätläkare, dvs läkarbedömning på distans. 

Vad är det som behöver evidensbaseras med nätläkare, kan man fråga sig. Ett läkarbesök är väl ett läkarbesök, och om det görs digitalt är väl det ett utmärkt sätt att bespara patienterna restid liksom smittorisk, eller? Blix konstaterar mycket riktigt att om ett nätläkarbesök ”löser ett vårdbehov blir det därför mycket billigare för samhället”. 

Vet vi om vi kan likställa ett digitalt läkarbesök med ett fysiskt dito? Nej, det har tyvärr inte beforskats. Som nationalekonom borde Blix rimligen fråga sig vad han får för pengarna. Av oklar anledning verkar det inte viktigt vad vi får för den kvarts miljard kronor som nätläkarbesöken kostade skattebetalarna enbart under 2018.

Som allmänläkare blir jag orolig både vad det gäller patientsäkerhet och samhällsekonomi när jag läser listan över de tio vanligaste diagnoserna som nätläkarföretagen ”avlastar” fysisk vård med (data från Region Jönköping). Låt mig ge några exempel: På första respektive andra plats återfinner vi den självläkande infektionen övre luftvägsinfektion samt symtomet hosta. Vari ligger läkarbedömningen av dessa två tillstånd? I båda fallen är det de så kallade differentialdiagnoserna som intresserar mig som allmänläkare. 

Att konstatera övre luftvägsinfektion respektive hosta bygger på att läkaren med rimlig sannolikhet har kunnat utesluta behandlingskrävande andra diagnoser, alltifrån lunginflammation, till sura uppstötningar och i värsta fall elakartade tillstånd som lungcancer. För att kunna utesluta dessa tillstånd krävs åtminstone att läkaren lyssnar på patientens lungor, vilket ju inte är möjligt med dagens tekniska distanslösningar. 

Om differentialdiagnoser med rimlig säkerhet ej har kunnat uteslutas, utan det snarare handlar om någon typ av rådgivning, finns med Blix sätt att resonera, telefonrådgivningen 1177 som ett ännu billigare alternativ än nätläkarapparna. 

På plats nummer sju kommer ”svinkoppor”, en diagnos som sjuksköterskor är vana att ta hand om och således ej kräver ett betydligt dyrare läkarbesök. Slutligen, på plats tio kommer halsfluss, en diagnos som Samverkan mot antibiotikaresistans, Strama, bedömer är olämplig att hantera digitalt. Att som Blix jämföra kostnader för ett distansbesök med ett fysiskt dito är uppenbarligen att jämföra äpplen med päron. 

Forskare vid Örebro Universitet har utvärderat evidensen bakom digitala förstagångsbesök och funnit den mycket begränsad. Socialstyrelsen gör likaså bedömningen att digitala besök är otillräckligt studerade

Trots detta kan nätläkarföretagen fortsätta att verka utan minsta krav på revision. Något som hade varit fullständigt omöjligt om det hade handlat om ett nytt läkemedel eller en medicinteknisk produkt. 

Att nätläkarföretagen kan stå oemotsagda av landsting och regioner, som finansierar nätbesöken, är beklagligt. Diskussionen om nätläkare är inte en symbolfråga. Den handlar om patientsäkerhet. 

Helena Dreber, specialistläkare i allmänmedicin, Med Dr

Läs tidigare inlägg:

Rädda nätläkarna – och vården 


Innehåll från Fortum markets ABAnnons

Enkelt verktyg för energieffektivisering

Att visualisera sin energiförbrukning kan ge stora effekter för kostnadsbesparingar och reducerad klimatpåverkan. Med Fortum Online kan företagskunder på ett enkelt sätt se vilken energi som kostar pengar i onödan. 

I en värld som står inför stora utmaningar blir det allt mer tydligt att det är genom pedagogisk visualisering och konkreta insikter som många små åtgärder kan leda till stora positiva förändringar. 

För företag och fastighetsägare är energiförbrukningen en stor kostnad – och ett betydande klimatavtryck – som man historiskt har haft svårt att analysera och därmed påverka. Ur den insikten föddes verktyget Fortum Online i Norge redan 2004 i samråd med kunder och energiexperter. Sedan dess har tjänsten förfinats och finns nu även som tillval för Fortums kunder på den svenska marknaden. 

Patrik Hamberg är ansvarig för verktyget på Fortum i Sverige.

– Det är ett väldigt smidigt sätt att få koll på sin energiförbrukning. En skola kan till exempel se att fastigheten drar en massa energi i onödan på helger och lov på grund av belysning och värme. Tidigare var det svårt att upptäcka den typen av kostsamma avvikelser i sin elräkning. 

Patrik Hamberg menar att många kunder har kunnat minska sin energiförbrukning med 5-10 procent utan några nya investeringar – enbart med hjälp av visualisering och en ökad kontroll. 

– Det kan vara butiker och shoppingcenter som plötsligt inser att belysningen slås på alldeles för tidigt, vilket resulterar i att man betalar onödigt mycket för tider på dygnet då ingen är på plats. En fastighetsägare undrade över sin höga förbrukning tills de insåg att man även betalade elräkningen för en snabbmatsrestaurang i gatuplan. Förut var du hänvisad till att följa upp sifforna på års- eller kvartalsbasis, men nu kan du se timförbrukningen under veckans alla dagar. 

Sänkt energiförbrukning i datacentret

Six Nines driver ett specialiserat datacenter med fokus på ”accelerated computing” och molntjänster för utveckling av maskininlärning och artificiell intelligens. Deras servrar står för 90 procent av energiförbrukningen, säger CIO George Plepis. 

– Vi hade en fast prissättning tidigare, men fick hjälp av Fortum att implementera Fortum Online och ett rörligt pris. Nu har vi använt verktyget i ett år. 

Han menar att det har lett till stora förbättringar. 

– Portalen gör det möjligt att i realtid följa förbrukningen och jämföra med våra prognoser. Tidigare fanns det inget sätt att mäta energiförbrukning på ett smidigt sätt. Nu kan vi ha en strategi för hur vi handlar el vid rätt tidpunkt, vilket har lett till att vi kunnat minska vår elräkning med 30-50 procent.

Gratis för Fortums kunder

Som Fortum-kund är det enkelt att komma igång och aktivera analysverktyget. Större fastighetsägare kan dessutom få olika rapporter för varje fastighet, samt klustra statistiken på kvarter, städer och regioner. Basversionen av Fortum Online ingår kostnadsfritt för alla befintliga kunder, medan det går att betala för plusversionen med fler analysverktyg och två timmars energirådgivning med en expert. 

– Många företag analyserar sin energiförbrukning först när det är dags för hållbarhetsrapportering, men vi ser tydligt att nästan alla har möjlighet att med små medel spara både energi, pengar och klimatpåverkan. Systemet larmar direkt vid avvikelser, och den ökade kunskapen gör att det blir betydligt enklare att budgetera sina energikostnader, avslutar Patrik Hamberg. 

Vill ni veta mer om verktyget Fortum Online kan ni läsa mer på Fortums hemsida eller kontakta dem på 020-818 818.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum markets AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?