Lotteriinspektionen: Medierna måste börja följa lagen

REPLIK. Respekterade mediebolag fortsätter att bryta mot svensk lag genom att sälja reklamplats till spelbolag som inte har tillstånd att bedriva spelverksamhet i Sverige. Omfattande annonsering för sådana spelbolag sker i tv, radio, utomhusreklam och tidningar och på många webbsidor. Det är anmärkningsvärt.

Camilla Rosenberg, generaldirektör
för Lotteriinspektionen
Camilla Rosenberg, generaldirektör för Lotteriinspektionen

Det övergripande syftet med den svenska spel- och lotteriregleringen är att spel ska bedrivas sunt och säkert. Spelare ska skyddas från att bli utsatta för brott liksom från att hamna i spelberoende och överskottet ska komma det allmänna till del. Poängen med främjandeförbudet är att motverka spelverksamhet som inte står i samklang med spelregleringens syfte.

I oktober 2017 kom klara besked från Högsta förvaltningsdomstolen: Det är inte tillåtet att göra reklam för spel som saknar tillstånd i Sverige. Trots detta syns ingen minskning av annonserna för utländska spelsajter.

Lotterilagstiftningen i Sverige är en förbudslagstiftning. Det krävs tillstånd för att få bedriva spel- och lotteriverksamhet i Sverige. Regeringen väntas föreslå riksdagen en ny spellag som ska gälla från 2019.

Ingen kan säga vilka av de spelbolag som nu riktar sin marknadsföring till Sverige som faktiskt kommer att ansöka om och beviljas licens i Sverige. Den mycket omfattande annonseringen i medierna för spelbolag som inte har tillstånd i Sverige föregriper således inte bara de nya reglerna för spelverksamhet utan också den prövning som till syvende och sist faktiskt ska göras av spelmyndigheten.

Lotteriinspektionen anser, liksom regeringen, att det är hög tid att lagstiftningen moderniseras. Men i väntan på den nya lagen gäller nuvarande lag. Vi på Lotteriinspektionen hade hoppats och trott att alla parter nu skulle följa aktuell lagstiftning. Det skulle också bidra till att stärka förtroendet och anseendet för spelbranschen.

Inom vilket annat rättsområde kan en bransch ge sig själv fribrev att bryta mot gällande lagstiftning med hänvisning till ny lagstiftning som ännu inte är beslutad av riksdagen? När det gäller just främjandeförbudet förslås denna regel dessutom finnas kvar i den nya spellagen.

När de bolag som i dag saknar licens i Sverige väl sökt och fått en svensk licens kommer de sannolikt att kräva att spelmyndigheten ska stänga de oreglerade aktörerna ute från den svenska marknaden. Det finns därför ett gemensamt intresse av att redan nu vidmakthålla en ordning där alla aktörer följer lagar och regler och där den ansvariga myndigheten använder de möjligheter som finns för att genomdriva laglydnad.


Per Håkansson, ordförande i Lotteriinspektionen
Camilla Rosenberg, generaldirektör, Lotteriinspektionen


Läs debattartikeln från Branschföreningen för onlinespel och TU - Medier i Sverige här.

Läs svar på denna artikel här.


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?