1515

Martin Ådahl (C): Arbetsförmedlingen måste klara av sin huvuduppgift

DEBATT. På fredag presenterar Arbetsförmedlingen en intern analys av myndighetens stundande reform. AF måste nu klara sin huvuduppgift - att hjälpa arbetslösa att hitta jobb. Den måste få ut mycket mer jobbresultat per krona och den måste leverera i hela landet, skriver Centerpartiets Martin Ådahl.

UTLÄNDSK INSPIRATION. Australien, en av Centerpartiets förebilder i arbetet med Arbetsförmedlingen, drev igenom en reform som bidrog till att arbetslösheten nästan halverades från 11 procent till 6 procent, skriver Martin Ådahl.
UTLÄNDSK INSPIRATION. Australien, en av Centerpartiets förebilder i arbetet med Arbetsförmedlingen, drev igenom en reform som bidrog till att arbetslösheten nästan halverades från 11 procent till 6 procent, skriver Martin Ådahl.Foto:Janerik Henriksson/TT

Arbetsförmedlingen har i många år haft problem att förmedla jobb. Enligt Arbetsförmedlingens egna siffror lyckas myndigheten bara aktivt hjälpa dryga 5 procent av de arbetslösa. 

En majoritet av arbetsgivarna har aldrig använt Arbetsförmedlingen för att anställa. Många platser i Sverige har gradvis övergivits av myndigheten. Bara en procent av svenska folket har enligt Kantar/SIFO förtroende för Arbetsförmedlingen. 

Trots att många arbetsförmedlare gör ett fantastiskt jobb, fungerar inte myndigheten. Vi kan inte blunda för situationen och för alla de utsatta arbetslösa, över en kvarts miljon, som inte fått välfungerade hjälp på många år.

Det är därför helt nödvändigt att Arbetsförmedlingen reformeras, en uppfattning som delas av alla partier i Sveriges riksdag, utom Vänsterpartiet, som i Dagens industri 26/10 envist försvarar den gamla byråkratin. 

Arbetsförmedlingen måste nu helt enkelt klara sin huvuduppgift - att hjälpa arbetslösa att hitta jobb. Den måste få ut mycket mer jobbresultat per krona och den måste leverera i hela landet.  

Därför har vi tittat på de mest framgångsrika exemplen på arbetsförmedling i Sverige och världen. Gemensamt för dem är att de tar in externa anordnare - privata företag, ideella föreningar och kooperativ. 

Dessa betalas efter uppnått resultat, det vill säga hur många de faktiskt hittat ett nytt jobb åt, inte som ofta i dagens byråkrati bara för att hantera människor. Australien drev igenom en reform som bidrog till att arbetslösheten nästan halverades från 11 procent till 6 procent. 

I Sverige har arbetarnas trygghetsorganisation TSL lyckats med att få 9 av 10 som blir friställda vid stora nedläggningar, som den vid SAAB i Trollhättan, i nya jobb. Även Storbritannien, Nederländerna, Belgien, Irland med flera har gjort liknande reformer. 

Vi vill att reformen av Arbetsförmedlingen görs noggrant och stegvis, i en process där vi lyssnar in alla inblandade. Myndigheten har ålagts att göra en intern analys som presenteras den 1 november. Nästa steg är att vi partier bakom januariavtalet ska arbeta med utformningen för att sedan på ett ordnat sätt implementera reformen.

För att lyckas krävs följande:

- De externa förmedlarna måste få betalt efter resultat, efter att den arbetslöse kommit varaktigt i jobb en längre tid. Det funkar inte att privata aktörer får betalt bara för att ta sig an arbetslösa. Centerpartiet vill alltså inte göra det V påstår (Di 26/10), utan tvärtom: betala i huvudsak efter resultat, till skillnad från i dag. 

- Ersättningen måste vara större ju svårare situationen är för den arbetslöse, så att privata aktörer prioriterar de som har det svårast och inte bara de lättaste fallen, också ett problem i dagens system.

- Myndigheten som finns kvar måste bli så bra som möjligt på att vara just myndighet, på att sköta bedömning, kontroll och uppföljning av arbetslösa och anordnare.

- Det måste finnas tydliga krav på att både myndigheten och anordnare finns på mindre, glesbefolkade orter. Särskilda incitament måste skapas för de som lyckas matcha och utbilda till jobb på de orterna. De får inte finnas vita fläckar på kartan som det gör i dag.

Det finns också stora problem som regeringen bör hantera här och nu, innan reformen kommer igång. Fyra år av centralisering av Arbetsförmedlingen måste stoppas. Många mindre kontor på landsbygden har lagts ner, så att Arbetsförmedlingen har tappat närvaron på många platser utan att spara pengar. 

Arbetsförmedlingen säger nu att man ska finnas på plats på statliga servicekontor och kommunens lokaler, men det sker knappt i praktiken, utan kommunerna lämnas med försörjningsansvar. Närvaron på mindre platser måste börja återupprättas.

Att som Vänsterpartiet skylla dessa problem på reformen är konstigt och fel, eftersom den inte inleds förrän 2021. 

C har i förhandlingar för 2020 års statsbudget dessutom drivit igenom nya medel till Arbetsförmedlingen för att skapa bättre ordning. Det tillförs resurser för att anordnare som redan förmedlar jobb ska kunna finnas kvar och för att personer med funktionsnedsättning ska kunna få stöd. 

När konjunkturen nu försämras måste människor känna trygghet i att det finns stöd och hjälp att få om de blir arbetslösa. Vi måste kunna göra mycket mer för att hjälpa arbetslösa till ett riktigt jobb än vi gjort hittills. De arbetslösa förtjänar det. 

Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?