Annons

MP ställer utveckling mot avveckling

REPLIK. Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar, som kräver kraftfulla politiska åtgärder för att hejda. Detta är Moderaterna helt överens om med Miljöpartiet, skriver Louise Meijer, miljö- och klimatpolitisk talesperson (M).

FEL FOKUS. Det sticker i ögonen att miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) vill experimentera med andra välfärdsmått än tillväxt i stället för att börja mäta effektiviteten i den egna klimatpolitiken, skriver Louise Meijer.
FEL FOKUS. Det sticker i ögonen att miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) vill experimentera med andra välfärdsmått än tillväxt i stället för att börja mäta effektiviteten i den egna klimatpolitiken, skriver Louise Meijer.Foto:Karin Wesslén/TT, Karin Wessl n/TT

Däremot är vi övertygade om att tillväxt och innovationer är en förutsättning för att ställa om samhället i en grön riktning. 

Utan tillväxt hade våra förutsättningar att möta alltifrån naturkatastrofer till barnadödlighet, fattigdom och svält varit avsevärt mycket sämre. Bara under de senaste 70 åren har vårt välstånd ökat så till den grad att risken för att dö i en naturkatastrof har minskat med 90 procent.

Därför blir det problematiskt när miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) nu vill att vi ska ersätta tillväxten som mått på vår utveckling med alternativa välfärdsmått (Di Debatt 13/10). 

Lövin menar att dessa nya välfärdsmått kan vara till exempel mellanmänsklig tillit och självskattad allmän hälsa. Det kan säkert finnas fördelar i att mäta vårt välstånd med flera indikatorer. Men att gå tillväxtkritikerna till mötes och vifta bort den kanske enskilt mest framgångsrika välfärdsindikatorn – tillväxt – vore förödande.

Vi ser samtidigt att det finns en rad konkreta mått som Miljöpartiet borde ta på större allvar, i stället för att hitta på nya. 

Det gäller inte minst klimatet. Moderaterna under flera års tid drivit på för att regeringen ska redovisa klimatnyttan och klimateffekten av sina satsningar. Detta förslag har dock konsekvent avvisats från regeringen som inte heller har valt att redovisa hur stora utsläppsminskningar deras statsbudget leder till.

Andra konkreta mått som Miljöpartiet ogärna pratar om avser kriminalitet och otrygghet. Att skjutningar, gängkriminalitet och sexualbrott skapar otrygghet och påverkar vårt välstånd och vår tillit negativt förstår nog alla. Men detta är Miljöpartiet mindre benäget att uppmärksamma.

Därför sticker det i ögonen när Miljöpartiet nu vill börja experimentera med alternativa välfärdsmått. Rimligare vore att ta otryggheten på allvar eller att börja mäta effektiviteten i den egna klimatpolitiken.

Konflikten mellan Miljöpartiet och Moderaterna handlar inte om huruvida vi ska bekämpa klimatförändringarna eller inte. Inte heller råder det delade meningar kring exempelvis Industriklivet eller det lovvärda initiativet av Dagens industri att redovisa ett CO2-index för företag. 

I stället uppenbarar sig en konflikt där utveckling ställs mot avveckling, och där konkretion och effektivitet ställs mot kvicka slagord.

Louise Meijer (M), miljö- och klimatpolitisk talesperson

Läs tidigare inlägg:

Isabella Lövin: Svensk tillväxt ska bli koldioxidfri 


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?