Annons

M-toppen: M måste prata även med SD

Som läget ser ut nu så har M och KD 26 procent av väljarkåren. Hur skall man kunna bilda regering på det?

Lyssna på alla och respektera alla de medborgare som faktiskt gått till valurnorna för att rösta för vad de tror är bäst för Sverige, skriver Bo Frank, M, Växjö.
Lyssna på alla och respektera alla de medborgare som faktiskt gått till valurnorna för att rösta för vad de tror är bäst för Sverige, skriver Bo Frank, M, Växjö.Foto:TT

Om man utgår ifrån att C och L menar vad man säger kommer det aldrig att bli aktuellt att bilda en regering med aktivt eller passivt stöd från SD för deras del. Jag moraliserar inte över detta ställningstagande.  Det enda man säkert kan säga om utgången av valet 2022 är att sannolikheten är stor för att SD blir vågmästare. Hur stor är sannolikheten för att C och L kommer att säga att vi gjorde fel som ingick en januariöverenskommelse? Decemberöverenskommelsen gick ju i graven. 

Det är ju snöpligt att den före detta? alliansen styr nästan alla regioner med passivt eller aktivt stöd från SD, men inte i riksdagen. I en del kommuner styr ett eller flera allianspartier med tillsammans med eller med stöd från SD. Det finns också kommuner där M samarbetat med V för att fälla S. I en del kommuner tillhör MP det blå gänget och i de flesta kommuner det röda blocket. Själv har jag bara goda erfarenheter av MP. Det är ett brokigt landskap för den som vill botanisera i politiken utanför riksdagen. 

Det M måste klara ut inför nästa val är synen på SD. Det finns väl minst fem varianter. 

•Att inte prata med SD.

•Att prata med SD. 

•Att förhandla med SD.

•Att styra med SD.

•Att läsa in på förväg vad SD vill. 

Det sista praktiserades livligt av socialdemokraterna utan skrupler eller andra moraliska betänkligheter under förra mandatperioden. 

Idag är det väl få som kan svara på vad som är den aktuella positionen från partiledningens sida. Jag som varit aktiv i alla val sedan 1970 har svårt att klara ut detta. Jag tror det är någonting mellan 1 och 2. Det jag dock vet är att medborgarna tycker att alla skall prata med alla. 

Jag accepterar det man kommer fram till. Som kommunalpolitiker och före detta kommunalråd under nästan 30 år ser man praktiskt och lösningsorienterat på olika problem. Och alla Sveriges kommuner fixade ihop ett styre på någon eller några månader. Det är inte mer komplicerat egentligen än vad det är i riksdagen. Under de senaste mandatperioderna hade jag glädjen att som kommunstyrelsens ordförande ha egen majoritet med MP. Och denna styrkeposition utökade min efterträdare Anna Tenje i senaste valet. 

Dessförinnan, under två mandatperioder hade jag SD som vågmästare. Det alliansen gjorde då var att varje år, i fullt samförstånd, informerade SD om våra budgetförslag och att de fick tillgång till alla handlingar och all information från kommunens tjänstemän. Och vi fick igenom alla budgetar. Jag har under årens lopp pratat mycket med vänsterpartiet som varit ett synnerligen idérikt och bra parti i Växjö. Alla känner till mina goda relationer till detta parti. 

Summan av kardemumman. Gör som medborgarna vill. Prata med alla! Lyssna på alla och respektera alla de medborgare som faktiskt gått till valurnorna för att rösta för vad de tror är bäst för Sverige.

Bo Frank, borgmästare och kommunfullmäktiges ordförande (m) i Växjö.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera