Annons

MUF: Alla allianspartier måste inte sitta i en M-ledd regering

Alliansen är mer en värdegemenskap och ett samarbetsprojekt än en regeringskonstellation. Om inte alla allianspartier vill sitta i en M-ledd regering kan Moderaterna samarbeta med dem i riksdagen, föra alliansens politik och rekrytera nyckelpersoner från alla fyra partierna, skriver BENJAMIN DOUSA, Moderata ungdomsförbundet.

Låter man sakfrågorna stå i fokus är det inte så himla svårt att få ihop en borgerlig regering, skriver Benjamin Dousa, Muf.
Låter man sakfrågorna stå i fokus är det inte så himla svårt att få ihop en borgerlig regering, skriver Benjamin Dousa, Muf.Foto:Björn Lindgren/TT

Regeringsfrågan har de senaste fyra åren ätit sig in i vartenda politiska samtal som förts på nationell nivå. Partier har skjutit sina låsningar på framtiden, och Sverigedemokraterna har använts som slagträ både från höger- och vänsterhåll. Som förbundsordförande för ett ungdomsförbund känns det lill-gammalt att konstatera att svensk inrikespolitik antagligen varit i den mest barnsliga perioden på decennier. Vår inställning i regeringsfrågan är glasklar: In i kaklet måste vara just in i kaklet, annars kan man lägga ned Moderaterna.

Sverige står i dag inför stora utmaningar. Det pratas mycket om gängkriminaliteten och integrationen, och detta är viktiga frågor som ett nytt politiskt ledarskap måste ta itu med - bränder att släcka här och nu. På lite längre sikt är jag dock ännu mer orolig för Sveriges ekonomi. Magdalena Andersson pratar ofta stolt om hur Sveriges ekonomi är “urstark”, men helt sant är det inte. BNP-tillväxten per capita har under de senaste 10 åren i själva verket varit historiskt låg, även i jämförelse med andra europeiska länder trots att många av dem drabbades mycket hårdare av eurokrisen och skuldkrisen.

Kommande år väntas en klart svagare utveckling i Sverige jämfört med EU-snittet, och prognoserna har dessutom reviderats nedåt. Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer aldrig någonsin att gå fram med de strukturreformer som är helt avgörande just nu. In i kaklet måste vara just in i kaklet, Sverige har inte råd med en ny decemberöverenskommelse.

Ulf Kristersson har den senaste veckan sonderat terrängen för en Alliansregering, tolererad av Socialdemokraterna. Föga förvånande tackade Stefan Löfven nej till den inviten, och delar av borgerligheten beskyllde statsministern för att inte vara samarbetsorienterad. Detta argument tycker jag överhuvudtaget inte håller, utan tvärt om hedrar det Socialdemokraterna att de i vått och torrt står upp för sina väljare. Tänk om Moderaterna hade gjort detsamma under förra mandatperioden. Moderata Ungdomsförbundet är, liksom resten av svenska folket, medvetna om att det är en mycket svår och komplicerad parlamentarisk situation, men vi har tre tydliga förväntningar på Kristerssons kommande sonderingsvecka:

•Ulf Kristersson ska, oavsett vad, pröva sitt stöd i riksdagen. Under hela valrörelsen lovade vi våra väljare att en röst på Moderaterna är en röst för en ny regering. Det var en av självaste grundbultarna i vårt vallokomotiv och det är helt uteslutet att lämna över bollen till Stefan Löfven utan att åtminstone i riksdagens kammare ha prövat vårt eget stöd.

•Miljöpartiet ska inte sitta i regeringen. Under den gångna mandatperioden har Miljöpartiet tvingat Socialdemokraterna att acceptera dyra eftergifter som varit skadliga för landet. Gymnasielagen är ett konkret exempel på ett lagförslag där trovärdigheten för svensk migrationspolitik urholkats av ett litet parti med en extrem hållning i denna enskilda fråga. I många sakfrågor behövs det mer uppgörelser mellan Socialdemokraterna och Moderaterna, men ett utvidgat samarbete med Miljöpartiet är i förlängningen skadligt för borgerligheten. De senaste dygnen har det vädrats idéer om att inleda regeringssamtal med Miljöpartiet, men vi anser att Ulf Kristersson redan nu bör stänga den dörren.

•Alliansen kan fortsätta att existera även utan att alla fyra partier sitter i regeringen. Om jag fick en krona varje gång Aftonbladets och DNs ledarskribenter, statsvetare och andra proffstyckare dödförklarat Alliansen så hade jag varit miljonär. För alla som följer svensk politik är det uppenbart att samarbetet ser något annorlunda ut nu än för tio år sedan, men samarbetet är allt annat än dött. Idé- och värderingsgemenskapen inom borgerligheten är närmare än någonsin. Alla fyra allianspartier vill ha sänkt skatt, NATO-medlemskap, valfrihet i välfärden, ordning i skolan och kan dessutom leva med lite kärnkraft. Mitt förstahandsalternativ är, och kommer även till valet 2022 att förbli, en alliansregering, men om det av någon anledning inte går kan faktiskt Alliansen fortsätta att existera. Statssekreterare kan rekryteras från samtliga fyra partier, förslag inkorporeras från allas tidigare budgetmotioner och kompromisser förhandlas fram när det gäller skarpa propositioner. Det går att få till en M-ledd regering där inte alla allianspartier är med och samtidigt behålla Alliansen, även om det inte är mitt förstahandsalternativ.

Låter man sakfrågorna stå i fokus är det inte så himla svårt att få ihop en borgerlig regering. Sveriges skatter hör till de högsta i världen, med en marginalskatt på 60 procent, men utan att grundläggande samhällsfunktioner fungerar. Det minskar drivkrafterna för att plugga till ingenjör, arbetskraftsinvandra till Sverige eller starta ett företag. Att sänka de statliga inkomstskatterna är avgörande för tillväxten. Det är uppenbart att Alliansens politik behövs nu.

Även när det kommer till skola och utbildning behövs också stora reformer. Det är inte rimligt att ett land som Sverige, som för bara några decennier sedan presterade i världstoppen i kunskapsmätningar, har en högst medioker skola som präglas av små möjligheter till klassresor. Lärarutbildningen, läroplaner och undervisningsmetoderna måste förbättras och fokusera mer på kunskap, och mindre på postmodernt flum. Socialdemokraternas devalvering av bildningen och utbildningens koppling till arbetsmarknaden river permanenta revor i konkurrenskraften.

Nu är det för mycket på spel. Ekonomin, skolan, kriminaliteten och integrationen behöver åtgärdas nu. Moderata Ungdomsförbundets linje i detta svåra parlamentariska läge är glasklart: in i kaklet måste betyda just in i kaklet.

BENJAMIN DOUSA

Förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet

Innehåll från FolksamAnnons

Tryggare alternativ i stökiga börstider – ”Finns goda investeringsmöjligheter även i en kris”

2022 var ett svajigt börsår. Den som är orolig över sitt pensionssparande kan börja det nya året med att gå igenom några av de lite mer trygga alternativ som finns för att se vad som passar bäst.

– Det är lätt att bara se till här och nu. Men du kan förbereda dig redan nu inför nästa gång det blir stökigt på börsen, säger Folksams rådgivningschef Fredrik Nyberg.

Få hjälp av en erfaren privatrådgivare i ett digitalt möte – läs mer här. 

– I oroliga börstider är det många som ringer sina pensionsrådgivare. Ofta hinner vi knappt lägga ned telefonen och äta lunch. Det är inte konstigt att man blir orolig, utan det är en helt normal reaktion, säger Fredrik Nyberg.

Hans tips är att försöka göra en ekonomisk plan med sin rådgivare, inte fatta några överilade beslut och att vid behov ha en löpande dialog.

– Ett annat tips är att välja placeringar och sparande som per automatik balanserar risken. Om du inte gillar minustecken är traditionell förvaltning eller en defensiv portfölj bra. Du får mindre när börsen går upp, men behåller mer när den går ned.

Folksam är ett av en knapp handfull kundägda bolag som erbjuder en traditionell förvaltning med en lång och framgångsrik historik. Traditionell förvaltning kan vara en tacksam sparform när börsen svajar och ekonomin viker nedåt.

– Med vår rådgivning situationsanpassar vi lösningarna kundens önskemål och behov, men även utifrån hållbarhetsaspekter. Vi förhåller oss och tar hänsyn till hur långt man har kvar till sitt mål, hur mycket pengar man redan har eller sparar per månad. Sedan är vår uppgift att välja rätt förvaltning som passar kundens unika behov.

Hur hjälper traditionell förvaltning i skakiga tider?

– Vill man minska tajmingskänsligheten är traditionell förvaltning ett bra sätt då den syftar till en stabil löpande avkastning. Det uppnår vi genom att arbeta med en mix av i huvudsak tre ingredienser. Den första är aktier. Den andra är fastigheter som vi själva äger. Den tredje är räntor och obligationer.

– Det här mildrar och jämnar ut svängningar.

Fredrik Nyberg understryker vikten av att sprida sina risker genom att använda sig av olika tillgångsslag i sitt sparande.

– Själv sparar jag både genom fonder och genom traditionell förvaltning. Det ger en bra balansering av min risk. Den eviga frågan om huruvida fonder eller traditionell förvaltning är bäst beror på livssituationen. Istället för att spela ut dem mot varandra kan man låta dem komplettera varandra.

Inget vet när börskriser ska slå till – eller hur långa de blir. Men med en plan, ett medvetet risktagande och löpande kontakt med sina rådgivare ger man sig själv bättre förutsättningar för goda resultat, menar Fredrik Nyberg.

– Det är lätt att bara se till här och nu. Men du kan förbereda dig redan nu inför nästa gång det blir svajigt på börsen. Pensionssparande och förvaltning av pengar är långsiktigt och det är svårt att tajma rätt. Om man sparar på månadsbasis kommer att man att investera både när börsen står högt och när den står lågt. Det kan vara mindre kul, men är effektivt över tid.

Man ska heller inte glömma att det finns goda investeringsmöjligheter även i en kris, påminner Folksams rådgivningschef.

– Om börsen har gått ned, kommer du in på marknaden till lägre priser än tidigare.

Boka placeringsterapi – personlig rådgivning för dig och ditt kapital

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera