Moderaterna: Sverige ska gå före med klimatet

DEBATT. Sverige ska vara föregångare i klimatpolitiken. Nu krävs rätt prioriteringar om Sverige ska bibehålla trovärdigheten som verkligt grönt föredöme, anser Maria Malmer Stenergard och Jörgen Warborn, Moderaterna.

Maria Malmer Stenergard.
Maria Malmer Stenergard.Foto:Janerik Henriksson/TT
KLIMATINVESTERING. Företagen måste själva leda omställningen, men politiken har ett stort ansvar, anser Moderaterna. På bilden Masugn 4 i Oxelösund, en SSAB-anläggning som kommer att ställas om till produktion med vätgas inom ramen för klimatprojektet Hybrit.
KLIMATINVESTERING. Företagen måste själva leda omställningen, men politiken har ett stort ansvar, anser Moderaterna. På bilden Masugn 4 i Oxelösund, en SSAB-anläggning som kommer att ställas om till produktion med vätgas inom ramen för klimatprojektet Hybrit.Foto:Martina Huber

I början av december samlas världens länder till klimatkonferens i Polen. Sverige går in i det globala klimatarbetet med Europas mest ambitiösa klimatmål. Men färska siffror från Naturvårdsverket visar att de svenska utsläppen fortsätter att öka för tredje året i rad. Nu krävs rätt prioriteringar om Sverige ska bibehålla trovärdigheten som verkligt grönt föredöme.

Sverige har länge varit ledande i klimatpolitiken och EU bär den globala ledartröjan. Det är en stor styrka att samtliga riksdagspartier utom SD har ställt sig bakom världens kanske mest ambitiösa klimatmål som innebär att Sverige år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Men höga ambitioner förpliktar och måste följas av tydliga resultat. Därför är det alarmerande att de svenska utsläppen ökar.

I EU kan flera länder göra mer. När de utsläppsminskningar som ska ske utanför EU:s utsläppshandel fördelades fick exempelvis Polen målet att sänka sina utsläpp med bara 7 procent medan Bulgarien inte behöver sänka sina utsläpp alls. Det håller inte. Ska vi klara av att leva upp till Parisavtalet måste alla medlemsländer bära sin del av utsläppsbördan.

För att på ett effektivt sätt sänka utsläppen krävs fokus på de stora utsläppskällorna. En av de i särklass största är industrin, som står för en tredjedel av de svenska utsläppen. Det handlar framför allt om basindustri, såsom stål och cement. Det är industrier som redan i dag är världsledande på klimatsidan, mycket tack vare vår fossilfria elproduktion. Det är industrier som bidrar till jobb och tillväxt även utanför de större städerna. Men deras utsläpp måste ned.

Vi moderater har i klimatdebatten framhållit att ett verkligt föregångsland måste klara av att förena sjunkande utsläpp med ökande tillväxt. Detsamma gäller för EU. Vi ska ha tuffa och ambitiösa mål men vi måste också vara medvetna om att risken finns att företagen förlägger sina investeringar utanför EU och att de globala utsläppen då stiger. En stark konkurrenskraft är en förutsättning för ett starkt klimatarbete. Från politiskt håll kan vi inte bara komma med pålagor; det krävs också morötter.

För att redan klimatsmart produktion ska kunna ta nästa steg i hållbarhetsarbetet, krävs ofta tekniksprång. Genom att fånga och lagra koldioxid kan utsläppen från cementproduktionen helt elimineras. Genom att ersätta kol med vätgas i ståltillverkningsprocessen kan svenska utsläpp minskas med 10 procent över en natt. Företagen måste själva leda omställningen, men politiken har ett stort ansvar. Vi moderater har en rad förslag för en grönare basindustri.

Klimatavdrag. Vi föreslår ett klimatavdrag som riktar sig till basindustrier som investerar i teknik som helt eliminerar eller radikalt sänker utsläppen. Exempel på ett liknande avdrag finns redan i Nederländerna. I väntan på att det kommer på plats matchar vi fullt ut bidragen i Industriklivet, eftersom vi tar ansvar för att industrin ska kunna förlita sig på långsiktiga spelregler. På sikt menar vi dock att ett avdrag skulle skapa större precision än ett bidrag.

Större resurser till forskning och utveckling. Ett klimatavdrag bör kompletteras med kraftfulla satsningar på forskning och utveckling samt stöd för pilotanläggningar. I dag finns exempelvis tekniken för att fånga och lagra koldioxid, men den är dyr och det finns en rad hinder för samarbete inom exempelvis Norden. Här kan även tillämpad forskning spela en viktig roll för att utveckla metoder och optimera flöden. Därför föreslår vi att nästa forskningsproposition i större utsträckning inriktar sig på att minska koldioxidutsläppen från basindustrin.

Snabbspår för gröna tillståndsprocesser. Stora klimatinvesteringar står och faller med långa handläggningstider, överklagandeprocesser och brist på elförsörjning. Det är ett misslyckande för politiken. Vi föreslår ett snabbspår för tillståndsprocesser som krävs för större miljö- och klimatinvesteringar.

Att minska utsläppen från basindustrin är, tillsammans med minskade utsläpp från transportsektorn, en förutsättning för att vi ska kunna leva upp till våra ambitiösa klimatmål.

Just nu går utvecklingen tydligt i fel riktning. Kommande regering måste snabbt sjösätta verkningsfulla åtgärder där fokus ligger på att åstadkomma så stor klimatnytta som möjligt för varje satsad krona. Den rödgröna regeringens klimatpolitiska åtgärder förmår inte leverera mot våra ambitiösa mål. Konjunkturinstitutet har exempelvis bedömt att sju av åtta åtgärder är ineffektiva. Samtidigt måste Sverige driva på för att fler länder inom EU ska ta ett större ansvar, medan EU i sin tur måste driva på resten av världen, exempelvis genom att ställa klimatkrav i frihandelsavtalen.

Moderaterna har förnyat och fördjupat vår klimatpolitik och i våras presenterade vi en omfattande rapport med vår plan för hur vi ska ta tag i de svenska utsläppen och vara ett verkligt grönt föredöme för EU och för resten av världen. Senast vi styrde Sverige sjönk de svenska utsläppen drastiskt. Det vill vi lyckas med igen.

Maria Malmer Stenergard, miljöpolitisk talesperson (M)
Jörgen Warborn, riksdagsledamot (M) och kandidat till Europaparlamentet


Innehåll från Element Logic SwedenAnnons

Automatisera din logistik och överlev den digitala omställningen

”Ett automatiserat lagersystem är ett måste för att överleva i en tid i ständig förändring”, säger Thomas Karlsson, vd Element Logic Sweden.
”Ett automatiserat lagersystem är ett måste för att överleva i en tid i ständig förändring”, säger Thomas Karlsson, vd Element Logic Sweden.

Digitaliseringen har länge varit ett faktum men i och med pandemin går den snabbare än någonsin förr. Det syns inte minst i våra nya shoppingvanor – vi kan klicka hem allt på nätet och få det levererat utanför vår dörr. Dessutom ska det gå snabbt och smidigt – men då gäller det att ha effektiva och automatiserade lösningar för logistiken. 

Att corona påskyndat människors digitala beteenden har lett till helt nya kravställningar och förväntningar. Företag som tidigare inte varit digitala alls har snabbt tvingats anpassa sig till den nya vardagen för att ens ha en chans att överleva i det höga digitaliseringstempot. 

I PostNords årliga rapport ”E-barometern” går det att utläsa att 2020 blev ett rekordår för e-handeln. Totalt hade e-handeln en tillväxt på hela 40 procent och i dagligvaruhandeln ligger tillväxten på otroliga 95 procent. 43 procent av all hemelektronik handlades på nätet, och motsvarade siffra låg på 30 procent inom segmentet kläder och skor. En annan trend man kan utläsa är uppsvinget i att handla begagnat på nätet. 

– Den här tillväxten skapar nya behov och kräver effektiva och flexibla lösningar, säger Thomas Karlsson, vd på Element Logic.

Så möter du konsumenternas nya krav

För att möta konsumenternas nya krav krävs en effektiv och flexibel logistik. Att springa omkring på ett lager och leta varor till en order, eller springa omkring i en butik och plocka matkassar är ohållbart. Man behöver ett lagersystem som man snabbt kan skala upp eller anpassa och som snabbt plockar ihop kundens order – det är precis det systemet Element Logic erbjuder. 

–  Med vårt automatiserade lagersystem AutoStore kommer varan till plockaren och inte tvärtom. Med lösningen sparar du enormt mycket tid, yta, men även kostnader, säger Thomas Karlsson. 

Snabba förändringar kräver flexibelt, skalbart och automatiserat lagersystem 

Med AutoStore sparar du upp till 80 procent golvyta jämfört med ett manuellt lagersystem. Det innebär att du får plats för mer varor och har möjlighet att snabbt, enkelt och flexibelt bygga ut AutoStore när det behövs. Systemet kan byggas i vilken geometrisk form och storlek som helst, i befintlig eller ny byggnad. Samtidigt som den dagliga driften kan fortgå.  

–  Har du en befintlig lagerlokal med ett manuellt system är det inga problem att byta ut det mot AutoStore. Det fungerar lite som ett legobygge, det kan byggas på snabbt och riskfritt när behovet uppstår.

Med den här lösningen behöver man inte se långt in i framtiden och gissa hur behoven ser ut då utan man kan istället bygga sin automationslösning utifrån dagens behov. 

– Det här är en stor fördel och ett måste för att överleva i en tid i ständig förändring och med snabba digitala omställningar, avslutar Thomas Karlsson. 

Om Element Logic

Element Logic har i över 30 år optimerat företags lagerprestanda med skräddarsydda robotlösningar, programvara och rådgivning. Som ursprunglig AutoStore®-partner är man experter på att utforma och installera systemet med fokus på ökad lönsamhet. 

Läs mer om automatisering på elementlogic.se 

Mer från Element Logic Sweden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Element Logic Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?