Regeringen skulle alltså ställt sig bakom att skatt tas ut på bolag som går med förlust, inte baserat på vinst, utan på bolagets omsättning. Förslaget innebär ett fundamentalt avsteg från de skatteregler som gäller internationellt.
Det är en häpnadsväckande kritik Fensby framför mot den svenska regeringen. Regeringen har värnat Sveriges rätt att beskatta företag i enlighet med var värde skapas, enligt etablerade regler.
Finansministern har i själva verket skickligt drivit svenska, och europeiska, intressen vid rådsmöten i Bryssel. Varför skulle Sverige ställa upp på att låta stora länder få skatteintäkter som rätteligen tillhör svenska folkhushållet?
Företagen skulle få högre skatter, vilket minskar investeringsviljan och innovationskraften i svensk ekonomi. Dessutom skulle tiotals miljarder av bolagsskatteintäkterna på sikt komma att skickas utomlands.
Den första anfallsvågen mot svenska skattebasen har avvärjts genom att de nordiska länderna gemensamt agerat för att stoppa det snedvridande och handelskrigsfrämjande EU-förslaget. Det innebär dock inte att faran är över.
Men Sverige har tydligt visat att vi inte accepterar att bli ignorerade i den internationella skattedebatten. Det har finansministern sett till. Hon har förespråkat en global lösning på OECD-nivå.
Arbetet med att ta fram en internationellt accepterad lösning är komplicerat och det finns en betydande risk att ändrade regler leder till att Sverige kommer att förlora skatteintäkter till andra länder.
Ett framgångsrikt samfällt nordiskt agerande på EU-nivå har emellertid visat sig framgångsrikt och det bör följas av gemensamma insatser även inom OECD.
Sverige och de nordiska länderna är trovärdiga röster för en rättvis lösning som även tar små exportberoende länders intressen i beaktande.
Att lägga sig platt inom EU, som Fensby tycks förespråka, hade inte varit en rimlig strategi.
Krister Andersson
Ordförande Tax Policy Group, Business Europe