Annons

Moderaterna: Sista chansen för Ringhals 1

DEBATT. Moderaterna lägger nu fram ett förslag i riksdagen med hopp om att rädda Ringhals 1. Om vi låter fullt fungerande kärnkraft stängas kan det få förödande konsekvenser för Sveriges möjligheter att klara klimatutmaningen och elförsörjningen, skriver Ulf Kristersson (M) och Lars Hjälmered (M).

STOPPA STOPPET. På måndag lägger Moderaterna fram ett förslag i riksdagen för att stoppa Ringhals 1 från att stängas. Det är inte för sent för regeringen att tänka om, anser Ulf Kristersson och Lars Hjälmered.
STOPPA STOPPET. På måndag lägger Moderaterna fram ett förslag i riksdagen för att stoppa Ringhals 1 från att stängas. Det är inte för sent för regeringen att tänka om, anser Ulf Kristersson och Lars Hjälmered.Foto:Björn Larsson Rosvall

För att Sverige ska klara klimatomställningen måste vi växla om från kol och olja till ren el. Det kräver inte bara att vi använder mer ren el utan även att vi producerar mer ren el. En trygg energiförsörjning är också helt avgörande för svensk konkurrenskraft och välfärd.

Det råder därför inga tvivel om att kärnkraften är viktig för Sverige. Sverige har EU:s renaste elproduktion och tillsammans med vattenkraften har kärnkraften stått för 80 procent av vår totala elförsörjning. Den klarar av att leverera stora mängder el på tider det efterfrågas, och detta till väldigt låga klimatutsläpp. Men nu pekar allt på att den befintliga kärnkraften inte räcker till.

Det pågår stora investeringar för att minska utsläppen inom framför allt industri- och transportsektorn, som tillsammans står för två tredjedelar av Sveriges utsläpp. Svenska flaggskepp som SSAB:s Hybrit, Volvo, Scania och andra investerar nu miljarder för att bryta fossilberoendet.

Lösningen stavas elektrifiering.

Fossila bränslen i industrier och lastbilar måste bytas ut mot el och andra rena drivmedel. För att nå dit konstaterar landets ledande experter att vi måste öka produktionen av el. Kärnkraftens betydelse i detta arbete kan inte överskattas.

Den senaste tiden har det dessutom blivit uppenbart att kärnkraften spelar en avgörande roll för att det svenska elsystemet över huvud taget ska fungera.

I somras tvingades svenska myndigheter snabbstarta kärnkraft som legat nere för underhåll. Inte för att elen behövdes just då, utan för att reaktorn behövdes för att elsystemet inte skulle fallera.

Kärnkraften har stor betydelse även utanför Sverige. För att nå de globala klimatmålen är det avgörande att fler länder ställer om sina energisystem. Därför ser vi nu hur flera stora länder planerar för ett fossilfritt energisystem, där såväl förnybara källor som kärnkraft är viktiga komponenter.

I USA ingår kärnkraften i den tillträdande presidenten Joe Bidens energi- och klimatplaner. I Storbritannien byggs det nya kärnkraftverk och i Frankrike arbetar regeringen på en plan för att utvidga vätgas med hjälp av kärnkraft. Den globala kampen mot kolet och de fossila bränslena är central och mycket görs tack vare ren energi från bland annat kärnkraft.

Men Socialdemokraterna tycks inte förstå det här. I Sverige avvecklar vi alltså fullt fungerande kärnkraft, när vi egentligen behöver mer kärnkraft. Moderaterna har länge kämpat för att rädda Ringhals 1 och än är det inte försent för regeringen att tänka om. För att behålla och utveckla den svenska kärnkraften krävs tre saker:

* Förläng driften av Ringhals 1. På måndag presenterar Moderaterna ett förslag i riksdagen om att utreda förutsättningarna för att driva Ringhals 1 vidare. Anledningarna till att Ringhals 1 måste fortsätta producera el är många. Den kan bidra till att producera den mängd ren el som behövs för att klara klimatutmaningen och reaktorns egenskaper behövs i det svenska elsystemet för att det ska fungera. Vattenfall, som äger Ringhals reaktorer, har själva konstaterat att Ringhals 1 kan drivas vidare till 2036 med hjälp av låga investeringar. Att inte låta detta ske är ett hårt slag mot vår förmåga att klara klimatomställningen och upprätthållandet av ett fungerande elsystem.

* Ändra Sveriges mål för elproduktionen. Sveriges elproduktion ska inte generera några utsläpp. Moderaterna vill därför att Sverige ska ha som målsättning att elsystemet ska vara helt fossilfritt, oavsett val av kraftslag eller teknik. Men att – som regeringen gör – inrikta politiken på ett förnybart elsystem riskerar att slå helt fel. Ett förnybart elsystem bortser helt från kärnkraftens betydelse för att minska utsläppen. För att Sverige ska klara klimatet och vårt fortsatta välstånd krävs en teknikneutral och fossilfri energimix.

* Möjliggör utvecklingen av ny kärnkraft. Att förlänga befintlig kärnkraft är viktigt men vi måste också blicka framåt. I dag utvecklas tekniker där uttjänt bränsle kan användas på nytt. Det finns också mindre reaktorer som kan serietillverkas i fabrik. För att utvecklingen inte ska gå Sverige förbi behövs en färdplan för nästa generations kärnkraft. Den bör peka ut behovet av forskning och testanläggningar på området. Flera andra länder har uppmärksammat denna utveckling. Den får inte gå Sverige förbi.

Vi ger nu regeringen en sista chans att lyssna och göra om och göra rätt. Förläng driften av Ringhals 1 och satsa på framtidens kärnkraft. Allt annat vore att svika arbetet med klimatomställningen.

Ulf Kristersson, partiledare, Moderaterna
Lars Hjälmered, energipolitisk talesperson, Moderaterna

 


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?