Annons

Moderata riksdagsledamöter: Regeringen gynnar höginkomsttagare på vanligt folks bekostnad

DEBATT. Med fullständig kallsinnighet fortsätter S/MP-regeringen sin landsbygdsfientliga politik. De chockhöjer skatten på bensin och diesel och sänker sedan skatten för den som tjänar mer än 60 000 kronor i månaden. Snart kommer en liter bensin och diesel att kosta över 20 kronor litern.

ORÄTTVIST. Regeringen chockhöjer skatten på bensin och diesel och sänker sedan skatten för den som tjänar mer än 60 000 kronor i månaden. Det är helt obegripligt, skriver åtta moderata riksdagsledamöter.
ORÄTTVIST. Regeringen chockhöjer skatten på bensin och diesel och sänker sedan skatten för den som tjänar mer än 60 000 kronor i månaden. Det är helt obegripligt, skriver åtta moderata riksdagsledamöter.Foto:PONTUS LUNDAHL / TT, Pontus Lundahl

Dessutom får den som har råd att köpa dyra elbilar tiotusentals kronor i subvention som ska betalas av alla som inte har råd att köpa nya bilar. Vanligt hårt arbetande folk runt om i hela landet, som saknar alternativ till bilen, ska nu alltså betala över 20 kronor litern för bensin och diesel för att sänka skatten för de som tjänar mest. 

Klimatminister Isabella Lövin (MP) låter i TV meddela att de fossildrivna bilarna ska bort och att det minsann går att åka kollektivt istället. I ett första steg tänker de återinföra överindexeringen av bensin och dieselskatten som togs bort i M/KD-budgeten. 

Bara det gör att priset per liter ökar med ett par kronor inom kort. Dessutom tänker de höja skatten ytterligare undan för undan. Den som inte har tillgång till kollektivtrafik eller har råd att köpa en dyr elbil får inte kortare avstånd till jobbet. Barnen måste fortfarande skjutsas och livet måste gå ihop. 96 procent av väljarna har inte valt miljöpartiets politik. Men ansvaret vilar tungt på socialdemokraterna och de partier som nu accepterar den här politiken. 

I M/KD-budgeten hade vi den näst högsta klimatsatsningen någonsin i riket. Sverige ska fortsatt vara världsledande för en omställning till en hållbar framtid. Men miljöpolitiken måste bli så viktig att forskningen får ligga till grund för vilka åtgärder som behöver vidtas. Det handlar mer om utbyggd kärnkraft än chockhöjda bensin och dieselskatter. 

Under 8 år med moderaterna i regeringen så sjönk klimatutsläppen i Sverige. Under fyra år med miljöpartiet ökade klimatutsläppen. Att straffa vanligt folk som är beroende av bilen är alltså inte ens bra klimatpolitik. Det är bara ett straff på landsbygd och alla som varje dag är beroende av bilen. Det är helt obegripligt. 

Edward Riedl, riksdagsledamot Västerbotten (M)

Noria Manouchi, riksdagsledamot Malmö (M)

Sten Bergheden, riksdagsledamot Skaraborg (M)

Lars Beckman, riksdagsledamot Gävleborg (M)

Carl-Oskar Bohlin, riksdagsledamot Dalarna (M)

Camilla Waltersson Grönvall, riksdagsledamot Västra Götaland västra (M)

Mattias Karlsson, riksdagsledamot Norrbotten (M)

John Widegren, riksdagsledamot Östergötland (M)


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?