Annons

Moderaterna är teknikpessimister

REPLIK. Gunnar Hökmark (M) skriver i Di 17/4 att vi måste satsa på ny teknik så att kol och olja kan stanna i marken. Men vill Hökmark få ett slut på fossila energikällor kommer han få svårt inom det bakåtsträvande Moderaterna, som i flera oberoende granskningar bedöms ha den sämsta klimatpolitiken i EU-parlamentet.

FEL VÄG. Ny kärnkraft är tre gånger så dyr som förnybar energi och inga privata finansiärer i västvärlden är intresserade av ny kärnkraft, skriver Jakop Dalunde, europaparlamentariker (MP).
FEL VÄG. Ny kärnkraft är tre gånger så dyr som förnybar energi och inga privata finansiärer i västvärlden är intresserade av ny kärnkraft, skriver Jakop Dalunde, europaparlamentariker (MP).Foto:Sander de Wilde

Jag tänkte därför ta mig friheten att föreslå att Hökmark lämnar Moderaterna och engagerar sig i Miljöpartiet. Jag hoppas följande argument för ett partibyte kan ge Hökmark vägledning i sitt fortsatta engagemang:

- Miljöpartiet satsar mest på grön innovation och forskning. Miljöpartiet är övertygade om att gröna innovationer och klimatsmart teknik har en avgörande roll att spela i den gröna omställningen. Därför har vi satsat överlägset mest av alla partier på klimatsmart forskning och grön innovation. En av våra största framgångar under mandatperioden är att vi gröna lyckades förhandla fram att minst 35 procent av EU:s forskningsbudget (troligen omkring 400 miljarder kronor) ska gå till forskning som gynnar grön omställning. 

Tyvärr var Moderaternas partigrupp en bromskloss genom hela processen och avfärdade Miljöpartiet förslag på att 50 procent av budgeten skulle gå till framtidens klimatinnovation. Samma sak utspelade sig i förhandlingarna kring EU:s investeringsfond där vi kämpade för satsningar på investeringar i ny grön teknik men som Hökmarks partigrupp satte sig emot. 

- Moderaterna är teknikpessimister. Miljöpartiet tror att framtidens bilindustri kommer vara eldriven. Vi är teknikoptimister och är övertygade om att denna omställning kan ske i den takt klimatet kräver. Men det sker inte av sig själv. Det är inte hållbart att nio av tio elbilar ska tillverkas i Kina. Det är därför väldigt beklagligt att Moderaterna vill bromsa denna omställning med att ställa för låga utsläppskrav – det kommer i förlängningen skada bilindustrins innovationskraft.

- Oberoende granskningar utnämner Miljöpartiets politik till den mest effektiva. Naturskyddsföreningens granskning ger mig och Miljöpartiet högsta miljöbetyg. Hökmark och hans parti hamnar i botten. En internationell undersökning gjord av Climate Action Network utnämner Sveriges klimatpolitik till världens bästa. 

Bland annat låg Miljöpartiets Isabella Lövin bakom den viktiga reformen av EU:s utsläppshandel. Konkret innebär förslaget att EU:s utsläppsutrymme minskar med cirka 2,5 miljarder ton koldioxid vilket motsvarar 50 gånger Sveriges årliga utsläpp av växthusgaser. När moderaterna satt i regering såldes som bekant Sverige sina utsläppsrätter i stället. 

- Gårdagens energi ger skattehöjningar. Om Moderaterna menar allvar med att vilja bygga ny kärnkraft måste man vara ärlig med att nya kärnkraftverk bara kan finansieras med kraftiga skattehöjningar. Ny kärnkraft är tre gånger så dyr som förnybar energi och inga privata finansiärer i västvärlden är intresserade av ny kärnkraft. 

Vad som återstår för moderaterna att driva på för är stora statliga investeringar och socialistisk centralstyrning. Hökmarks partikamrat Mikael Odenberg – knappast känd som någon klimatradikal – var i egenskap av generaldirektör för svenska kraftnät inne på vår linje och dömde ut ny svensk kärnkraft som en kostsam utopi. 

Jakop Dalunde, EU-parlamentariker (MP)

Tidigare inlägg:

Gunnar Hökmark (M): En obekväm sanning löser inte klimathotet

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera