Annons

Mats Hammarstedt: Ingen integration utan förbättrat humankapital

DEBATT. Upptrappade integrationsinsatser och reformer på arbetsmarknaden räcker inte för att nyanlända ska komma in i samhället. Det krävs ett förbättrat humankapital och stora utbildningssatsningar är nödvändiga, skriver nationalekonomen Mats Hammarstedt.

Mats Hammarstedt.
Mats Hammarstedt.

Inför den stundande valrörelsen presenteras inte sällan förslag på åtgärder som ska underlätta integrationen av nyanlända på arbetsmarknaden. Förslagen är ofta inriktade på att göra det billigare för arbetsgivare att anställa, antingen genom statliga subventioner eller genom förändrade ingångslöner för nyanlända.

Huruvida sådana åtgärder har förutsättningar att vara effektiva kan, och bör, diskuteras. Det är rimligt att tro att förändrade ingångslöner skulle kunna ha en effekt på nyanländas möjligheter att få arbete, även om kunskapsläget på området är relativt begränsat.

Åtgärder för att sänka kostnaderna för att anställa är således välkomna, men fokus på sådana åtgärder bör inte skymma det faktum att det stora hindret för en lyckosam integration av nyanlända på arbetsmarknaden ligger i de nyanländas låga utbildningsnivå och bristande humankapital.

Låt oss ta några exempel: Statistiska centralbyråns uppgifter över befolkningens utbildning visar att bland utrikes födda från Syrien (ålder 25–64 år) uppgick andelen personer med en eftergymnasial utbildning som var tre år eller längre till 15 procent år 2016. Andelen personer med förgymnasial utbildning uppgick till 35 procent i denna grupp. Motsvarande andelar bland personer födda i Somalia uppgick till till 5 respektive 52 procent.

I den inrikes födda befolkningen hade närmare 30 procent en eftergymnasial utbildning som var tre år eller längre medan endast 10 procent hade förgymnasial utbildning. Till detta ska läggas att utbildningar förvärvade i utlandet ofta inte fullt ut är transfererbara till svensk arbetsmarknad.

Det är bland annat i de nämnda grupperna vi finner flest antal nyanlända, och den högsta arbetslösheten och de största integrationsproblemen på svensk arbetsmarknad. För att lyckas med den framtida integrationen måste humankapitalet hos dessa, och även andra, grupper av nyanlända förbättras.

En diskussion om reformer inriktade mot att göra det billigare att anställa och lättare för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden är nödvändig men faktum kvarstår, nämligen att många nyanlända måste förbättra sitt humankapital och utbilda sig för att överhuvudtaget vara anställningsbara.

Inte sällan framförs i debatten anekdoter om nyanlända civilingenjörer och läkare som kör taxi eller städar. Sådant förekommer. Men även om personer från länder utanför Europa med relativt hög utbildning inte kommer upp i samma sysselsättningsnivåer som inrikes födda med motsvarande utbildning går det avsevärt bättre för nyanlända med hög utbildning än för dem med lägre utbildning. Det finns därför goda skäl för att personer födda utanför Europa ska utbilda sig i syfte att förbättra sin position på arbetsmarknaden.

Under lång tid har stora resurser satsats på olika åtgärder ämnade för att öka sysselsättningen bland utrikes födda. Resultaten har uteblivit i så mening att integrationen, mätt som andelen sysselsatta, under senaste årtiondena varit låg och tämligen oförändrad bland framför allt utrikes födda från länder utanför Europa. En förklaring till detta är det bristande humankapitalet hos bland annat utrikes födda från länder i Mellanöstern och Afrika.

Utan utbildningssatsningar och en förbättring av humankapital hos utrikes födda i dessa grupper är olika integrationsåtgärder och reformer på arbetsmarknaden inte tillräckliga för att lösa integrationsproblemen på svensk arbetsmarknad.

Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi, Linnéuniversitet i Växjö och Institutet för Näringslivsforskning


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?