ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

LRF: Ge oss frihet så fixar vi

  • Palle Borgström, Lantbrukarnas Riksförbund

DEBATT. Klimat och hälsa är två av vår tids viktigaste frågor. Vi erbjuder regeringen lösningarna. Här är böndernas egen regeringsförklaring till nästa statsminister.

Inför valet målar många framtiden i svart. Bönderna erbjuder den i grönt. Vi har långsiktiga lösningar på tre av de viktigaste områdena och kan bidra till en hållbar framtid. Det gäller regeringens miljömål, en övergång från fossila till biobaserade bränslen som också skapar nya jobb i hela landet.

Riksdagen har antagit en nationell livsmedelsstrategi. Nu gäller det att sätta fart på hjulen. 1 Mkr i ökad omsättning inom ett jordbruksföretag genererar 2,5 nya jobb, motsvarande siffra i övriga näringslivet är 1,4 nya jobb. Vi kan skapa 50.000 nya jobb i hela Sverige fram till 2030. Inom jord- och skogsbruket och i branscher som handel, turism, livsmedel och transport. Det innebär skatteintäkter på nära 3,5 miljarder som kan finansiera annan samhällsnytta, som fler sjuksköterskor, poliser eller lärare.

Vi kan också förse samhället med hållbar och hälsosam mat. Dagligen serveras tre miljoner måltider i skola, vård och omsorg. Många kommuner upphandlar medvetet. Men ytterligare 30 procent av den offentliga maten kan bli producerad enligt svenska lagar om myndigheterna ställer samma krav på utländska livsmedelsproducenter som de ställer på oss. Till skillnad från den importerade offentliga maten så lever vi svenska bönder upp till kraven på gott djurskydd och miljömedveten växtodling. Viss importerad offentlig mat skulle ge en svensk bonde hårda straff.

Vi kan ersätta fossilt med förnybart. Samhällsvinsten är minskat oljeberoende och bättre klimat. Det geniala är att det skapar hållbar tillväxt och framtidsjobb i hela landet.

All fossil energi, betong, plast och metall kan ersättas av det som växer i skog och på åker. Samtidigt som de växande svenska skogarna tar upp 83 procent av Sveriges koldioxidutsläpp.

Allt det här fixar vi med rätt förutsättningar. Vi behöver mindre regelkrångel, enklare skatteregler, som gynnar all företagsamhet. Vi behöver beslut om att livsmedelsproduktion är ett lika viktigt mål som andra samhällsmål. Vi behöver vara säkra på att marken kan brukas utan onödiga inskränkningar. Det kräver politiska beslut som spänner bågen högre än en mandatperiod. Med långsiktiga spelregler vågar vi att satsa för att ställa om. Och vi behöver en fungerande infrastruktur i hela landet.

Palle Borgström, förbundsordförande, LRF


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer