Annons

Maktvakuum bakom det dödliga vapenvåldet

DEBATT. Lite tyder på att vågen av skjutningar i svenska städer har nått sin kulmen. Våldet är i grunden relaterat till droghandeln, men har också ett självförstärkande drag där hämnd och heder står i centrum, skriver Ardavan Khoshnood, kriminolog vid Malmö universitet.

”Hittills i år har 23 skjutningar ägt rum i Malmö, jämfört med 58 stycken totalt 2017 och 45 stycken 2018. Projektet ”Sluta skjut”, som bygger på dialog med kriminella men också att sätta hårt mot hårt när en skjutning ägt rum, är en trolig förklaring”, skriver Ardavan Khoshnood.
”Hittills i år har 23 skjutningar ägt rum i Malmö, jämfört med 58 stycken totalt 2017 och 45 stycken 2018. Projektet ”Sluta skjut”, som bygger på dialog med kriminella men också att sätta hårt mot hårt när en skjutning ägt rum, är en trolig förklaring”, skriver Ardavan Khoshnood.Foto:Claus Meyer/TT

Trots att organiserad brottslighet har en lång historia i Sverige (till exempel spritsmugglingen under första världskriget), var det först under 1990-talet som hierarkiska och organiserade gäng med ett starkt våldskapital växte sig starka på riktigt.

Lite förenklat kan den organiserade brottsligheten diskuteras i termer av ”broderskap” och ”ad hoc”-grupper. Till den förra hör mc-gäng som Hells Angels och Bandidos, som etablerade sig i Sverige under 1990-talet.

Till den senare hör de grupperingar som numera dominerar medierapporteringen – alltså lösa nätverk av unga män utan någon hierarki eller lojalitet gentemot varandra. Dessa nätverk har växt fram i förorterna till stora och mellanstora städer under flera decennier.

Trots att forskningsrapporter varnade för utvecklingen redan under 1990-talet var intresset från politiskt håll begränsat. Samtidigt som mc-gängen intagit en mer perifer roll, har ad hoc-grupperna spelat en central roll för utvecklingen de senaste åren. Det beror delvis på att polisen lyckades trycka tillbaka de mer traditionella och etablerade gängen, vilket i sin tur ledde till ett maktvakuum.

I ett försök att fylla detta maktvakuum, som främst handlar om vem som ska styra narkotikahandeln, har ad hoc-grupperna hamnat i blodig konflikt med varandra. Denna utveckling tog rejäl fart under 2000-talet, då även skjutvapen blev modus operandi för gängen och de lösa nätverken.

En våldsspiral uppstod, från slag och sparkar till kniv, skjutvapen och numera automatvapen och även sprängmedel.

Trots att narkotikahandeln och narkotikarelaterad brottslighet ligger bakom mycket av våldet, spelar heder och hämnd också en central roll. Många har förlorat syskon och nära vänner. Våldet blir självförstärkande.

Det är därför ingen överraskning att lägesbilden nu är så pass allvarlig. Våldet har ökat kraftigt sedan 2012 och skjutningar har stått för runt 40 procent av det dödliga våldet på senare år.

Unga män mellan 15 och 29 år är de vanligaste offren och antalet som avlider i denna åldersgrupp är större än i något annat västeuropeiskt land. Under 2017 hade Sverige närmare åtta gånger fler dödsskjutningar än våra nordiska grannländer.

Utöver detta har Sverige ett också allvarliga problem med sprängningar och explosivt våld. Mellan 2011 och 2016 registrerades totalt 77 handgranatsattacker. Mellan 2016 och 2018 inträffade 39 till – ”extremt i ett land som inte befinner sig i krig”, för att citera kriminalkommissarie Gunnar Appelgren i Stockholm.

Efter morden på två unga kvinnor i Malmö respektive Stockholm i augusti, har botten nåtts? Sannolikt inte. Det finns fortfarande ett maktvakuum i den undre världen och inget tyder på att någon form av terrorbalans är på väg att uppnås. Det finns fortfarande en stor mängd illegala vapen och handgranater i omlopp. Det lär således bli värre innan det blir bättre.

Samtidigt ser vi redan nu tecken på att våldstrenden faktiskt går att bryta. Malmöpolisen är en förebild i detta avseende. Hittills i år har 23 skottlossningar ägt rum i Malmö, vilket kan jämföras med 2017 (58 skjutningar för hela året) och 2018 (45 skjutningar). Under 2019 har tre personer dödats och tio personer skadats – att jämföra med sju dödade och 35 skadade 2017 och 12 dödade och 14 skadade 2018.

Även antalet sprängningar är lägre – 22 stycken så här långt, att jämföra med 47 stycken 2018 och 65 stycken 2017.

Det beror på flera saker. Spaningsarbetet har effektiviserats och de mest tongivande kriminella har punktmarkerats. Det finns ett tydligt samarbete mellan polisen och Malmö stad vad gäller avhopparverksamhet.

Trots att det är för tidigt att ge några konkreta svar, har sannolikt även projektet ”Sluta skjut”, som bygger på direkt dialog med tongivande kriminella men också på att sätta hårt mot hårt när en skjutning ägt rum, haft önskad effekt.

Att bryta våldsutvecklingen är alltså inte omöjligt. Men då krävs samarbete mellan alla politiska partier för att garantera kontinuitet i det strategiska arbetet med att knäcka gängen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?