1515

MUF: Alla allianspartier måste inte sitta i en M-ledd regering

Alliansen är mer en värdegemenskap och ett samarbetsprojekt än en regeringskonstellation. Om inte alla allianspartier vill sitta i en M-ledd regering kan Moderaterna samarbeta med dem i riksdagen, föra alliansens politik och rekrytera nyckelpersoner från alla fyra partierna, skriver BENJAMIN DOUSA, Moderata ungdomsförbundet.

Låter man sakfrågorna stå i fokus är det inte så himla svårt att få ihop en borgerlig regering, skriver Benjamin Dousa, Muf.
Låter man sakfrågorna stå i fokus är det inte så himla svårt att få ihop en borgerlig regering, skriver Benjamin Dousa, Muf.Foto:Björn Lindgren/TT

Regeringsfrågan har de senaste fyra åren ätit sig in i vartenda politiska samtal som förts på nationell nivå. Partier har skjutit sina låsningar på framtiden, och Sverigedemokraterna har använts som slagträ både från höger- och vänsterhåll. Som förbundsordförande för ett ungdomsförbund känns det lill-gammalt att konstatera att svensk inrikespolitik antagligen varit i den mest barnsliga perioden på decennier. Vår inställning i regeringsfrågan är glasklar: In i kaklet måste vara just in i kaklet, annars kan man lägga ned Moderaterna.

Sverige står i dag inför stora utmaningar. Det pratas mycket om gängkriminaliteten och integrationen, och detta är viktiga frågor som ett nytt politiskt ledarskap måste ta itu med - bränder att släcka här och nu. På lite längre sikt är jag dock ännu mer orolig för Sveriges ekonomi. Magdalena Andersson pratar ofta stolt om hur Sveriges ekonomi är “urstark”, men helt sant är det inte. BNP-tillväxten per capita har under de senaste 10 åren i själva verket varit historiskt låg, även i jämförelse med andra europeiska länder trots att många av dem drabbades mycket hårdare av eurokrisen och skuldkrisen.

Kommande år väntas en klart svagare utveckling i Sverige jämfört med EU-snittet, och prognoserna har dessutom reviderats nedåt. Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer aldrig någonsin att gå fram med de strukturreformer som är helt avgörande just nu. In i kaklet måste vara just in i kaklet, Sverige har inte råd med en ny decemberöverenskommelse.

Ulf Kristersson har den senaste veckan sonderat terrängen för en Alliansregering, tolererad av Socialdemokraterna. Föga förvånande tackade Stefan Löfven nej till den inviten, och delar av borgerligheten beskyllde statsministern för att inte vara samarbetsorienterad. Detta argument tycker jag överhuvudtaget inte håller, utan tvärt om hedrar det Socialdemokraterna att de i vått och torrt står upp för sina väljare. Tänk om Moderaterna hade gjort detsamma under förra mandatperioden. Moderata Ungdomsförbundet är, liksom resten av svenska folket, medvetna om att det är en mycket svår och komplicerad parlamentarisk situation, men vi har tre tydliga förväntningar på Kristerssons kommande sonderingsvecka:

•Ulf Kristersson ska, oavsett vad, pröva sitt stöd i riksdagen. Under hela valrörelsen lovade vi våra väljare att en röst på Moderaterna är en röst för en ny regering. Det var en av självaste grundbultarna i vårt vallokomotiv och det är helt uteslutet att lämna över bollen till Stefan Löfven utan att åtminstone i riksdagens kammare ha prövat vårt eget stöd.

•Miljöpartiet ska inte sitta i regeringen. Under den gångna mandatperioden har Miljöpartiet tvingat Socialdemokraterna att acceptera dyra eftergifter som varit skadliga för landet. Gymnasielagen är ett konkret exempel på ett lagförslag där trovärdigheten för svensk migrationspolitik urholkats av ett litet parti med en extrem hållning i denna enskilda fråga. I många sakfrågor behövs det mer uppgörelser mellan Socialdemokraterna och Moderaterna, men ett utvidgat samarbete med Miljöpartiet är i förlängningen skadligt för borgerligheten. De senaste dygnen har det vädrats idéer om att inleda regeringssamtal med Miljöpartiet, men vi anser att Ulf Kristersson redan nu bör stänga den dörren.

•Alliansen kan fortsätta att existera även utan att alla fyra partier sitter i regeringen. Om jag fick en krona varje gång Aftonbladets och DNs ledarskribenter, statsvetare och andra proffstyckare dödförklarat Alliansen så hade jag varit miljonär. För alla som följer svensk politik är det uppenbart att samarbetet ser något annorlunda ut nu än för tio år sedan, men samarbetet är allt annat än dött. Idé- och värderingsgemenskapen inom borgerligheten är närmare än någonsin. Alla fyra allianspartier vill ha sänkt skatt, NATO-medlemskap, valfrihet i välfärden, ordning i skolan och kan dessutom leva med lite kärnkraft. Mitt förstahandsalternativ är, och kommer även till valet 2022 att förbli, en alliansregering, men om det av någon anledning inte går kan faktiskt Alliansen fortsätta att existera. Statssekreterare kan rekryteras från samtliga fyra partier, förslag inkorporeras från allas tidigare budgetmotioner och kompromisser förhandlas fram när det gäller skarpa propositioner. Det går att få till en M-ledd regering där inte alla allianspartier är med och samtidigt behålla Alliansen, även om det inte är mitt förstahandsalternativ.

Låter man sakfrågorna stå i fokus är det inte så himla svårt att få ihop en borgerlig regering. Sveriges skatter hör till de högsta i världen, med en marginalskatt på 60 procent, men utan att grundläggande samhällsfunktioner fungerar. Det minskar drivkrafterna för att plugga till ingenjör, arbetskraftsinvandra till Sverige eller starta ett företag. Att sänka de statliga inkomstskatterna är avgörande för tillväxten. Det är uppenbart att Alliansens politik behövs nu.

Även när det kommer till skola och utbildning behövs också stora reformer. Det är inte rimligt att ett land som Sverige, som för bara några decennier sedan presterade i världstoppen i kunskapsmätningar, har en högst medioker skola som präglas av små möjligheter till klassresor. Lärarutbildningen, läroplaner och undervisningsmetoderna måste förbättras och fokusera mer på kunskap, och mindre på postmodernt flum. Socialdemokraternas devalvering av bildningen och utbildningens koppling till arbetsmarknaden river permanenta revor i konkurrenskraften.

Nu är det för mycket på spel. Ekonomin, skolan, kriminaliteten och integrationen behöver åtgärdas nu. Moderata Ungdomsförbundets linje i detta svåra parlamentariska läge är glasklart: in i kaklet måste betyda just in i kaklet.

BENJAMIN DOUSA

Förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet


Innehåll från EKNAnnons

Så har EKN hjälpt svenska Exeger att växa

Exegers solcell Powerfoyle.
Exegers solcell Powerfoyle.

Exeger är ett svenskt bolag med en prisbelönt världsledande solcellsteknik som konverterar all ljusenergi till elektrisk energi – både inomhus och utomhus. Solcellen som kallas Powerfoyle kan se ut som läder, textil eller varför inte borstat stål. För att kunna växa har bolaget tagit hjälp av EKN – bland annat genom en Grön rörelsekreditgaranti.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

När man säger solceller tänker de flesta nog på stora solkraftsparker eller 100 kvadratmeter på ett villatak. Men Exegers solcell Powerfoyle är något helt annat, framtagen för att på några kvadratcentimeter ladda våra vardagsprylar – oavsett var man befinner sig.

– Vår solcell är unik för att den kan finnas i produkter vi människor bryr oss om och behöver i vardagen. Det är görbart tack vare Powerfoyles olika designmöjligheter, och för att den laddar oavsett ljuskälla. Du har hela tiden tillgång till en grön energi genom ljuset runtomkring, både inomhus och utomhus, förklarar Exegers vd Giovanni Fili.

Giovanni Fili är vd för Exeger.
Giovanni Fili är vd för Exeger.

Att Powerfoyle går att böja och framställa i olika designvarianter gör att den kan integreras i praktiskt taget alla konsumentprodukter som behöver elektricitet. Och det är också precis så Exegers försäljning går till – genom samarbeten. Under 2021 har företaget gjort sina första fyra produktlanseringar tillsammans med framgångsrika företag inom olika områden. Dels världens första självladdande cykelhjälm, dels världens första självladdande hörlur. Hörlurar som ger ett obegränsat och miljövänligt användande.

EKN tar 80 procent av bankens risk

Exeger har samarbetat med statliga EKN i flera år. EKN finns till för att hjälpa svenska exportföretag, och redan tidigt i bolagsresan fick Exeger rådgivning av EKN. Och nu när Exeger behöver kapital till sin nya stora produktionsanläggning i Stockholm har EKN gått in och garanterat 80 procent av bankens risk genom en grön rörelsekreditgaranti.

– En finansieringslösning som denna från EKN öppnar givet upp större lånemöjligheterna från banker, säger Giovanni Fili.

”Irreversible tech”

Under pandemin har bolaget dessutom vunnit årets uppfinnare – ett pris som delas ut av European Patent Office – samt skalat upp och industrialiserat en ny teknisk plattform för Powerfoyle med 50 procent högre effekt inomhus. Med hjälp av EKN har nu Exeger säkrat finansiering för att inleda bygget av Europas största solcellsfabrik, och nu siktar bolaget framåt.

– Vi kommer att driva en ny standard inom konsumentelektronik. Bluetooth finns numera överallt, och precis så ser vi på resan med Powerfoyle. Det är en teknik som ingen kommer att kunna se sig utan när de väl börjat använda den – det kallar vi för irreversible tech, säger Giovanni Fili.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?