ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

LO: Ökade klyftor bidrar visst till populism

  • Marika Lindgren Åsbrink. Foto: Bertil Ericson

REPLIK. Inget tyder på att en liberal ekonomisk politik skulle leda till populism, skriver Alexander Fritz Englund och Jacob Lundberg, Timbro. Det bygger på ett hopsnickrat index där flera icke-demokratiska länder räknas som mer ekonomiskt fria än Sverige, liksom länder med lägre BNP per capita.

Självklart låter sig inte populismen förklaras med så grovhuggna mått.

Timbro redovisar inte detta, men det finns en omfattande forskning om den växande populismen. I Sverige har Sirus Dehdari funnit att varsel om uppsägningar ökar antalet SD-röster. I Storbritannien har Cameron Ballard-Rosa m.fl. funnit att där den lokala arbetsmarknaden påverkats av handeln med Kina, har invånarna mer auktoritära värderingar. Italo Colantone och Piero Stanig har funnit att kinesiska importchocker regionalt leder till ökat stöd för högerradikala partier i Västeuropa. Daphne Halikiopoulou och Tim Vlandas finner i en studie av EU-länder att arbetslöshetsersättning och anställningstrygghet spelar roll: när någondera är låg leder arbetslöshet till högre högerpopulistiskt stöd, är de höga skyddar de i stället mot detsamma.

Detta är bara ett axplock. En ekonomisk politik som skapar förlorare bidrar till ett ökat stöd för högerpopulistiska partier. Det behöver inte vara de mest utsatta som röstar så, men med större klyftor blir fallhöjden större. Utan tillräckliga skyddsnät skapar det en rädsla som gynnar högerradikalismen.

Alexander Fritz Englund och Jacob Lundberg har rätt i att specifika reformer inte deterministiskt leder till ett visst röstningsmönster. Det som är farligt är den otrygghet som skapas av en ekonomisk utveckling där inte alla hänger med. Marknadskrafterna måste bäddas in för att skapa ett gott liv för alla, och för att förhindra att anti-demokratiska rörelser vinner mark. Att som Timbro blunda för de brutala effekterna av den ekonomiska politik de försvarar är inte bara dumt; det är också farligt.


Marika Lindgren Åsbrink, LO:s jämlikhetsutredning


Läs debattartikeln från Alexander Fritz Englund och Jacob Lundberg här.

Läs svaret på denna replik här.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies