Misstolka inte Kerstin Hessius

REPLIK. Gustaf Vahlne (25/3) tycks anse att Kerstin Hessius tar för lättvindigt på sjukdomen. Men det hon säger är inte att vi ska sätta ekonomin främst och ignorera vilken påverkan som sjukdomen får på mänskliga liv. Det hon försöker få fram är att vi småföretagare behöver någon form av prognos att förhålla oss till. Helst optimistisk.

Olle Qvarnström.
Olle Qvarnström.

Vi är många som sett efterfrågan försvinna över en natt. Att gå från blomstrande tillväxt och positivt företagsklimat till fullständig tvärnit. Ingen hade gissat detta. Det är också därför väldigt många småföretagare, och storföretagare för den delen, får panik och drar i handbromsen.

Problemet är brist på transparens om våra restriktioner. Om vi småföretagare inte vet om restriktionerna ska pågå i en vecka, en månad eller ett år, så är ju förstås det rimligaste att förbereda sig på det värsta. Man får anta att positiva nyheter gärna hade kommunicerats, så när ingenting sägs måste det vara negativt. Att inte bromsa in alla verksamheter är att direkt höja sannolikheten för konkurser.

Självklart förstår vi arbetsgivare att vi inte kan få några spikade datum när livet kan förväntas återgå till det normala, och det är det ingen som efterfrågar. Det vi vill ha är mer transparens kring hur modellerna för sjukdomens spridning ser ut och åt vilket håll det barkar exakt just nu.

Om prognoserna pekar på att vi kommer lätta lite på trycket de närmsta veckorna lovar jag att det kommer göra att många företag väljer korttidspermittering i stället för regelrätt varsel, eller kanske ännu bättre väljer att behålla alla anställda för att få minimal påverkan på de anställdas liv och på samhället, och för att snabbt kunna återgå till normalläge.

Men om vi sitter här, isolerade från prognoser , och själva tvingas gissa, samtidigt som det enda vi ser på nyheterna är att alla utanför Sveriges gränser har långt hårdare restriktioner, då är det svårt att se någon ljusning. Utifrån detta är det enda rimliga att förvänta sig att vi inom en snar framtid får samma blytunga nedstängning av näringslivet som vi ser utomlands just nu. Och om det är vad vi förväntar oss, då är massuppsägningar det enda rationella.

Om massuppsägningar är vad vi står inför, då kommer det inte finnas skattepengar att driva välfärden med längre. Bristen på fysiska resurser kommer då plötsligt späs på av en ytterligare brist på ekonomiska resurser. Då är det ganska lätt att måla upp en bild av Sveriges framtid som ett land med lång ekonomisk depression.

Vi arbetsgivare vill inte skära ned, vi vill lyfta blicken och tänka framåt, men just nu är det svårt. För vi har ingenting att gå på.

 

Olle Qvarnström, vd, Svenska Medalj, grundare Finwire Media

 

Läs Kerstin Hessius artikel här. 

Läs Gustaf Vahlnes replik här. 


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?