1515

Muf-ordförande: Finare städa någon annans toalett än att leva på andras pengar

DEBATT. Sveriges integrationspolitik har lett till framväxten av en ny underklass. För att vända utvecklingen krävs större tonvikt på det egna ansvaret och högre krav på motprestationer för bidragstagare, annars riskerar utanförskapet att gå i arv, skriver Benjamin Dousa, ordförande i Muf.

MOTKRAV. Ska fler välja städning och liknande yrken framför bidrag behövs krav på motprestation i alla Sveriges kommuner, ett nationellt bidragstak och lägre skatter på små inkomster, skriver Benjamin Dousa.
MOTKRAV. Ska fler välja städning och liknande yrken framför bidrag behövs krav på motprestation i alla Sveriges kommuner, ett nationellt bidragstak och lägre skatter på små inkomster, skriver Benjamin Dousa.Foto:Björn Lindgren/TT

Svenska Städgruppen AB grundades av ett invandrarpar från Tyskland respektive Tjeckien i mitten av 1980-talet. Verksamheten var dock redan igång på 70-talet men då under ett annat namn. Företaget anställde i första hand familjemedlemmar, alla tre syskon fick sina första jobb där och även flera av barnbarnen. Det gav mat på bordet men också en känsla av att stå på egna ben och kontakter med en helt ny samhällsklass.

Långt innan RUT-avdraget infördes var det bara hos på kontor, i trapphus och hos välbärgade familjer det skedde laglig städning. Städning är för övrigt den riktiga beskrivningen av att göra ytor rena, ordet lokalvård är en överbyråkratisering och förekommer egentligen bara på Arbetsförmedlingens hemsida.

Invandrarparet och deras barn upptäckte att städning kanske var världens bästa tjänst att erbjuda. Nyanlända tjecker, polacker och serber, som knappt kunde vare sig svenska eller engelska, fick snabbt ett sätt att försörja sig på. Samtidigt kunde svenskfödda familjer lägga mer tid på på jobbet eller sina barns dansträningar i stället för att städa. Sannolikt räddades både ett och två äktenskap på kuppen.

Det är inte så konstigt att ingen i min familj, som startat och driver företaget, någonsin röstat vänster när man blivit kallade för pigor och drängar. Inställningen har nämligen alltid varit att det är betydligt finare att svabba någon annans toalett än att leva på någon annans pengar.

Nuförtiden är rekryteringsfrågan en av företagets största utmaningar. Få vill jobba där, och av de få som söker lediga tjänster handlar det främst om personer som vill fylla i sina aktiveringsblanketter för att kunna få bidrag.

Kraften i materiella drivkrafter kan inte nog understrykas. En familj med fyra barn i Stockholmsområdet som lever på försörjningsstöd kan få 33 014 kronor i månaden. Om en av föräldrarna börjar städa, minskar den samlade inkomsten till 32 994 kronor, och om båda föräldrarna börjar arbeta heltid ökar den endast till 34 364 kronor enligt riksdagens utredningstjänst. 

Men en minst lika stor del av svaret handlar om ett slags socialt stigma. Typiskt manliga yrken för många utlandsfödda, som buss- och taxiförare och pizzabagare, ses som helt okej, men inte städare, som anses typiskt kvinnligt. 

Tre av fyra städare är nämligen kvinnor och varannan av dem är födda i ett annat land. Detta har förstärkts av år av socialdemokratisk hetsjakt mot städning, men vilken rätt har de att kalla min mamma för piga?

Kärnan i Sveriges misslyckade integrationspolitik handlar om att politiken i allt för stor utsträckning sett invandrare som en grupp som måste omhändertas, snarare än en grupp som förväntas stå på egna ben och ta eget ansvar. 

Ett konkret exempel på detta är att det fram till 1998 var olagligt för kommuner och stadsdelar att ställa så kallade krav på motprestation för att få bidrag. I praktiken innebär det att kommunen garanterar alla medborgare en lägsta levnadsstandard, men för att få pengarna ska man lära sig svenska, gå en praktikkurs, eller på andra sätt göra sig anställningsbar. 

En bra bit in på 2000-talet var detta till trots mycket ovanligt, eftersom lagstiftningen begränsade dessa insatser till personer under 25 år. 2002 berördes bara 12 procent av alla bidragstagare av någon form av krav.

Trots att flera instanser, som IFAU, tidigt visade att de ändrade reglerna 1998 hade effekt dröjde det till 1 juni 2013 innan det blev lagligt för kommuner att ställa dessa krav på vuxna. Utan att raljera skulle det gå att hävda att vi hade en typ av medborgarlön fram till detta.

Hög invandring i kombination med höga bidrag och förbud mot att ställa krav på motprestation blev inte en särskilt lyckad kombination. Resultatet är det vi ser i Rinkeby-Kista och många andra liknande stadsdelar i landet. De senaste 15 åren har 1,6 miljoner människor fått uppehållstillstånd här. Arbetslösheten bland inrikes födda är i dag under 4 procent, medan den för utrikes födda är över 15 procent. 

Nedbrutet på ursprungsregion är skillnaderna ännu större. Arbetslösheten bland invandrare från Europa och Sydamerika är dubbelt så hög som bland inrikes födda, medan arbetslösheten är mer än sex gånger så hög bland personer födda i Asien och nästan sju gånger så hög bland personer födda i Afrika.

Majoriteten av landets arbetslösa, och bidragsberoende, invandrare bor ofta på samma ställen, i så kallade utanförskapsområden. Totalt bor en halv miljon människor i ett utsatt område. 74 procent av dessa har utländsk bakgrund. 

Dessa områden präglas även av låga skolresultat, kriminalitet, bidragsberoende och otrygghet. Vår misslyckade integrationspolitik har skapat en ny underklass, som dessutom är etniskt definierad.

För att vända utvecklingen behövs en ny riktning för integrationsfrågorna med större tonvikt på det egna ansvaret och att ansträngning ska löna sig, annars riskerar utanförskapet att gå i arv. 

Bidragsberoende handlar nämligen inte bara om låga inkomster och leder inte bara till att kommande generationer fastnar i ytterligare bidragsberoende. Barn till föräldrar på försörjningsstöd har även sämre resultat i skolan och hoppar av gymnasiet i större utsträckning. 

I flera av skolorna i Rinkeby, Husby och liknande områden har vi i flera år kämpat med studieresultat där över hälften av niondeklassarna inte ens blir behöriga till gymnasiet.

Många invandrarfamiljer har inte sällan inställningen att ”det är kört för mig, men mina barn ska kunna lyckas”. De barn vars föräldrar väljer städning framför bidrag har, rent statistiskt, en betydligt ljusare framtid framför sig, med lägre risk för att själva hamna i bidragsberoende, kriminalitet och psykisk ohälsa. De har också bättre studieresultat. 

Men ska fler välja städning och andra liknande yrken framför bidrag behövs krav på motprestation i alla Sveriges kommuner, ett nationellt bidragstak och lägre skatter på små inkomster. Det får helt enkelt aldrig löna sig mer att leva på bidrag än att arbeta.

Det fina är också att en golvmopp inte gör skillnad på hudfärg, religion, kön, eller ens språkkunskaper. Personer som är produktiva nog att städa sina egna lägenheter, ja, de borde helt enkelt vara produktiva nog att också städa grannens mot betalning. För vad är det egentligen för fel med att städa?

Benjamin Dousa, förbundsordförande MUF och ordförande Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?