1515

Naivt att tro att Wikström kan balansera intressen

DEBATT. Det är blåögt att tro att politiker erbjuds styrelseplatser för att företagen vill förstå den politiska processen bättre. Skälet är snarare att etablera direkta ingångar till lagstiftningsmaskineriet och därigenom forma lagar, skriver Anne-Marie Pålsson, tidigare riksdagsledamot (M) och docent i nationalekonomi.

DUBBLA LOJALITETER. Önskar väljarna mera erfarenhet hos de folkvalda är det bättre att kräva tidigare erfarenhet från näringslivet än att se mellan fingrarna på dubbla uppdrag, skriver Anne-Marie Pålsson med anledning av L:s beslut att peta Cecilia Wikström (bilden) från partiets EU-vallista.
DUBBLA LOJALITETER. Önskar väljarna mera erfarenhet hos de folkvalda är det bättre att kräva tidigare erfarenhet från näringslivet än att se mellan fingrarna på dubbla uppdrag, skriver Anne-Marie Pålsson med anledning av L:s beslut att peta Cecilia Wikström (bilden) från partiets EU-vallista.Foto:Per Groth/TT

Moralpanik kallade Cecilia Wikström Liberalernas petning av henne som partiets toppkandidat till EU-valet. Ett senkommet ställningstagande i en svår fråga var partisekreteraren Maria Arnholms beskrivning. Vem har rätt? Båda, för det var först när media avslöjade Wikströms extraknäck som partiledningen tog tag i en fråga som borde ha hanterats för länge sedan. Den om dubbla lojaliteter.

Saktfärdigheten är inte unik för Liberalerna. Inom stora delar av borgerligheten har det setts som oproblematiskt, ja till och med som en merit, att kombinera politik och företagande. Få har reagerat över att högt uppsatta politiker sadlat om till lobbyister, styrelseproffs, med mera.

Det var först nyligen som Sverige införde karantänsbestämmelser för toppolitiker. Inte för att jävsfrågan sågs som besvärlig ur ett konstitutionellt perspektiv, utan för att kritiken utifrån inte längre gick att bortse ifrån.

Det är utmärkt att något äntligen hänt på detta område. Svängdörrspolitik skapar osäkerhet om på vilka grunder politiska beslut formas och fattas. Det utmanar i förlängningen tilltron till det demokratiska styrelseskicket. Skälet är enkelt: merparten av arbetet i riksdag och regering rör lagstiftning. Här står i regel grupp mot grupp, företag mot konsumenter, en kategori företag mot en annan, och så vidare.

Politiker erbjuds inte i första hand styrelseplatser och andra uppdrag för att företagen vill förstå politiken bättre, utan för att etablera direkta ingångar till lagstiftningsmaskineriet. Att bakvägen påverka våra folkvalda och ansvariga tjänstemän så att lagen skrivs på ett för dem önskvärt sätt.

I själva verket är frågan om vilka politiker som bör underkastas restriktioner ganska lätt att besvara. I Sverige finner vi dem huvudsakligen i regeringskansliet, eftersom det är där utredningsresurserna finns och lagarna därför typiskt sett tas fram.

Vanliga svenska riksdagsledamöter är i detta sammanhang av ganska litet värde. Det är en följd av att riksdagen enligt grundlagen enbart ska vara reaktiv, vilket gör att riksdagens ledamöter blir något av statister i lagstiftningsprocessen. Riksdagen kan inte och ska inte skriva lag, vilket förklarar varför riksdagen inte har försetts med omfattande egna utredningsresurser.

I EU är det annorlunda. Där har EU-parlamentets makt över unionens lagstiftningsprocess ökat, inte minst till följd av Lissabonfördraget.

Men vilket inflytande en enskild ledamot har är svårt att gradera. En rimlig uppskattning landar någonstans mellan en svensk riksdagsledamot och ett svenskt statsråd. Frihetsgraderna är fler – i Bryssel finns inga partiorganisationer som styr beslutsfattandet – och parlamentarikernas egna resurser betydande. Att företag och organisationer vallfärdar till Bryssel för att på plats kunna påverka lagstiftarna och lagstiftningen på EU-nivå är alltså inte förvånande.

Häri ligger Cecilia Wikströms dilemma. Många av de frågor som regleras på EU-nivå är intressanta för de två bolag – Beijer Alma BEIA B -1,49% Dagens utveckling och Elekta EKTA B -0,25% Dagens utveckling – som erbjudit henne styrelseplats. Båda är teknologiska bolag med intresse för patent och immaterialrätt – frågor som Wikström varit den liberala gruppens talesperson för. Eftersom talespersonen är partigruppens ansikte utåt är det extra intressant för företagen att kontakta och bygga bra relationer med just denne.

En lagstiftare ska balansera olika intressen. Det är själva kärnan i uppdraget. Det görs bäst genom att inte vara för nära kopplad till någon av dem. Då uppstår nämligen med nödvändighet frågan om vems intresse som i slutändan tillvaratas.

Önskar väljarna mera erfarenhet hos de folkvalda är det bättre att kräva att de har tidigare erfarenhet från näringsliv, förvaltning, vetenskap, kultur med mera, än att se mellan fingrarna på dubbla uppdrag som kan ifrågasätta lojaliteten.

Anne-Marie Pålsson, moderat riksdagsledamot 2002–2010 och docent i nationalekonomi


Innehåll från CrunchfishAnnons

Digital Cash säkrar digitala betalningar

I Sverige sker under 10 procent av alla transaktioner med fysiska kontanter. Digitala betaltjänster dominerar men kräver att uppkoppling och betalservrarna fungerar. En robust lösning bör vara oberoende av nätet. Det är här Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash kommer in.

Digital Cash har kontanternas styrka i digital form och fungerar alltid. Oavsett var man befinner sig eller om nätverk tillfälligt saknas så erbjuds en driftsäker lösning där man kan betala offline. Digital Cash skapar trygghet för företag och konsumenter genom en digital betallösning som de alltid kan lita på. 

– I ett hållbart samhälle måste man planera för scenarios där inte allt fungerar. Digital Cash ger en försäkran om att digitala betalningar alltid kan genomföras, säger Joachim Samuelsson, VD Crunchfish.

Fungerar med alla digitala betallösningar

Systemet bakom en digital betallösning är komplext och innehåller många olika komponenter. Det är en utmaning att skapa betaltjänster som har hög tillgänglighet och robusthet. Finansinspektionen har nyligen kallat bankerna till möte för att diskutera hur avbrott i Swish ska hanteras för att försäkra att tjänsten har hög tillgänglighet. Digital Cash är en naturlig lösning för att skapa driftsäker digital betalning.

Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash konkurrerar inte med digitala betallösningar utan är en viktig pusselbit för att bidra till en ökad robusthet och tillgänglighet för de lösningar som redan finns.

– Digital Cash kompletterar alla andra betallösningar. Vår lösning ger robusthet som implementeras i själva betaltjänsten. Vi finns för att man alltid ska kunna betala tryggt med den betalösning som man föredrar, oavsett vem och var man är, säger Joachim Samuelsson.

Säker arkitektur i två steg

Crunchfish Digital Cash är ett komplement till alla olika betaltjänster, antingen i mobilen eller på ett kort. Lösningen bygger på ett system som delar upp betalningsförfarandet i två steg som gör betalningen möjlig att genomföra offline på ett säkert sätt. Betalaren har ett Digital Cash-konto som senare debiteras. Kontot kan inte övertrasseras och registrerar all betalningshistorik. 

Tävlar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling

Crunchfish deltar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling – Betaltjänster för alla. Tjänsten möjliggör att Swish fungerar i hela landet även där mobiltäckning saknas och gör att alla människor, företag och föreningar som föredrar just Swish kan lita på att den fungerar eftersom risken för driftstörningar elimineras. PTS fattar beslut om vilka sökande som får finansiering att genomföra sitt projekt i juni 2021.

Om Crunchfish 

Crunchfish är ett fintech-bolag och teknisk pionjär med patentsökt Digital Cash-lösning som använder en betalprocess i två steg, först clearing offline följd av online settlement. Crunchfish Digital Cash plånbok gör digital betalning robust och oberoende av nätet. Den är exceptionell flexibel och kan användas med alla typer av betalningslösningar. Crunchfish är sedan 2016 noterade på Nasdaq First North Growth Market med huvudkontor i Malmö och med representation i Indien.

Crunchfish.com/digital-cash 

 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?