ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Näringslivet måste mobilisera

  • Tomas Carlsson, NCC. Foto: Joakim Kröger, Joakim Kröger, Joakim Kröger

DEBATT. Samma uppoffring och omsorg som nu uppvisas inom vården, måste vi alla i näringslivet nu mobilisera för att rädda Sverige ifrån massarbetslöshet, konkurser och ekonomisk tillbakagång, skriver Tomas Carlsson, vd NCC.

Coronaviruset har visat vilken djup tacksamhet vi har anledning att känna inför sjukvården, där en hårt arbetande personal räddar livet på medmänniskor. Alla vi andra har de senaste dagarna haft anledning att fråga oss hur vi bäst tar ansvar i denna unika och delvis extrema situation. Förutom den medicinska krisen står både global och svensk ekonomi inför en enorm utmaning. Samma uppoffring och omsorg som nu uppvisas inom vården, måste vi alla i näringslivet nu mobilisera för att rädda Sverige ifrån massarbetslöshet, konkurser och ekonomisk tillbakagång.

I näringslivet syftar innovationskraft annars till att få fram nya och bättre produkter och tjänster eller hitta nya vägar till marknaden. Nu kommer denna kraft till användning genom att finna idéer som minskar det tryck coronasmittan och nödvändiga försiktighetsåtgärder innebär på samhället. Vi ska vara stolta över hur många företag och medarbetare nu söker och finner nya vägar att lösa problem för att få verksamheten att fortsätta och näringslivet att ta sitt ansvar för att hantera denna utmaning.

På detta sätt illustreras en sanning som inte alltid har ansetts självklar: Näringslivet är en grundläggande beståndsdel i samhället, inte ett särintresse, inte en personlig angelägenhet för aktieägarna. Landets företag är del i lokalsamhället. De är ofta en länk till världen. De förser sina kunder och konsumenter med varor vars värde vi nu alla inser.

Företagen är också arbetsplatser. Många av de som den senaste tiden har jobbat hemifrån har nog påmints om hur viktig arbetsplatsen är i våra liv. Vi saknar våra kolleger. Vi saknar samtalen och mötena där vi tillsammans flyttar projekt och företagets verksamhet framåt. Vi saknar snacket vid kaffeautomaten.

Men alla kan inte jobba hemma. Vi vill också uppmärksamma de miljontals svenska arbetstagare som fortfarande går till sina arbetsplatser. Många arbetsuppgifter kan helt enkelt inte utföras hemifrån och dessa yrkesgrupper har därmed inget val. I detta sammanhang går tankarna naturligtvis till personalen inom vård och omsorg, men alla arbetsuppgifter i alla sektorer är viktiga.

Näringslivet har nu ett avgörande ansvar att hålla igång sin verksamhet. Ju bättre företagen är på att upprätthålla effektivitet, säkra försäljningen och fortsätta affärs- och teknisk utveckling, desto bättre kommer samhället att komma ur den här krisen. 

Det är avgörande att vi försöker upprätthålla varu- och tjänsteproduktion när försörjningskedjor haltar och team är helt eller delvis satta ur spel. Arbetsgivare och arbetstagare måste gemensamt finna former för att upprätthålla ordinarie arbetsuppgifter och få så mycket arbete som möjligt gjort – hemma eller på arbetsplatsen. Trots att tekniken ger oss många möjligheter visar det här också att det inte kan lösa alla behov. Det krävs flexibilitet och anpassningsförmåga, men vi känner också en trygghet i att just det är några av det svenska näringslivets styrkor.

Som ledare har vi ett ansvar att se till att alla som kan fortsätter att jobba och vara produktiva. Vi får inte resignera inför situationen utan måste behålla fokus framåt. Så att medarbetarna kan hålla igång verksamheterna och samhällets kugghjul fortsätter att snurra.

Den som kan jobba måste jobba och utföra sina arbetsuppgifter så gott det går och det måste gå att också vara på jobbet på ett säkert sätt. Det senare är såklart särskilt brännande i ett läge där barnomsorg och skolor börjar stänga, men här måste samhällets signaler vara tydliga. Att alla som kan är med och drar sitt strå till stacken kommer under de närmaste veckorna vara viktigare än kanske någonsin i det moderna Sveriges historia.

Myndigheter och politiker måste i nuläget fokusera på den direkta coronaproblematiken. Det är avgörande för att minska smittspridningen. De har också ett ansvar att besluta om de åtgärder som anses nödvändiga.

Regeringen har redan vidtagit kraftfulla åtgärder för att lotsa svenskt näringsliv genom den omedelbara krisen. Men politiken kan också göra avgörande insatser genom att vara framåtblickande. En dag om inte allt för lång tid kommer den omedelbara krisen vara över.

Det finns många företag som vårt, som är i en bransch som snabbt kan komma igång och agera lokomotiv för att återstarta ekonomin. Men det bygger på att planerade projekt fortsätter enligt plan, beslutsprocesserna fortgår eller intensifieras och att nödvändiga investeringar genomförs. Förlamningen får inte drabba sådant som kan hållas igång. Ju längre politiken har kommit med offentliga investeringar och tillståndsprocesser, desto kortare blir ekonomins startsträcka när krisen är över.

Det räcker inte bara att säkerställa att de projekt som redan är planerade genomförs. I efterdyningarna av krisen blir det också viktigt att regeringen, regioner, kommuner och myndigheter genomför nya nödvändiga investeringar som motverkar arbetslöshet och stimulerar ekonomin.

Ökade investeringar i infrastruktur, bostäder och samhällsfastigheter kan fungera som stabiliseringspolitiska insatser i kraftiga lågkonjunkturer. Det visade sig särskilt under den ekonomiska krisen 2008 då den dåvarande regeringen ökade investeringarna i bland annat infrastruktur.

Hälsa och säkerhet förstår alla är viktigt i nuläget. Men lika viktigt är hoppfullhet och att alla som kan arbetar och drar åt samma håll. Det är i nuläget det viktigaste förhållningssättet för både företagen och deras medarbetare. Vi som företagsledare har ett stort ansvar för detta. Det kommer hjälpa Sverige under krisen och den dag när den omedelbara krisen är över.

Tomas Carlsson, vd och koncernchef, NCC

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer