För att Sverige ska klara klimatomställningen måste vi växla om från kol och olja till ren el. Det kräver inte bara att vi använder mer ren el utan även att vi producerar mer ren el. En trygg energiförsörjning är också helt avgörande för svensk konkurrenskraft och välfärd.
Det råder därför inga tvivel om att kärnkraften är viktig för Sverige. Sverige har EU:s renaste elproduktion och tillsammans med vattenkraften har kärnkraften stått för 80 procent av vår totala elförsörjning. Den klarar av att leverera stora mängder el på tider det efterfrågas, och detta till väldigt låga klimatutsläpp. Men nu pekar allt på att den befintliga kärnkraften inte räcker till.
Det pågår stora investeringar för att minska utsläppen inom framför allt industri- och transportsektorn, som tillsammans står för två tredjedelar av Sveriges utsläpp. Svenska flaggskepp som SSAB:s Hybrit, Volvo, Scania och andra investerar nu miljarder för att bryta fossilberoendet.
Lösningen stavas elektrifiering.
Fossila bränslen i industrier och lastbilar måste bytas ut mot el och andra rena drivmedel. För att nå dit konstaterar landets ledande experter att vi måste öka produktionen av el. Kärnkraftens betydelse i detta arbete kan inte överskattas.
Den senaste tiden har det dessutom blivit uppenbart att kärnkraften spelar en avgörande roll för att det svenska elsystemet över huvud taget ska fungera.
I somras tvingades svenska myndigheter snabbstarta kärnkraft som legat nere för underhåll. Inte för att elen behövdes just då, utan för att reaktorn behövdes för att elsystemet inte skulle fallera.
Kärnkraften har stor betydelse även utanför Sverige. För att nå de globala klimatmålen är det avgörande att fler länder ställer om sina energisystem. Därför ser vi nu hur flera stora länder planerar för ett fossilfritt energisystem, där såväl förnybara källor som kärnkraft är viktiga komponenter.
I USA ingår kärnkraften i den tillträdande presidenten Joe Bidens energi- och klimatplaner. I Storbritannien byggs det nya kärnkraftverk och i Frankrike arbetar regeringen på en plan för att utvidga vätgas med hjälp av kärnkraft. Den globala kampen mot kolet och de fossila bränslena är central och mycket görs tack vare ren energi från bland annat kärnkraft.
Men Socialdemokraterna tycks inte förstå det här. I Sverige avvecklar vi alltså fullt fungerande kärnkraft, när vi egentligen behöver mer kärnkraft. Moderaterna har länge kämpat för att rädda Ringhals 1 och än är det inte försent för regeringen att tänka om. För att behålla och utveckla den svenska kärnkraften krävs tre saker:
* Förläng driften av Ringhals 1. På måndag presenterar Moderaterna ett förslag i riksdagen om att utreda förutsättningarna för att driva Ringhals 1 vidare. Anledningarna till att Ringhals 1 måste fortsätta producera el är många. Den kan bidra till att producera den mängd ren el som behövs för att klara klimatutmaningen och reaktorns egenskaper behövs i det svenska elsystemet för att det ska fungera. Vattenfall, som äger Ringhals reaktorer, har själva konstaterat att Ringhals 1 kan drivas vidare till 2036 med hjälp av låga investeringar. Att inte låta detta ske är ett hårt slag mot vår förmåga att klara klimatomställningen och upprätthållandet av ett fungerande elsystem.
* Ändra Sveriges mål för elproduktionen. Sveriges elproduktion ska inte generera några utsläpp. Moderaterna vill därför att Sverige ska ha som målsättning att elsystemet ska vara helt fossilfritt, oavsett val av kraftslag eller teknik. Men att – som regeringen gör – inrikta politiken på ett förnybart elsystem riskerar att slå helt fel. Ett förnybart elsystem bortser helt från kärnkraftens betydelse för att minska utsläppen. För att Sverige ska klara klimatet och vårt fortsatta välstånd krävs en teknikneutral och fossilfri energimix.
* Möjliggör utvecklingen av ny kärnkraft. Att förlänga befintlig kärnkraft är viktigt men vi måste också blicka framåt. I dag utvecklas tekniker där uttjänt bränsle kan användas på nytt. Det finns också mindre reaktorer som kan serietillverkas i fabrik. För att utvecklingen inte ska gå Sverige förbi behövs en färdplan för nästa generations kärnkraft. Den bör peka ut behovet av forskning och testanläggningar på området. Flera andra länder har uppmärksammat denna utveckling. Den får inte gå Sverige förbi.
Vi ger nu regeringen en sista chans att lyssna och göra om och göra rätt. Förläng driften av Ringhals 1 och satsa på framtidens kärnkraft. Allt annat vore att svika arbetet med klimatomställningen.
Ulf Kristersson, partiledare, Moderaterna
Lars Hjälmered, energipolitisk talesperson, Moderaterna