Annons

Moderaterna: Staten ska inte vara skogsägarnas värsta fiende

DEBATT. Skogsägarnas rätt att bruka sin egen mark har de senaste åren begränsats av myndighetsbeslut, och äganderätten har inskränkts.

Andreas Norlén och Maria Malmer Stenergard.
Andreas Norlén och Maria Malmer Stenergard.

Otydliga regelverk och tolkningar ledde nyligen till att 15 skogsägare valde att stämma staten eftersom de varken får avverka eller sälja sin skog – och de får inte heller någon ersättning. Vi oroas av en regering som tycks få allt svårare att skilja på mitt och ditt. Moderaterna vill stärka äganderätten och föreslår flera reformer för att underlätta för skogsägarna.

Förvaltarskapstanken – att man vårdar det man äger för kommande generationer – är bärande i svenskt skogsbruk. Eget ansvar hos den enskilde skogsägaren har gynnat svensk skog och bidragit till såväl höga naturvärden som till vår ekonomi. Sverige är i dag världens tredje största exportör av papper, massa och trävaror. Samtidigt har vi mest skog i hela EU. Allt fler talar också om skogens bidrag till klimatet och om bioekonomins roll i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Men otydliga regler gör att staten blir skogsbrukarnas värsta fiende. Så får det inte vara.

Moderaterna har därför följande förslag:


Stärk äganderätten

Äganderätten är grundlagsskyddad, men den har ett svagare skydd än många andra fri- och rättigheter. Det vill vi moderater ändra på. Ingrepp i äganderätten ska omfattas av proportionalitetskrav – ett ingrepp ska aldrig gå utöver vad som är nödvändigt för att exempelvis skydda viktiga naturvärden. Vi vill också tillsätta en bred äganderättsutredning för att kartlägga hoten mot äganderätten och se vilka ytterligare lagändringar som behövs.


Rätt till ersättning

Redan idag tar skogsägarna stort ansvar för att värna den biologiska mångfalden genom att göra frivilliga avsättningar av sin skog. Av den produktiva skogsmarken är en större andel skyddad genom skogsägarnas egna avsättningar än genom ett formellt skydd.

I vissa fall kan det finnas goda skäl till att skog inte får avverkas eller att skogsbruket måste följa vissa begräsningar. Men om staten hindrar skogsägare från att bruka sin mark måste den också ersätta skogsägarna. För oss moderater är det är en självklarhet att den som får sin äganderätt inskränkt också ska få rimlig kompensation för detta.


Se över artskyddsförordningen

Idag hindras skogsägare alltför ofta från att avverka sin skog på grund av artskyddsförordningen. Syftet med regelverket är att bevara växt- och djurarter, men innebär i praktiken ofta stora inskränkningar av äganderätten för skogsägarna.

Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket påpekade redan 2016 att det finns brister som innebär att artskyddsförordningen är svår att tillämpa i skogsbruket. För att säkerställa att artskyddsförordningen är tillämpbar, effektiv och rättssäker uppmanade man regeringen att se över reglerna. Trots att snart två år har gått har regeringen inte ens påbörjat någon översyn av artskyddsförordningen. Det är anmärkningsvärt. Därigenom försämrar regeringen förutsättningarna för en hållbar skogsindustri.

Vår utgångspunkt är att skogsägarnas äganderätt måste respekteras, samtidigt som vi värnar miljön. Svenska skogsbrukare förtjänar förutsebara, effektiva och rättssäkra regler. Med en stärkt äganderätt säkrar vi en av Sveriges viktigaste naturtillgångar och därmed vår omställning till ett mer hållbart samhälle.

Andreas Norlén, ordförande (M) i riksdagens konstitutionsutskott
Maria Malmer Stenergard, miljö- och jordbrukspolitisk talesperson (M)


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?