ANNONS:
Till Di.se

Magnus Nilsson: Vilseledande kritik mot Ceta-avtalet

  • Magnus Nilsson.

REPLIK. Daniel Suhonen och Rikard Allvin fortsätter att bokstavligt talat år efter år sprida missförstånd om Ceta-avtalet mellan EU och Kanada. Det är djupt oseriöst, men förvånar inte. Suhonens har tidigare påstått att ett handelsavtal mellan EU och USA skulle innebära att demokratin avskaffades. Även detta förstås helt utan grund.

Nej. Ceta-avtalet innebär inget skydd för privatiseringar och avregleringar eller ett hinder för EU eller nationella regeringar att reglera vidare för miljö, folkhälsa eller något anat syfte.

Det enda kravet är att den nya lagstiftningen inte diskriminerar produkter från Kanada eller kanadensiska företag. Syftet är att hindra att särintressen förmår nationella politiker att smyga in protektionism bakvägen. Stat och myndigheter får inte heller bryta ingångna avtal, men det är ingen nyhet. Rättsstaten har ett par hundra år på nacken i större delen av Europa.

Kanada är liksom EU en demokrati och Ceta-avtalet är beställt och kontrollerat av politikerna i EU, EU:s medlemsländer och Kanadas politiker. Varför skulle dessa politiker avskaffa sin egen makt att reglera? Den makten har de ju kämpat i åratal för att uppnå. Företagen sitter inte med vid förhandlingsbordet. Däremot har de tillsammans med miljörörelsen och många andra delar av civilsamhället inflytande på avtalens utformning genom formella samrådsprocesser och till sist den demokratiska beslutsprocessen.

Den typ av avtal som Ceta utgör är inte heller någon nyhet. Det har inte på åratal funnits frihandelsavtal med EU som bara behandlar tullar och kvoter. Alla moderna länder är i dag högt reglerade vilket gör att alla avtal innehåller överenskommelser om hur länderna reglerar. Detsamma gäller WTO:s regelverk som Sverige följt i decennier.

Dessa avtal är regelmässigt mycket generösa för politikerna (det är ju de som bestämmer avtalens innehåll) och hittills finns det inga exempel på viktiga regleringar som stoppats av handelsavtal.


Magnus Nilsson, redaktör, Frihandelsbloggen.se (stödd av Svenskt Näringsliv)


Läs Daniel Suhonen och Rikard Allvins debattartikel här.

Läs svar från Åsa Eriksson (S) här.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies