1515

MUF: Sverige behöver ett nytt ideal om strävsamhet

DEBATT. Man når aldrig toppen utan att ta första steget. Sverige behöver en egen dröm om klassresan som bygger på egen kraft och ansträngning, skriver företrädare för Moderata ungdomsförbundet.

Sofia Fölster, Benjamin Dousa och Helena Nanne, Muf.
Sofia Fölster, Benjamin Dousa och Helena Nanne, Muf.

Vi är oss inte lika i dag från igår. Rekordstor asyl- och anhöriginvandring tillsammans med rekordsnabb urbanisering har förändrat det svenska livet i grunden. I över hundra år har socialdemokrater låtit definiera klasser utifrån inkomstskillnader. Men klasskampen borde inte utgöras av rättvisa skillnader mellan människors inkomster. Den borde handla om de orättvisa skillnaderna som går i arv hos stora delar av befolkningen. Samtidigt som arbetslösheten hos inrikes födda är låg, så präglas områden med en hög andel utrikes födda av arbetslöshet, kriminalitet och låga skolresultat. Det moderata projektet de kommande två mandatperioderna borde vara att bana väg för fler klassresor – och därför tar vi strid om att bli klassresenärernas parti på Moderaternas stämma den 12-15 oktober.

De ekonomiska skillnaderna mellan människor i Sverige kan komma att öka som ett resultat av invandringen vi haft och megatrenderna urbanisering och automatisering. I förlängningen innebär detta att folkhemmet måste dödförklaras och en ny gemensam samhällsberättelse växa fram. I en värld med skyhöga trösklar in på arbetsmarknaden har de redan rika ett enormt försprång. Man når aldrig toppen utan att ta första steget. Sverige behöver en egen dröm om klassresan som bygger på egen kraft och ansträngning.

Det lilla landet i norr som förvisso varit öppet för handel mot omvärlden, men utan påtaglig invandring, har förändrats. Vår ekonomi rymmer några av de mest innovativa företagen i sina branscher på jorden, men också bland de minst utbildade människorna i västvärlden. Idén om folkhemmet byggde på en statsmodell där likformighet var självändamålet. Men med en global värld där företag, kapital och talanger är lättrörliga och bygger på spetskompetens krävs än mer marknadsekonomi där olikheter tillåts och bejakas.

Det finns tyvärr ingen naturlag som anger att vi i evighet kommer att förbli ett rikt land. Därför måste politiken alltid ha förmågan att förändra sig i takt med samhället. Varken Socialdemokraterna eller Moderaterna är där än, utan politiken ligger många steg efter.

En förändrad värld och en förändrad befolkningsstruktur måste också leda till en annan samhällsberättelse. Skillnaderna i inkomst kommer bli större om både fler ska in på arbetsmarknaden och vi samtidigt ska behålla experter, entreprenörer och talanger i Sverige. I vårt land må inkomstskillnaderna vara små, men förmögenhetsskillnaderna är i nivå med vissa diktaturer. Här finns Wallenbergarna, Söderbergarna, Stenbeckarna och alla vi andra. Med rätt politik kan den som är beredd att öppna en kiosk eller plugga programmering också nå den svenska drömmen. Sverige behöver ett ansträngningsideal och Moderaterna behöver bli partiet som i alla lägen står upp för den som gör rätt för sig.

Moderata Ungdomsförbundets syfte i en värld med större skillnader är att vara garanten för social rörlighet. Sverige behöver bana väg för att strävsamhet och ansträngning ska leda till framgång – inte familjenamn eller bostadsadress. Idag dignar klassresenärer ned under skatter och statliga regleringar som hindrar företagande och bostadskarriärer. Byråkratiska system och straffavgifter gör att det är i princip omöjligt att bli rik i Sverige, om man inte börjar med miljoner på banken. Vi tar därför strid om tre konkreta frågor som skulle göra klassresan möjlig för fler:

1) Marknadshyror. Om trenden på bostadsmarknaden håller i sig är det om några år bara de med ärvda pengar, ärvda hyreskontrakt och pensionärer med en livstids kötid som kan bo centralt i våra större städer. Hyresrätten skulle kunna vara en trampolin för klassresenären från Grums som vill flytta till Karlstad för att slå sig in på arbetsmarknaden, men där hyresregleringen i dag sätter stopp.

Den första bostaden börjar ofta med en hyresrätt och Moderaterna måste vara partiet som öppnar upp hyresmarknaden för fler. Med reglerade hyror uppstår ett glapp mellan det fastställda priset och den verkliga betalningsviljan. Denna mellanskillnad skapar en grogrund för en ny svart bostadsmarknad som tvingar unga att betala absurda summor för att hyra i andra hand och därför stoppar klassresor för de som inte har tillräckligt tjock plånbok.

Från de socialdemokratiska leden brukar det höjas röster om att marknadshyror skulle leda till dyrare hyresrätter. Faktum är att det skulle resultera i mer rättvisa hyror. Den som bor i en prisreglerad hyresrätt i förorten ska inte behöva betala mer än marknadsmässig hyra, samtidigt som den som bor i attraktiva innerstadsområden endast betalar en bråkdel av det marknadsmässiga priset.

2) Världens mest liberala arbetskraftsinvandring. Samtidigt som fler studenter än någonsin studerar vidare har arbetsgivare svårt att rekrytera kompetenta medarbetare. Marknaden skriker efter rätt kompetens. Programmerare, ingenjörer, byggarbetare – listan kan göras lång. Samtidigt har Sverige en rättsosäker arbetskraftinvandring som genomsyras av systemfel. Nu kan människor bli utvisade för att de har skaffat sig ett jobb på egen hand eller valt att arbeta deltid i syfte att hinna lära sig svenska, även om de inte tagit emot ett enda bidrag. Detta är inte enbart en konsekvens av orättvis bedömning – det undergräver även förtroendet för migrationspolitiken.

Sedan Alliansen genomförde liberaliseringen av arbetskraftsinvandringen 2008 har det blivit enklare att invandra till Sverige. Syftet med reformen var att den som kan försörja sig själv ska ha rätt att flytta hit. I praktiken var dessa reformer goda men otillräckliga. Människor som gör rätt för sig tvingas i dag lämna Sverige. Därför står det bortom allt rimligt tvivel att Sverige behöver förändra sina system för att underlätta för arbetskraftsinvandrare. Därför tar vi strid om att en stopplag införs till dess att flera av Moderaternas förslag faktiskt är införda. Ingen laglydig arbetskraftsinvandrare ska behöva bli utvisad.

3) Öppna upp arbetsmarknaden. Den socialdemokratiska synen på att vissa arbeten inte är värdiga och därmed inte borde få finnas på den svenska arbetsmarknaden håller människor utanför. Den svenska modellen, och särskilt lagen om anställningsskydd, kommer från en tid då befolkningsstrukturen var relativt homogen. Arbetsmarknaden ser inte ut så längre utan tudelningen mellan inrikes födda och utrikes födda är kanske vårt allra största samhällsproblem. Tusentals nyanlända, utan särskilt lång utbildningsbakgrund och som inte kan språket, måste in på arbetsmarknaden för att integreras. Annars väntar år av en växande svart arbetsmarknad och bidragsberoende. Moderata Ungdomsförbundet tar därför strid för att avskaffa turordningsreglerna och omplaceringskyldigheten i Lagen om anställningsskydd.

Det klassamhälle vi har i dag innebär att barnens framtid avgörs av föräldrarna. Ett sådant samhälle får vi moderater aldrig acceptera. Därför tar vi strid för att bli klassresenärernas parti.

Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet
Sofia Fölster, 1:e vice förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet
Helena Nanne, 2:e vice förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet


Läs svar från Per Sundgren här.


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Innehåll från EKNAnnons

Så kan en grön garanti lyfta företagets export

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Nu lanserar statliga EKN en ny, grön kreditgaranti för att stötta exportföretag som bidrar till klimatomställningen. Garantin gör att EKN kan stå för 80 procent av bankens risk när ditt företag behöver finansiering för gröna investeringar. Så här kan du använda garantin.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

EKN:s gröna kreditgaranti är en ny lånegaranti som är riktad mot exporterande företag och deras underleverantörer. Syftet med garantin är att främja klimatinvesteringar och att stödja de framgångsrika svenska verksamheter som kan bidra till att uppfylla Parisavtalet. Vi frågade Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN, hur svenska exportföretag kan tjäna på att få en grön garanti.

– Vi har skruvat upp det här maximalt. Att EKN täcker upp till 80 procent av bankens risk för lån som ska gå till gröna investeringar gör det klart lättare för banken att kunna säga ja till företagets finansieringsbehov. Ett lån kan till exempel innebära möjligheten att utveckla nya gröna produkter eller tjänster – eller att ta sig in på en ny marknad med den befintliga verksamheten.

Exportföretag och underleverantörer

Carl-Johan Karlsson säger att garantin också kan användas för att ställa om den egna verksamheten till att bli mer klimatvänlig – och därmed mer konkurrenskraftig.

I många upphandlingar i dag efterfrågas exempelvis fossilfrihet, och det här är ju en utveckling som bara kommer att accelerera.

EKN:s gröna kreditgaranti erbjuds till företag som arbetar direkt eller indirekt med export. Det innebär att även underleverantörer till svenska exportföretag kan ansöka om garantin.

– Lånen kan till exempel handla om rörelsefinansiering, röra en specifik investering eller gå till att göra verksamheten mer klimatvänlig även på hemmaplan. Man behöver alltså inte vara en ”grön verksamhet” i dag, utan kan söka med syftet att ställa om.

EKN:s bedömningskriterier baseras på den nya EU-taxonomin som ska bidra till att uppfylla Parisavtalet, så i stora drag ska krediterna gå till något som stöttar klimatomställningen.

Hur ansöker då företag om EKN:s gröna kreditgarantier?

Banken som ansöker

– Det är företagets bank som ansöker om garantin och företaget som visar på hur projektet uppfyller kriterierna enligt den nya EU-taxonomin. Alla exportföretag och underleverantörer får gärna kontakta oss på EKN så kan vi guida både dem och banken igenom ansökningsprocessen.

Och de första gröna kreditgarantierna är redan på väg ut till svenska exportföretag.

– Vi arbetar med dem i skrivande stund och planen är att de första garantierna ska ställas ut nu under kvartal fyra. Om du och ditt företag vill göra gröna satsningar och vara med i klimatomställaningen så kontakta oss på EKN så berättar vi hur vi kan hjälpa till, säger Karl-Johan Karlsson.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?