Hoppa till innehållet

Annons

Makten skiftar från stat till amerikanska techbolag

DEBATT. Den teknologiska kapprustningen skiftar den geopolitiska konflikten från offentliga till privata aktörer. USA har stigit tillbaka som global makt men amerikanska företag har ökat sin globala makt. Det skriver Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap.

SUPERMAKT. Makt i dag finns i kontroll av teknologi.
SUPERMAKT. Makt i dag finns i kontroll av teknologi.Foto: Helena Landstedt

Vem som styr USA de kommande fyra åren avgörs i november. Det är svårt att överdriva valets betydelse för världsordningen och den globala ekonomin, eller mer konkret, för människors säkerhet och välmående världen över. Detta gäller i synnerhet Sverige som har ett stort beroende av export och USA som säkerhetsgarant, men som tillsammans med EU riskerar att bli mer irrelevant.

I det politiska samtalet brukar det heta att det säkerhetspolitiska läget försämrats. Det stämmer visserligen, men det är för abstrakt för att beskriva ett ökat risktagande bland våra antagonister med målmedvetna provokationer, kampanjer för att öka polarisering och ett systematisk eroderande av vår konkurrenskraft med industrispionage och förvärv.

USA under president Donald Trump har inte bara varit ointresserat av världsordningen utan urholkat den och de institutioner den vilar på. Det inkluderar indraget ekonomiskt stöd till FN, blockerande av WTO:s tvistlösning samt ett ifrågasättande och underminerande av Nato. Redan före pandemin hade de det gått långt åt fel håll, men sedan började verkligen eländet

Pandemin höjde konfliktnivån. Kommunistpartiet i Kina har flyttat fram sina positioner militärt och med införandet av nya säkerhetslagen i Hongkong. EU-kommissionens president Ursula von der Leyen överraskade när hon pekade ut Kina som ansvarig för cyberattacker mot sjukhus och forskningscentra i Europa. Likaledes har Kreml gjort framstötar under krisen i Belarus, med sina fortgående påverkansoperationer mot det amerikanska valet och med förgiftningen av Aleksej Navalnyj.

Därtill har pandemin understrukit den digitala domänens betydelse för inflytande. En av de mest intressanta, men minst uppmärksammade, skeendena under pandemin var hur två privata företag bestämde hur 3,2 miljarder smarta telefoner världen över kunde användas för smittspårning. Inte ens Europas mäktigaste stater – Tyskland och Storbritannien – kunde implementera sina smittspårningslösningar utan fick foga sig för Apple och Googles decentraliserade protokoll.

Detta visar både på hur makt i dag finns i kontroll av teknologi, men också hur handfallna Europa och Sverige är i detta. Den dator du arbetar på är sällan europeisk och än mindre troligt är det att den mobil du läser detta på är det. Den marknadsplats du köper dina appar på är definitivt inte det, och inte heller är operativsystemen, molntjänsterna och de data som generas i europeisk kontroll. Allt detta tillhandahålls av de stora techbolagen som under pandemin växt ordentligt medan andra sektorer gått tillbaka.

Det är därför Europeiska kommissionen har satt ”teknologisk suveränitet” och att bli en ”global digital spelare” som mål. Även om sjukdomsinsikten är bra är det lite som pekar på framgång. Av Europas 40 största företag är inga yngre än 40 år, vilket står i tydlig kontrast med de största kinesiska och amerikanska företagen. Därtill fick europeiska företag 2016 bara 11 procent av globalt riskkapital, och hade 2018 bara fyra av världens 100 främsta startupbolag inom AI.

Den teknologiska kapprustningen skiftar den geopolitiska konflikten från offentliga till privata aktörer. Trumpadministrationen har valt ett noterbart hårdare förhållningssätt mot Kina och Huawei i synnerhet. USA har de senaste månaderna infört förbud mot amerikanska företag att leverera halvledare till Huawei, vilket väsentligt försämrar deras förmåga att bygga smarta telefoner och mobil nätverksutrustning.

Konflikt i dag är också i hög grad digital. De stora techföretagen utgör numera den infrastruktur genom vilken vi når internet. De är till sin natur informationsflöden med en affärsmodell som går ut på att manipulera dessa nyhetsflöden för att tjäna pengar på reklam. Än värre är att vinsten görs genom att samla och analysera så mycket data som möjligt om och maximera det innehåll som är mest troligt att få dig fast. Det är bra för att det blir många roliga kattvideor, men desto mindre bra som basen för våra demokratiska samtal.

Detta system är synnerligen sårbart för både från inhemska aktörer – exempelvis Cambridge Analytica och Trumpkampanjens Project Alamo – och de ryska och kinesiska underrättelsetjänsterna. Dessa kommer att göra vad de kan för att påverka dess utkomst. Med det sagt bleknar utländska försök i jämförelse med USA:s egna presidents desinformation och hot om att han inte kommer godkänna valresultatet. För att laga informationsarenan behöver den bli omvandlad till allmännytta med tillhörande lagstiftning och utländska aktörers påverkan måste avskräckas.

Demokraternas kandidat Joe Biden har historiskt höga förhoppningar att stoppa världsordningens och den amerikanska rättsstatens förfall, och i vissa avseenden kan han lyckas. Icke desto mindre kommer den teknologiska särkopplingen att fortgå. Det finns ett brett politiskt stöd för en hårdare approach mot Kina, och ett folkligt stöd för handelshinder och tullar. Därtill kommer den nuvarande säkerhetiseringen av distributionskedjor, komponenter och råvaror att rita om handels- och produktionsflöden vars effekter blir långvariga.

I utkanten av allt detta står Sverige och EU och letar efter strategiskt aktörskap. Det kräver dels europeiska storbolag på en digital inre marknad. Här torde Sverige med stark innovationskraft och många uppstartsföretag ha goda möjligheter. Dock har vårt system misslyckats med att få företagen att växa sig stora i Sverige, vilket har att göra med alltifrån skattetryck och möjlighet till optioner. I januari passerade Apple hela DAX30, Tysklands 30 största bolag, i värde. Det visar betydelsen av att främja nya techbolag.

En del i detta är att vi i Sverige måste förbättra och förändra våra universitet som motor i vår kunskapsekonomi. De borde bli färre och starkare för att hantera den internationella konkurrensen och locka ledande kompetens. Därtill måste kunskapsöverföring till det privata och offentliga läggas till som tredje uppgift utöver undervisning och forskning som de främsta universiteten i USA och Storbritannien.

Omvärldsläget har försämrats, och knappast blir det något bättre. Den huvudsakliga åtgärden i Sverige har länge varit dystra besvärjelser, men säkerhetspolitiken måste göra sin återkomst utöver ett halvfinansierat försvarsbeslut och ett regemente i Kristinehamn. Vi behöver både driva EU framåt så världens största marknad omvandlas till utrikespolitisk tyngd och fortsätta närma oss Nato som garanten för vår militära säkerhet. Med Trump i fyra år till kan allt hända, men även med Biden kommer hoten att kvarstå.

Oscar Jonsson, chef för Center for the Governance of Change vid IE University och fil. dr. i krigsvetenskap.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från XledgerAnnons

”Vi är inte till för alla och tackar ofta nej”

Thomas Falk, vd för Xledger.
Thomas Falk, vd för Xledger.

De tackar nej till kunder – för att hitta perfekta matchningen med företag som kan få maximal nytta av systemet.

Här är oväntade framgångsfaktorn för molntjänsten Xledger.

– Vi är inte till för alla och tackar ofta nej till presumtiva kunder, säger Thomas Falk, vd.

EXTERN LÄNK: Allt samlat i molnet – så funkar Xledger

Har kunden alltid rätt? Eller ska man som företag sikta på att ha rätt kunder? För Thomas Falk hos Xledger gäller det sistnämnda – av rent affärsmässiga skäl:

– Vi har som målsättning att växa till ett miljardföretag till 2026, vi är halvvägs dit. Vi växer med över 30 procent om året, så något gör vi rätt trots en tuff ekonomisk situation i omvärlden. Jag tror inte man lyckas med den utvecklingen om man har missnöjda kunder, bara nöjda kunder kan få oss att växa, säger han.

Det är ändå ganska kaxigt att våga stå för att tacka nej till en potentiell affär?

– Det grundar sig i att vi vill att allt ska fungera från start till mål, eftersom det är en så pass stor investering. Vår målsättning med implementationen är att kunden ska kunna ta ansvar för och förstå sin uppsättning, känna ägandeskap och själva kunna underhålla och utveckla sin lösning, om de själva vill det. Därför är det viktigt att kunderna förstår vår process, vår metodik och hur vi arbetar.

Oftast skiljs man åt redan på ett tidigt stadium, långt innan Xledgers molnbaserade affärssystem sjösätts hos kunden:

– Det finns en självinsikt i att vi inte passar för alla företag. Vi kan ibland tidigt se att de inte kvalificerar sig på flera punkter och då vill vi också vara transparenta med detta så att ingen onödig tid läggs för någon part, säger Thomas.

Men det finns också exempel på kunder som knackar på igen efter att ha sonderat marknaden:

– Vi stod head to head med två andra leverantörer, en var dessutom väldigt lågt prissatt. Kunden signalerade att det nog inte blir någon affär med oss, men tog ändå två referenser. Efter ett tag kom de tillbaka till oss: ”Vi ska prata vidare”. Där är jag övertygad om att våra referenser tippade över till vår fördel.

Så varför kräver Xledger en viss inställning från sina kunder?

Förenklat handlar det om att man behöver insikt om att man behöver kunskap för att få ut det bästa från systemet, menar Thomas:

– Man måste förstå att produktutveckling sker konstant och det går inte att ha en statisk syn på arbetsuppgifter och roller. Xledger finns till för att förenkla och automatisera arbetet i syfte att få deras organisation att tycka det är roligt att jobba i vårt system. Där hjälper vi förstås till att guida och tipsa aktivt hur man kan göra.

En ledtråd hittas i företagets historia. Xledgers grundare, norrmannen Jarle Sky, jobbade i Palo Alto i USA på 1990-talet. Med internet-revolutionen på första parkett insåg han att även affärssystem en dag kommer att bli en integrerad del av internet.

– Jag tror att den här visionära synen att se på världen, att kunna balanserna vad marknaden vill ha, men samtidigt våga vara innovativ inside out, har smittat av sig på hur vi tänker, säger Thomas.

Även om Xledger kräver mycket av sina kunder, påpekar Thomas att man ställer minst lika höga – om inte högre – krav på sig själva som leverantör:

– Vårt mål är att alltid kunna erbjuda det bästa högautomatiserade, skalbara, agila och responsiva systemet på marknaden. Vi kör hela vägen från egen drift, övervakning, säkerhet till fullt arkitekturansvar för våra system. Det kräver att vi ligger i framkant hela tiden.

Han lyfter kodning, ”sällan något som det pratas om i ett styrelserum”, som ett exempel:

– Att hela tiden modernisera koden är viktigt för att hålla en hög teknisk standard. Men varför röra kod som fungerar? Jo, för om du inte gör det samlar du på dig en teknisk skuld. Har du inte tittat ”under huven” på flera år skapar det både svårigheter att uppdatera och öppnar säkerhetsluckor. Därför skickar vi ut uppdateringar flera gånger om året till alla kunder.

Trots Xledgers storlek idag, är det fortfarande lite startup-känsla hos er?

– Startup tycker jag förknippas mer med en vild idé som man hoppas kan flyga, vi har kommit förbi många steg sedan dess. Vi har tiotusentals kunder runtom i världen och hanterar miljarder i betalningsflöden.  Däremot drivs vi med en entreprenörsanda. Vi är aldrig färdiga, vi lyssnar in bra idéer och vågar utmana och ompröva det som är tidigare gjort.

EXTERN LÄNK: Insikter om hela din verksamhet – i realtid 

 

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera