ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

MP ställer utveckling mot avveckling

  • FEL FOKUS. Det sticker i ögonen att miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) vill experimentera med andra välfärdsmått än tillväxt i stället för att börja mäta effektiviteten i den egna klimatpolitiken, skriver Louise Meijer. Foto: Karin Wesslén/TT, Karin Wessl n/TT

REPLIK. Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar, som kräver kraftfulla politiska åtgärder för att hejda. Detta är Moderaterna helt överens om med Miljöpartiet, skriver Louise Meijer, miljö- och klimatpolitisk talesperson (M).

Däremot är vi övertygade om att tillväxt och innovationer är en förutsättning för att ställa om samhället i en grön riktning. 

Utan tillväxt hade våra förutsättningar att möta alltifrån naturkatastrofer till barnadödlighet, fattigdom och svält varit avsevärt mycket sämre. Bara under de senaste 70 åren har vårt välstånd ökat så till den grad att risken för att dö i en naturkatastrof har minskat med 90 procent.

Därför blir det problematiskt när miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) nu vill att vi ska ersätta tillväxten som mått på vår utveckling med alternativa välfärdsmått (Di Debatt 13/10). 

Lövin menar att dessa nya välfärdsmått kan vara till exempel mellanmänsklig tillit och självskattad allmän hälsa. Det kan säkert finnas fördelar i att mäta vårt välstånd med flera indikatorer. Men att gå tillväxtkritikerna till mötes och vifta bort den kanske enskilt mest framgångsrika välfärdsindikatorn – tillväxt – vore förödande.

Vi ser samtidigt att det finns en rad konkreta mått som Miljöpartiet borde ta på större allvar, i stället för att hitta på nya. 

Det gäller inte minst klimatet. Moderaterna under flera års tid drivit på för att regeringen ska redovisa klimatnyttan och klimateffekten av sina satsningar. Detta förslag har dock konsekvent avvisats från regeringen som inte heller har valt att redovisa hur stora utsläppsminskningar deras statsbudget leder till.

Andra konkreta mått som Miljöpartiet ogärna pratar om avser kriminalitet och otrygghet. Att skjutningar, gängkriminalitet och sexualbrott skapar otrygghet och påverkar vårt välstånd och vår tillit negativt förstår nog alla. Men detta är Miljöpartiet mindre benäget att uppmärksamma.

Därför sticker det i ögonen när Miljöpartiet nu vill börja experimentera med alternativa välfärdsmått. Rimligare vore att ta otryggheten på allvar eller att börja mäta effektiviteten i den egna klimatpolitiken.

Konflikten mellan Miljöpartiet och Moderaterna handlar inte om huruvida vi ska bekämpa klimatförändringarna eller inte. Inte heller råder det delade meningar kring exempelvis Industriklivet eller det lovvärda initiativet av Dagens industri att redovisa ett CO2-index för företag. 

I stället uppenbarar sig en konflikt där utveckling ställs mot avveckling, och där konkretion och effektivitet ställs mot kvicka slagord.

Louise Meijer (M), miljö- och klimatpolitisk talesperson

Läs tidigare inlägg:

Isabella Lövin: Svensk tillväxt ska bli koldioxidfri 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer