Annons

MP: Miljöbalken nödvändig för hållbarhetsarbetet

REPLIK. I december skrev Maud Olofsson (C), Nyamko Sabuni, Niklas Nordström (S), Per-Erik Lindvall och Göran Bäckblom att de vill ersätta miljöbalken med en hållbarhetsbalk

Elin Söderberg och Stina Bergström, Miljöpartiet.
Elin Söderberg och Stina Bergström, Miljöpartiet.Bild:Iseklint Natur & Miljö och Henrik Montgomery

Förslaget skulle undergräva det lilla miljöskydd som finns och skulle inte leda till att stärka den näringlivsutveckling som behövs på landsbygden. Skribenterna missar även att avvägningarna mellan ekologisk-, social- och ekonomisk hållbarhet redan görs idag och att miljöbalken är ett måste för att den ekologiska aspekten ska beaktas.

Miljöbalken är viktig för att samhället som helhet ska syfta till en hållbar utveckling. Det är självklart att praxis för just miljöbalken är att bedöma miljökonsekvenser. En avvägning görs sedan av våra myndigheter mellan intressen som står mot varandra och då beaktas ekologiska, ekonomiska och sociala aspekter. För ärenden som tas upp i miljödomstolen är dessa överväganden så omfattande att ingen tjänsteperson kan vara expert på allt och representera alla perspektiv. Därför har olika myndigheter i uppdrag att företräda olika intressen.

Idén att ersätta miljöbalken med en hållbarhetsbalk är absurd och kortsiktig. Idag överskrider vi flera planetära gränser. Vi lever inte upp till arealerna skyddade områden som vi skrivit under internationellt. Med den kraftiga miljöpåverkan vi har idag undergräver vi förutsättningarna för ett hållbart samhälle, säkerhet, ekonomisk stabilitet, hälsa och livskvalitet. Att i det läget föreslå att miljöbalken, som ska slå vakt om de naturvetenskapliga gränserna för människans påverkan på miljön, ska ersättas av en hållbarhetsbalk är absurt och extremt kortsiktigt. Sverige har stora möjligheter till innovation, sysselsättning och utveckling inom verksamheter som inte har negativa konsekvenser för miljön.

Vad vi behöver är näringslivspolitik som lyfter fram lösningarna för omställningen till ett hållbart samhälle. Miljöpartiet definierar ett hållbart samhälle som ett samhälle där vi globalt håller oss inom de naturvetenskapliga planetära gränserna och socialt hållbart är ett samhälle som inte undergräver människors möjligheter att få sina mänskliga behov uppfyllda. Dessa ekologiska och sociala ramar är naturgivna, de ekonomiska förutsättningarna har vi all möjlighet att utveckla så att samhället håller sig inom de ekologiska och sociala ramarna. Eftersom allt annat innebär att vi undergräver våra långsiktiga möjligheter, är det först när vi är innanför dessa ramar som vi kan uppnå frihet.

Det finns många exempel på ärenden som fått en alldeles för lång handläggningstid. Regeringen har redan beslutat om en rad ändringar som kommer leda till regellättnader för företag som behöver miljötillstånd. Det handlar bland annat dels om att göra det tydligare vilka krav som gäller, men också om att minska antalet krav som ställs på de verksamheter som inte kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. Att det finns en utvecklingspotential här har dock inte att göra med att miljöbalken prövar ärenden utifrån miljö och inte väger tre aspekter av hållbar utveckling lika tungt.

Livet utanför storstäderna bör stärkas och vart man än bor i landet ska det finnas närhet till bra skolor, vård och service. Det finns flera exempel på hur små kommuner samarbetar för att täcka upp hela det stora kommunala ansvaret och på så sätt få en ekonomi i balans. Det är också utanför storstäderna som vi har tillgång till skog för träbyggnader, förnybar elproduktion och livsmedelsproduktion som kommer bli än viktigare att trygga på ett hållbart sätt när klimatet förändras globalt. Vår industri ligger också i framkant när det gäller att utveckla lösningar som minimerar utsläpp och som möjliggör en övergång från fossila till förnybara alternativ. Något som Miljöpartiet stärker ytterligare genom industriklivet.

Människor som bor där nya verksamheter skulle kunna etableras vill inte ha farliga utsläpp som kan skada dem eller deras barn i sin närhet. Det är detta som Miljöbalken ska skydda dem mot och det ska miljöbalken fortsätta göra.

Elin Söderberg, riksdagskandidat Miljöpartiet de gröna i Västerbotten
Stina Bergström, miljöpolitisk talesperson och riksdagsledamot (MP), Värmland


Läs debattartikeln från Maud Olofsson m.fl. här.


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?