M och KD agerar oklokt om arbetsförmedlingen

DEBATT. En reform av arbetsförmedlingen som baseras på LOV, höga kvalitetskrav och en resultatersättning för den som lyckas få en arbetssökande i arbete, har alla möjligheter att bli lyckad. M, KD, SD och V bör tänka om och inte offra en nödvändig reform för politiska poänger, skriver fyra av Arbetsförmedlingens största leverantörer.

Arbetsförmedlingens framtid har nu blivit den stora stridsfrågan i svensk politik. Nästan alla riksdagspartier är eniga om att en förändring krävs för att återupprätta förtroendet för arbetsmarknadspolitiken.

Grundtanken är att Arbetsförmedlingen och fristående jobbförmedlare tillsammans ska hjälpa arbetssökande att komma i arbete. Det vore mycket olyckligt om denna reform nu skrotas eller dras i långbänk.

Moderaternas, Kristdemokraternas, Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets hot om misstroendevotum mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är oklokt, av flera skäl.

Den föreslagna reformen innebär att myndighetens roll blir att granska de fristående jobbförmedlarna. Grunden finns redan, eftersom reformen bygger vidare på tjänsten Stöd och matchning (STOM) som har pågått sedan 2014. Aktörer som deltagit har granskats och bedömts. De sämsta har gallrats ut och de bästa har fått fortsätta.

Som leverantörer av matchningstjänster med lång erfarenhet av att arbeta tillsammans med Arbetsförmedlingen har vi dragit två huvudslutsatser av denna verksamhet.

För det första: Valfrihetssystem är bättre än upphandlingar.

STOM baseras på lagen om valfrihetssystem (LOV) vilket ger de arbetssökande rätt att själva välja den aktör som passar dem bäst.

I ett LOV-system är det fullt möjligt att utforma kvalificerings- och etableringskrav som stänger ute oseriösa aktörer, till exempel genom krav på ekonomisk stabilitet, skötsamhet och kompetens. Arbetsförmedlingen kan också utesluta aktörer med dåliga resultat.

Alternativet till LOV är offentlig upphandling. Men upphandlingar är förenade med många nackdelar. De skapar ryckighet och kortsiktighet, i stället för långsiktighet och stabila villkor. Vid upphandlingar finns alltid risken för långdragna överprövningsprocesser. Här sticker Arbetsförmedlingens upphandlingar ut med fem gånger fler överprövningar än snittet för landets myndigheter.

De långa väntetiderna i domstol ställer till med problem både för arbetssökande som inte får det stöd de behöver och för leverantörerna som inte kan planera sin verksamhet.

Dessutom premieras sällan kvalitet i upphandlingar. Med valfrihetssystem gäller fasta ersättningar som är lika för alla utförare. Därmed undviker man prisdumpning och lägsta-pris-konkurrens.

För det andra: Skärp granskningen av oss. Redan våren 2020 startar en försöksverksamhet. Arbetsförmedlingen kommer att pröva den nya tjänsten i 32 kommuner och dra lärdomar inför reformeringen.

Som leverantörer vill vi ha ett partnerskap med Arbetsförmedlingen. Myndigheten säkerställer en bra granskning av oss och våra resultat. Arbetsförmedlingen kan då sortera bort dåliga och oseriösa aktörer. Signalen till alla lycksökare ska vara tydlig: Här har ni inget att hämta.

Vi menar att en sådan uppföljning driver kvalitet och resultat samt säkerställer det att myndigheten får det man har betalat för.

Erfarenheterna av bristande kontroll förskräcker. För några år sedan skapades etableringslotsar där det saknades krav på de aktörer som levererade tjänsten, vilket medförde att oseriösa aktörer förekom i systemet.

Detta var något som vi seriösa leverantörer tidigt varnade för, men politikerna lyssnade inte på oss den gången. Vår uppmaning till politikerna är att inte slarva med granskningen.

Vår uppfattning är att fler arbetssökande kan få ett jobb om specialiserade aktörer tillåts ta över en större del av matchningen. Fristående jobbförmedlare står närmare arbetslivet och kan snabbt matcha arbetssökande med arbetsgivare.

Med ett nytt system som baseras på LOV, höga kvalitetskrav och en resultatersättning för den som lyckas få en arbetssökande i arbete - finns alla möjligheter att reformen ska bli lyckad. Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet bör tänka om och inte offra en nödvändig reform för politiska poänger.

Malek Malek, grundare Arcus

Rasmus Rossi, delägare Arbetslivsresurs

Jonas Jegers, CDO på Irisgruppen

Josef Nagy, affärsområdeschef Montico


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?