Annons

Moderaterna, förvärra inte kompetensbristen!

Moderaternas förslag att höja inkomstkravet på arbetskraftstillstånd till nästan 32 000 kronor i månaden skulle slå undan benen för många av de företag som redan i dag larmar om allvarlig kompetensbrist.

Därför uppmanar vi Moderaterna att tänka om och fatta ett annat beslut på stämman, vädjar arbetsgivarorganisationen Almega.

LÖNEORO. Almega, med vd:n Thomas Erséus, oroas över att Moderaterna vill höja lönekravet för beviljade arbetstillstånd i bland annat restaurangbranschen.
LÖNEORO. Almega, med vd:n Thomas Erséus, oroas över att Moderaterna vill höja lönekravet för beviljade arbetstillstånd i bland annat restaurangbranschen.

På senare tid har bransch efter bransch larmat om en allt allvarligare kompetensbrist. Enligt nya siffror från Svenskt Näringsliv har nästan fyra av fem företagare svårt att hitta rätt kompetens. Hotell- och restaurangbranschen meddelade nyligen att personalbristen inte återhämtat sig efter pandemin och tidigare har bland annat it-konsultföretag uppgett att de tvingas skrota expansionsplaner och säga nej till nya projekt på grund av personalbrist. Risken är stor att kompetensbristen kommer äventyra återhämtningen av ekonomin.

Trots att det råder hög arbetslöshet vittnar företagen om att de inte kan hitta rätt kompetens i Sverige. De tvingas därför att höja blicken och leta efter nödvändig arbetskraft utanför landets och Europas gränser.

Arbetskraftsinvandringen är helt central för att fylla luckor på många arbetsplatser. Rekrytering av nyckelpersoner utifrån kan också skapa nya jobb i Sverige. Ett bra exempel är hur rekrytering av kvalificerade it-konsulter från andra länder gör det möjligt att starta nya projekt som leder till nyanställningar av arbetssökande svenskar.

Det är oroande att Moderaternas partistyrelse inför helgens stämma går fram med förslaget att höja lönekravet för beviljade arbetstillstånd till nästan 32 000 kronor i månaden. Förslaget skulle få stora konsekvenser och innebära förvärrade problem för de företag och branscher som redan i dag lider av svår kompetensbrist.

Almega har tidigare varnat för konsekvenserna av ett höjt lönekrav till motsvarande medianlönen på svensk arbetsmarknad. Enligt vår undersökning skulle mer än hälften av alla kompetensinvandrare tvingas resa hem. Det handlar om nästan 13 000 personer som i dag bidrar till vårt svenska välstånd.

Inom hotell och restaurang samt inom hemservice, tvätt och städning skulle i princip alla kompetensinvandrare – 5 000 personer – behöva lämna landet. Bland de yrken som skulle drabbas hårdast återfinns kockar och undersköterskor, yrken där det idag råder stor kompetensbrist.

Det höjda lönekravet drabbar även mer högkvalificerade branscher. Var sjunde kompetensinvandrare som är ingenjör eller it-expert tjänar under medianlönen vilket innebär att 1 300 ingenjörer, it-arkitekter och systemutvecklare skulle tvingas åka hem.

Kompetensinvandringen har varit en stor vinstaffär för Sverige. Kompetensinvandrarna bidrar årligen med 34 miljarder kronor till BNP och 12 miljarder kronor i ökade skatteintäkter. OECD har tidigare uppgett att det svenska regelverket för kompetensinvandring är en stor konkurrensfördel i den internationella konkurrensen om kvalificerad arbetskraft. Dessutom sker 85 procent av kompetensinvandringen till bristyrken.

Det primära syftet med lönekravet sägs vara att förhindra fusk och utnyttjande av vårt öppna och generösa system för kompetensinvandring. Dock visar statistiken att fusket i princip är obefintligt då i princip alla kompetensinvandrare är självförsörjande. Endast 0,2 procent – 19 personer – tog emot ekonomiskt bistånd och väldigt få tar emot andra typer av bidrag. De genomsnittliga bidragen är omkring 500 kronor i månaden per invandrare och anhörig.

Det är viktigt att förebygga fusk och vi instämmer i att det krävs mer effektiva kontroller och hårdare sanktioner mot de som bryter mot reglerna. Men de största problemen kopplade till utländsk arbetskraft är knappast inom den reglerade arbetskraftsinvandringen utan snarare bland EU-medborgare eller personer som befinner sig här illegalt.

Ett höjt lönekrav skulle slå undan benen för väldigt många företag som redan idag har svårt att hitta rätt kompetens och i stället förvärra en redan allvarlig kompetensbrist. Därför är vår förhoppning att Moderaterna tänker om och fattar ett annat beslut på stämman.

Thomas Erséus

vd Almega

Andreas Åström

näringspolitisk chef Almega

Patrick Joyce

chefekonom Almega

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från PolestarAnnons

Svenska elbilen uppgraderas – här är nyheterna

Längre räckvidd, snabbare laddning och nya motorer.

Dessutom förbättrade köregenskaper, ett skifte till bakhjulsdrift och en ny smart front.

Här är fem nyheter hos uppdaterade Polestar 2.

Läs mer om uppgraderade Polestar 2 med längre räckvidd, mer effekt och bättre prestanda 

Polestar 2 lanserades 2019 och kombinerar skandinavisk design, användarvänlighet och underhållande köregenskaper med ett tydligt fokus på hållbarhet. När tillverkaren nu uppgraderar Polestar 2 gör man omfattande förbättringar av viktiga tekniska och mekaniska komponenter i den elektriska drivlinan.

Här är fem viktiga nyheter hos den elektriska femdörrars fastback-modellen Polestar 2.

1. Nya motorer

Polestar 2 får en ny generation elmotorer och växelriktare, vilket ger bättre både effektivitet och prestanda. Bilen finns med fyra olika elektriska drivlinor som gör det lättare för kunder att välja en version som passar personliga preferenser och körförhållanden. Hos Single motor-versionerna har motorn en effekt på upp till 299 hk (mot tidigare 231 hk) och ett vridmoment på 490 Nm (tidigare 330 Nm), vilket innebär en kraftig förbättring av bilens prestanda.

Hos versionerna med dubbla motorer – Dual motor – är den nya bakre motorn den primära drivkällan. Med en total effekt på 421 hk och 740 Nm (tidigare 408 hk och 660 Nm), klarar den nu 0-100 km/h på 4,5 sekunder. Väljer du versionen med Performance-paketet har du istället hela 476 hk. Effektivitetsvinsterna hos Dual motor-versionerna beror bland annat på att den främre motorn kopplas bort automatiskt när den inte behövs.

2. Bakhjulsdrift

Single motor-versionerna av Polestar 2 är nu bakhjulsdrivna. Med motorn bak får bilen en sportigare karaktär och piggare styrning, allt för att lyfta körglädjen.

Versionerna med Dual motor förblir fyrhjulsdrivna.

De nya drivlinorna är optimerade för prestanda och för att leverera en engagerande körupplevelse.

3. Kraftfullare batterier och snabbare laddning

Batterierna hos uppgraderade Polestar 2 är nya med förbättringar vad gäller effektivitet, kapacitet och laddningstider. I Long range-versionerna sitter nu 82 kWh-batterier, medan Standard range-versionen har en kapacitet på 69 kWh.

Polestar 2 klarar att ta emot AC-laddning med upp till 11 kW laddeffekt och DC-laddning med upp till 205 kW. Vid en DC-laddning kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på 28 minuter för det stora batteriet i Long range-versionerna och batteriet i Singel motor-versionen har en maximal laddeffekt på 135 kW och kan snabbladdas från 10 till 80 procent på 34 minuter.

4. Längre räckvidd

Räckvidden hos Polestar 2 har också ökat. Versionen med dubbla motorer klarar nu 592 km (enligt WLTP), vilket är en förbättring med 105 km.

Räckvidden hos Standard range Single motor-versionen är upp till 518 km (enligt WLTP), och för Long range Single motor-versionen är samma siffra 635 km (enligt WLTP) – en ökning med 84 km.

5. Ny högteknologisk front.

Grillen är ersatt med en ny front – SmartZone – som nu debuterar hos Polestar 2. Den samlar några av bilens viktigaste aktiva säkerhetsfunktioner. Här samsas bland annat kameror som möjliggör förarassistanssystemet och radarn som aktivt övervakar området framför bilen.

Polestar 2 lanserades redan 2019 och bilen har tagits emot väl – i slutet av 2022 passerade företaget en milstolpe när de meddelade att de hade tillverkat 100 000 exemplar av modellen sedan start. Här i Sverige rullar nu fler än 9 000 Polestar 2 på vägarna.

Uppgraderade Polestar 2 finns nu för beställning via polestar.se. De första leveranserna beräknas till tredje kvartalet 2023.

Upptäck och designa din uppgraderade Polestar 2 här 

Mer från Polestar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Polestar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera