1515

Mer pengar till EU förvärrar problemen

REPLIK. Det är knappast oväntat att Katarina Areskoug Mascarenhas, chefen för EU-kommissionen i Sverige, slår ett slag för höjd svensk EU-avgift (Di Debatt 9/5)

MAKTKONCENTRATION. Nyckeln till Europas unika historiska styrka är avsaknaden av en enda samlingspunkt för politisk och ekonomisk makt. Varje gång klåfingriga potentater försökt inlemma Europas länder i en och samma maktstruktur har det slutat illa, skriver Mark Brolin i en replik.
MAKTKONCENTRATION. Nyckeln till Europas unika historiska styrka är avsaknaden av en enda samlingspunkt för politisk och ekonomisk makt. Varje gång klåfingriga potentater försökt inlemma Europas länder i en och samma maktstruktur har det slutat illa, skriver Mark Brolin i en replik.

Som alla med ett eller två ben i EU:s intressenätverk så påstår Katarina att den ekonomiska nyttan med EU är kraftigt undervärderad.

I själva verket är det i stället så att den ekonomiska skadan av EU-medlemskapet är kraftigt undervärderad. Det finns en lång rad ekonomiska nackdelar som annars sällan eller aldrig hörs i debatten. Av utrymmesskäl berör jag här tre av de viktigaste:

- För det första är det alltid ekonomiskt olyckligt att samla enorma mängder makt på ett ställe. Historien visar att det alltid leder till en alltmer verklighetsfrånvänd internberättelse (bubbelmentalitet). 

Lika säkert leder det till just ett intressenätverk som inkluderar en svans av politiker, tjänstemän, akademiker, lobbyister, konsulter samt förmånstagare inom såväl näringsliv, kultursfär som media. Det vill säga: hög maktkoncentration garanterar ett intressestyrt samtal. Underförstått är alla som kritiserar den nya maktkolossen outbildade bakåtsträvare.

- För det andra är EU-ledarna nu så besjälade av federalisttanken att de tycks genuint tondöva inför att expansionen (långt utöver det demokratiska mandatet) genererat flera av unionens nuvarande ödesproblem. Bland annat den tickande eurobomben (som i högsta grad bidragit till en ungdomsarbetslöshet i södra Europa nära 40 procent), migrationssoppan, brexit samt en så djup politisk klyfta mellan etablissemang och oroliga väljare att det är nödvändigt att gå tillbaka till fördemokratisk tid för att hitta en motsvarighet. 

När EU-ledarna erbjuder ännu mera EU som lösningsförslag på den självgenererade turbulensen är det inte bara magstarkt, det garanterar dessutom att problemen – politiska såväl som ekonomiska - kommer att förvärras.

- För det tredje har vi inte lärt oss någonting av historien om vi tror att toppstyrda politiska system uppmuntrar innovation och tillväxt på den ekonomiska verklighetens fält. 

Samhällets ”gräsrots-doers” – arbetsgivarna och arbetstagarna som genom sina dagliga arbetsinsatser levererar produkter och service som konsumenter vill köpa – måste därför ha en god motviktsmöjlighet gentemot både byråkrater och arbetsmarknadens lobbyister. Annars leder det alltid till överbeskattning, överreglering samt till en oligopolistisk entreprenörshämmande industristruktur. 

Vad gör då EU? Jo, transfererar makt från samhällets gräsrotsaktörer – den ekonomiska ryggraden i varje samhälle – till byråkrater och lobbyister.

En huvudnyckel till Europas unika historiska styrka är avsaknaden av en enda samlingspunkt för politisk och ekonomisk makt. Varje gång klåfingriga potentater försökt inlemma Europas länder i en och samma maktstruktur så har det slutat fadäsartat eller rentav katastrofalt. 

Vägen fram är därför att avveckla EU och bygga nya internationella samarbetsformer i linje med vad svenska väljare – inklusive undertecknad – en gång röstade på. Europaprojektets ekonomiska fördelar är framför allt tre: tullfrihet, tvistlösningsmekanismer och produktstandardisering. Inga av dessa fördelar krävde att Europaprojektet politiserades genom transformationen från EG till EU.

Mark Brolin, omvärldsstrateg, nationalekonom och författare

Läs tidigare inlägg:

EU-avgiften en investering med unikt hög avkastning 


Innehåll från DirektoAnnons

Samarbetet som ger dig bästa servicen när du ska köpa bostad

Hemad Razavi, grundare och vd, Direkto. Liza Nyberg, vd, Svensk Fastighetsförmedling och Ordförande, Direkto.
Hemad Razavi, grundare och vd, Direkto. Liza Nyberg, vd, Svensk Fastighetsförmedling och Ordförande, Direkto.

Att hitta det bästa lånet för en bostad kan vara svårt, det finns många aktörer på marknaden, låneprocessen är tidskrävande och ibland komplicerad och det är svårt att få rådgivning när man behöver det. Därför väljer många ett bolån från banken de alltid varit kund hos trots att det kanske inte är det bästa alternativet. Så behöver det inte längre se ut. Tack vare Svensk Fastighetsförmedlings förvärv av Direkto är det nu möjligt att få hjälp med bolånet på ett smidigt och snabbt sätt. 

Den oberoende mäklarkedjan Svensk Fastighetsförmedling har funnits i 85 år och arbetar ständigt med att driva utvecklingen av fastighetsbranschen. Under deras år som aktiva har de vid varje tillfälle legat i framkant, de var först med att anställa kvinnliga mäklare, införde söndagsvisning och var med och grundande Hemnet. Med förvärvet av Direkto är de nu ensamma på marknaden med att erbjuda bolåneförmedling till sina kunder.

– Vi tittar mycket på hur vi kan bredda vårt erbjudande och nyttja vår oberoendeställning. En viktig del i det arbetet är förvärvet av Direkto. För oss handlar det om att vi tror på att hjälpa kunden på ett smidigt och snabbt sätt. Kunden kan komma till Svensk Fast för att titta på en bostad och sedan få service i världsklass kring bolånet genom Direkto, det blir det bästa av två världar, säger Liza Nyberg, vd, Svensk Fastighetsförmedling och ordförande på Direkto.

Skapar nytta för kunden och banken

I dag är det vanligt att kunderna drar sig för att ta kontakt med sin bank innan budgivningen är igång och man akut måste lösa ett lånelöfte. Bankerna har dessutom stängt kontor och deras tillgänglighet minskar år efter år. Det finns heller inte tid för jämförelse när det är bråttom och man dras med ett dåligt samvete för att man inte har jämfört. Direkto blir en viktig länk vid rätt tillfälle mellan banken och kunden som gynnar båda sidor.

– Det finns ett stort behov av den här tjänsten hos både kunderna och bankerna. Det Direkto levererar idag är å ena sidan expertrådgivning, jämförelse och stöd till kunderna genom bostadsaffären, och å andra sidan avlastning för bankerna och vi blir därför en effektiv distributionskanal för dem. Vi fyller viktiga funktioner för bägge parter, säger Hemad Razavi, grundare och vd, Direkto.

Fokuserar på hållbarhet

Målet för Direkto och Svensk Fastighetsförmedling är att bidra till ekonomisk och social hållbarhet. Som en neutral part fokuserar Direkto på att bygga en långsiktigt ekonomisk hållbar situation för kunden. 

– Ekonomisk hållbarhet är en kärnfråga för oss. För att exemplifiera. Med det låga ränteläget som råder är det lätt att gå för långt som bostadsköpare. Här är vi med och ger råd till kunderna. Det är heller inte bara den lägsta räntan som är viktig, utan man behöver t.ex. en bra mix av bindningstider som är anpassad till varje kunds behov och livssituation. Vi kan bidra med kunskapsöverföring på ett neutralt sätt och skapa ekonomisk hållbarhet för kunden, säger Hemad Razavi. 

– Svensk Fastighetsförmedlings mål är skapa ett hållbart boendeliv, där vi sammanför drömmar och förhoppningar för de många människorna. Vi vill hjälpa kunden att få ett boende som är anpassad till hens livssituation och se till att finansieringen blir den bästa möjliga, avslutar Liza Nyberg. 

Läs mer om Direkto bolån. 

Om Direkto

Direkto grundades 2014 av Hemad Razavi och är ett bostadskreditinstitut som förmedlar bostadslån och privatlån. Huvudägare i Direkto är Svensk Fastighetsförmedling - Sveriges största oberoende bostadsförmedlare – som gör ca 30 000 bostadsaffärer per år till ett värde motsvarande ca 80 miljarder.

Mer från Direkto

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Direkto och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?