ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

MP:s kärnkraftsmotstånd är föråldrat

  • FOSSILFRITT. MP:s kärnkraftsmotstånd är kontraproduktivt. Fokus måste ligga på hur vi effektivast minskar vår klimatpåverkan och skapar en trygg energiförsörjning ur ett systemperspektiv, skriver Lars Hjälmered (M) och Camilla Brodin (KD). Foto: Forsmark

REPLIK. Det är intressant hur vissa miljöpartister klamrar sig fast vid ett föråldrat kärnkraftsmotstånd, trots att det blir alltmer uppenbart hur viktig kärnkraften är för klimatet och konkurrenskraften.

Energiöverenskommelsen var resultatet av ibland svåra förhandlingar och ska betraktas som en helhet med både förnybart och förutsättningar för långtidsdrift av kärnkraft. 

Överenskommelsens motsägelsefulla mål om att elproduktionen år 2040 ska vara 100 procent förnybar samtidigt som det inte utgör ett stoppdatum för kärnkraften, har lett till otydlighet om kärnkraftens roll. 

Det har bland annat reflekterats i myndigheternas arbete. Senast i maj lade Energimyndigheten fram fem framtidsscenarier – alla utan kärnkraft. Denna snedvridning av överenskommelsens innebörd är olycklig och har fört med sig kritik. 

Det överenskommelsen faktiskt ska leverera är ett ”robust elsystem med en hög leveranssäkerhet, en låg miljöpåverkan och el till konkurrenskraftiga priser”. År 2045 ska Sverige ha nettonollutsläpp av växthusgaser.

KD och M företräder en balanserad politik med bäring på överenskommelsens helhet. Vi står bakom vind- och solkraft, men inser kärnkraftens betydelse. Ensidigt fokus på förnybart har prövats – och resultaten förskräcker. Trots mångmiljardinvesteringar i Tyskland har utsläppsminskningarna uteblivit.  

Reforminnehållet i överenskommelsen börjar ta slut. Vi har därför lagt fram en rad nya förslag. Bland annat vill vi undersöka möjliga livtidsförlängande åtgärder av befintlig kärnkraft, stimulera forskning – också inom kärnkraftsområdet – och genomföra en effektutredning för starkare elnät. Denna linje söker vi stöd för i kommande samtal.   

Klimatet är en ödesfråga. IPCC har talat sitt tydliga språk. Både kärnkraft och förnybart expanderar kraftigt i de allra flesta scenarier om hur 1,5-gradersmålet kan nås. Internationella energirådet har uppmanat världens länder att värna kärnkraften av klimatskäl. 

Det fossilfria samhället kommer att kräva mycket mer el och effekt. Baserat på Fossilfritt Sveriges färdplaner och en rapport från Energiföretagen Sverige kommer elbehovet till år 2045 öka med motsvarande 1,5 gånger Danmarks behov och effektbehovet med 20 procent. 

MP:s kärnkraftsmotstånd är kontraproduktivt. Fokus måste ligga på hur vi effektivast minskar vår klimatpåverkan och skapar en trygg energiförsörjning ur ett systemperspektiv. Alla fossilfria energislag behövs om överenskommelsens verkliga mål ska uppnås. 

Lars Hjälmered (M), ordförande i näringsutskottet

Camilla Brodin (KD), riksdagsledamot och näringspolitisk talesperson

Läs tidigare inlägg:

Kärnkraften är ett villospår 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer