ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Moderaterna vill dumpa skatter och försämra arbetsrätten inom EU

  • NYA REGLER. Det är allvarligt att Moderaterna de inte ser problemet med att EU-reglerna i dag saknar krav på arbetstagarinflytande och ekonomisk verksamhet i landet dit ett företag flyttar, skriver Jytte Guteland och Olle Ludvigsson, europaparlamentariker (S). Foto: Matt Dunham

DEBATT. På onsdagen väntas regeringarna i EU:s medlemsländer anta sin gemensamma position i förslaget om nya regler för hur företag ska tillåtas flytta, sammanslås och delas över landsgränserna. Det är en historisk möjlighet att, en gång för alla, sätta stopp för brevlådeföretag, skriver Jytte Guteland och Olle Ludvigsson, europaparlamentariker (S).

Skatteskandalerna Luxleaks, Panamadokumenten och Paradisdokumenten har tack vare modiga visselblåsare spridit ljus över förekomsten av brevlådeföretag och skalbolag. Sådana företag omfattar ofta konstgjorda upplägg med målvakter, där företag verkar över landsgränserna i syfte att undvika skatter, arbetstagares rättigheter och socialt skydd. 

Men skandalerna är bara toppen av ett isberg. Europafacket har konstaterat i en studie att hela 96 procent av utländska investeringar i Luxemburg och motsvarande 83 procent i Nederländerna går in i brevlådeföretag. 

Detta är helt oacceptabelt. 

Därför är vi glada att vi i januari fick med oss hela Europaparlamentet på vår ståndpunkt om skarpare regler. Vår utgångspunkt har varit att friheten för företag att verka över gränserna är viktig för ekonomin och sysselsättningen, men att detta inte får ske till priset av skatteflykt, bedrägeri och fler brevlådeföretag. 

Uppenbarligen delar inte Christofer Fjellner, Gunnar Hökmark (M) och Anders Sellström (KD) vår åsikt. De valde att tillsammans med endast två andra av sammanlagt 175 ledamöter i den egna partigruppen, rösta mot våra förslag. Detta gjorde även Sverigedemokraterna och deras partigrupp. 

De visar tydligt att det inte ligger i deras intresse att stoppa skatteflykt och lönedumpning inom EU. Det är allvarligt att de inte ser problemet med att EU-reglerna i dag saknar krav på arbetstagarinflytande och ekonomisk verksamhet i landet dit ett företag flyttar. 

EU-domstolen konstaterade för över ett år sedan, i den omtalade Polbud-domen, att etableringsfriheten inom unionen i dag inte ställer krav på att bolag måste bedriva faktisk ekonomisk verksamhet i destinationslandet. Detta underlättar för så kallad regelshopping, där bolag enkelt kan registrera sitt säte i länder med svaga kontrollmekanismer, låga skatter och dåliga arbetsvillkor, utan att nödvändigtvis bedriva verksamhet där. Det hotar välfärden, sänker standarder och riskerar att leda till en kapplöpning mot botten. 

För oss är det av yttersta vikt att löntagarnas och fackförbundens grundläggande rättigheter inte försämras utan höjs. Arbetstagares rättigheter, möjligheter till lönefordringar och arbetsmiljöregler är oerhört beroende av hur bolag styrs över gränserna. 

Anställda har ett genuint intresse av företagens lönsamhet, eftersom deras arbete och produktivitet är nödvändiga för företagens framgångar. Därför är vi stolta över ökade krav på arbetstagarinflytande vid planer på omstruktureringar av företagen. Ytterligare krav som vi fått stöd för är att kollektivavtal ska gälla innan, under och när företag planerar en flytt eller delning. 

Vidare fick vi också igenom viktiga skrivningar som ska ge nationella myndigheter tillräckliga muskler för att sätta stopp för en företagsflytt, sammanslagning eller delning om det rör sig om ett ”konstgjort upplägg”, där inga planer finns på att bedriva faktisk ekonomisk verksamhet i destinationslandet.

En hållbar, gränsöverskridande bolagsstyrning förutsätter tillräckliga skyddsregler för arbetstagare, investerare och andra av bolagens intressenter. Reglerna måste gå hand i hand med regler för utstationerade arbetstagare, onlineregistrering av företag och fri rörlighet inom vägtransporten för att effektivt motverka social dumpning.

Jytte Guteland, europaparlamentariker (S) och förhandlare för den socialdemokratiska partigruppen för direktivet om onlineregistrering av bolag 

Olle Ludvigsson, europaparlamentariker (S) och förhandlare av ekonomiutskottets yttrande till rättsliga utskottet för direktivet om gränsöverskridande företagsombildningar, delningar och sammanslagningar

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer