Annons

Märkligt försvar av EU:s digitalskatt

Torsten Fensby skriver den 13/3 att regeringen begått stora misstag i det internationella skattearbetet. Han tycker att Sverige borde stött det av Frankrike och EU framförda förslaget om att införa en unilateral skatt i EU på digitala tjänster.

Att lägga sig platt inom EU hade inte varit en rimlig strategi, menar Krister Andersson.
Att lägga sig platt inom EU hade inte varit en rimlig strategi, menar Krister Andersson.Foto:SÖREN ANDERSSON / TT

Regeringen skulle alltså ställt sig bakom att skatt tas ut på bolag som går med förlust, inte baserat på vinst, utan på bolagets omsättning. Förslaget innebär ett fundamentalt avsteg från de skatteregler som gäller internationellt.

Det är en häpnadsväckande kritik Fensby framför mot den svenska regeringen. Regeringen har värnat Sveriges rätt att beskatta företag i enlighet med var värde skapas, enligt etablerade regler.

Finansministern har i själva verket skickligt drivit svenska, och europeiska, intressen vid rådsmöten i Bryssel. Varför skulle Sverige ställa upp på att låta stora länder få skatteintäkter som rätteligen tillhör svenska folkhushållet?

Företagen skulle få högre skatter, vilket minskar investeringsviljan och innovationskraften i svensk ekonomi. Dessutom skulle tiotals miljarder av bolagsskatteintäkterna på sikt komma att skickas utomlands.

Den första anfallsvågen mot svenska skattebasen har avvärjts genom att de nordiska länderna gemensamt agerat för att stoppa det snedvridande och handelskrigsfrämjande EU-förslaget. Det innebär dock inte att faran är över.

Men Sverige har tydligt visat att vi inte accepterar att bli ignorerade i den internationella skattedebatten. Det har finansministern sett till. Hon har förespråkat en global lösning på OECD-nivå.

Arbetet med att ta fram en internationellt accepterad lösning är komplicerat och det finns en betydande risk att ändrade regler leder till att Sverige kommer att förlora skatteintäkter till andra länder.

Ett framgångsrikt samfällt nordiskt agerande på EU-nivå har emellertid visat sig framgångsrikt och det bör följas av gemensamma insatser även inom OECD.

Sverige och de nordiska länderna är trovärdiga röster för en rättvis lösning som även tar små exportberoende länders intressen i beaktande.

Att lägga sig platt inom EU, som Fensby tycks förespråka, hade inte varit en rimlig strategi.

Krister Andersson

Ordförande Tax Policy Group, Business Europe

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera