ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

LO: Vilken värld lever Liberalerna i?

  • Therese Guovelin.

REPLIK. Liberalerna ger i Di 4/12 en felaktig beskrivning av etableringsjobben. I stället för att upprepa mantrat om enkla jobb och sänkta löner borde Liberalerna låta parterna sköta sitt. Bara genom ett förslag som kombinerar jobb med utbildning kan vi få ut fler på arbetsmarknaden, skriver LOs förste vice ordförande Therese Guovelin.

Tidigare i höstas gav alliansen ett tydligt besked till parterna: enas ni inte om ett konkret förslag för jobb till nyanlända kommer alliansen att lagstifta om sänkta löner och enkla jobb. LO har sedan flera år varit drivande för att hitta en lösning och parterna har nu enats om en principöverenskommelse som snart ska förhandlas med regeringen. Trots det fortsätter Liberalerna att skrika sig hesa. Det är uppenbart att det faktum att förslaget om etableringsjobb snart blir verklighet – utan politikers inblandning – har gjort Liberalerna och andra allianskollegor mycket nervösa.

Till att börja med gör Liberalerna en tillyxad beskrivning av modellen med etableringsjobb. Låt mig därför i korthet beskriva den ram som parterna är överens om:

* Ett etableringsjobb ska omfatta heltid och löpa på två år. Jobbet ska normalt leda till en tillsvidareanställning.
* Den samlade inkomsten ska vara i nivå med lägsta nivåerna i kollektivavtalen.
* Jobbet ska innehålla nödvändig utbildning på betald arbetstid, så att man sedan kan gå vidare till ett fast jobb utan subventioner.

Vidare gör Liberalerna ett stort nummer av att etableringsjobben ska vara "skattefria". LO har inte ställt några krav på att det ska vara skattefritt att jobba på ett etableringsjobb. Däremot är redan idag det etableringsbidrag nyanlända får från staten skattebefriat.

Jag frågar mig vilken verklighet Liberalernas ledande företrädare lever i. Idag har yrkesutbildade LO-arbetare såsom mekaniker, undersköterskor och kockar en mycket stark arbetsmarknad. Det svenska näringslivet har i allt större utsträckning svårt att fylla sina vakanser.

Men samtidigt präglas Sverige av en omfattande arbetslöshet bland personer med svag utbildningsbakgrund, det gäller särskilt nyanlända. Nästan sex av tio arbetslösa på Arbetsförmedlingen är utrikesfödda, många saknar fullgjord gymnasieskola.

Erfarenheten är tydlig. Om vi ska få nyanlända och andra grupper med svag utbildning så behöver vi kombinera jobb med utbildning. Just precis det som vi parter nu alltså är överens om.

Snart kommer staten att inleda förhandlingar med parterna, men mycket arbete kvarstår. Från LO:s sida är just utbildningsinslaget avgörande för att få bred uppslutning i alla branscher. När förhandlingarna med staten är klara ska förhandlingar inom respektive avtalsområde genomföras.

Det är min förhoppning att etableringsjobb får ett brett stöd i Sverige. Frågan är alldeles för viktig för att reduceras till en politisk prestigefråga. Därför borde Liberalerna lägga ned stridsyxan och låta parterna sköta sitt.


Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande


Läs Liberalernas debattinlägg här.

Läs svar från arbetsgivarna här.

Läs svar från IF Metall och Unionen här.

Läs Liberalernas senaste svar här.


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer