Annons

LO-medlemmarna vill ha trygghet för vanligt folk

DEBATT. Coronakrisen har för många inneburit smärtsamma insikter om styrkor och svagheter i det svenska samhällsbygget. Bristerna borde egentligen inte överraska - de är resultatet av en medveten politik. Det skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson och chefsekonom Ola Pettersson.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Det har inte gått oförmärkt förbi att skattekvoten på tjugo år sänkts med 6 procentenheter, motsvarande 300 miljarder kronor i årliga resurser. Till det kommer huvudlösa privatiseringar, som omöjliggjort effektiv styrning i händelse av kris. Liksom direkt politisk försumlighet, så som bortprioriteringen av beredskapslager i exempelvis Region Stockholm. Andra politiska val hade tveklöst inneburit bättre beredskap, tryggare äldreomsorg, större vårdresurser och bättre inkomstförsäkringar. Vill vi medborgare något annat, måste vi i framtiden i kommunal- och riksdagsval rösta på partier vars existensberättigande inte är att sänka skatter för de som redan har allt. 

Nu är vi där vi är. Budgetpropositionen som läggs i slutet av september blir en viktig indikation på vilka erfarenheter våra riksdagspolitiker har dragit av den exceptionella kris vi nu upplever. Är det skattesänkningar för dem som har mest, men aldrig kan få nog, som ska dominera? Eller är det dags för den starka statens återkomst?

Vi behöver en lika kraftfull återhämtnings- och trygghetspolitik. Det handlar om att förkorta lågkonjunkturen och minimera de negativa konsekvenserna av den exploderande arbetslösheten. Men också om att styra svensk ekonomi i rätt riktning igen: högproduktiva, välbetalda jobb och ett jämnt fördelat välstånd. I det ingår att ge utrymme för en större offentlig sektor, med högre kvalitet och krishanteringsförmåga i särskilt vården och äldreomsorgen. 

Det finns ingen tvekan om vilken politik LO-förbundens medlemmar vill se. De vill ha mer trygghet för vanligt folk. Det är säkerligen en längtan som delas av stora majoriteter i den svenska väljarkåren. Det borde leda till följande prioriteringar i den kommande budgeten:

• Resurser till välfärden. Staten behöver tillföra 30 miljarder i nya resurser per år om välfärden ska kunna uppgraderas. Annars väntar nedskärningar och skattehöjningar i många kommuner. Det handlar helt enkelt om att skapa bättre vård, skola och äldreomsorg. Goda villkor och utvecklingsmöjligheter måste också garanteras för dem som arbetar i välfärden. 

• Undvika massarbetslöshet. På bara några månader har 100 000 personer blivit arbetslösa, trots det omfattande stödet till näringslivet. Det behövs massiva insatser för att stärka vuxenutbildning och arbetsmarknadspolitik om vi ska undvika att nya stora grupper fastnar i långtidsarbetslöshet. Till exempel måste det bli möjligt att yrkesväxla med studiemedel i nivå med a-kassan. 

• Trygga inkomster för snabbare återhämtning. Starka och välfungerande arbetslöshets- och sjukförsäkringar är oundgängliga i en modern välfärdsstat. Därför måste nu de tillfälliga förbättringarna under krisen permanentas och fler steg tas. Det är inte bara bra för de individer som berörs, utan säkerställer också att efterfrågan hålls uppe och att ekonomin snabbare återhämtar sig. Även pensionerna måste höjas. Det är inte värdigt ett land med välfärdsambitioner att människor som jobbat ett helt liv ska leva i fattigdom när de blir gamla. 

• Investeringar. I kriser är det viktigt att investera stort och brett i det som bygger Sverige starkt på sikt och möjliggör övergången till ett klimatneutralt samhälle. Nu är ett ypperligt tillfälle för alla typer av offentliga investeringar i bredband, elnät, transportsystem och bostäder.

Den offentliga ekonomin är ingen begränsning. Sverige har en låg statsskuld, även om krisåtgärder och svag konjunktur innebär stora underskott i år. Det finns inga skäl att spara på krutet i återhämtningspolitiken. 

Många människor har tappat tron på politiken och på att ett bättre samhälle är möjligt. Det måste vara slut på det. Den politiska högerns svar på krisen är att höja dosen av det som gjort Sverige svagare: skattesänkningar för välbeställda och företagsintressen som står en nära. Det finns något oanständigt i att framhärda i denna politik för fåtalet, när dess konsekvenser nu illustrerats så obönhörligt. 

Lika lite som vi som individer kan bekämpa en pandemi kan vi som individer skapa ett gott och tryggt samhälle för oss själva och de som står oss nära. Vi behöver varandra, och vi behöver ett starkare samhälle. Det vilar ett stort ansvar på de politiker som nu förhandlar nästa års statsbudget att bryta den olyckliga politiska dynamik som gjort Sverige till ett mindre jämlikt, tryggt och välmående land än vad det hade kunnat vara.

Susanna Gideonsson, LO:s ordförande

Ola Pettersson, LO:s chefsekonom


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från BixiaAnnons

Gör ett hållbart elval

En bättre framtid kan bara skapas genom handling. På elbolaget Bixia arbetar man sedan länge aktivt med omställningen mot ett förnybart energisystem. Att arbeta med hållbar utveckling är en naturlig del i Bixias verksamhet och en stark drivkraft i det dagliga jobbet. 

Bixias hela affärsmodell handlar om att tillföra mer förnybar el till systemet, elen säljer de sedan vidare till sina kunder. Idag är Bixia det elbolag i Norden som köper in störst andel förnybar el från små lokala producenter av sol, vind och vattenkraft. Idag levererar elbolaget 100 procent förnybar el till alla privatkunder och har som målsättning att från och med år 2022 leverera 100 procent förnybar el även till företagskunder. Det är tack vare Bixias lokala producenter som detta är möjligt.

Bixias hjältar

— Våra producenter är våra hjältar. Många gånger är det en bonde som har valt att sätta upp ett vindkraftverk eller solpaneler och sedan säljer sin överskottsel genom oss. När kunderna sedan köper närproducerad el ser vi till att producenterna får lite bättre betalt så att de kan investera i ännu mer förnybar produktion. Det innebär att vår affär bidrar till mer förnybar el i systemet, säger Pär Kaller, vd Bixia.

— Det är tyvärr få personer som känner till vilken betydelse valet av el har för vårt klimat. Bara genom att aktivt välja förnybar el kan man som privatperson minska sitt koldioxidutsläpp med lika mycket som det tar att åka bensindriven bil en tur och returresa till Kapstaden. Dessutom är det ett enkelt val, som inte kräver att man ändrar sina vanor eller avstår från något.

Välj förnybar el för ditt företag

Idag förväntas att företag ska minska sin klimatpåverkan samtidigt som det ställs krav på öppen och ärlig dialog med kunden. Därför är Bixia extra stolta över att ha blivit godkända som ett schysst elhandelsbolag. Certifieringen ger kunderna en bekräftelse på att de gjort ett extra bra val och innebär att Bixia som elhandlare uppfyller 17 kundlöften för att kunderna ska känna sig trygga i sitt val av elbolag. För Bixia är det viktigt att valet av förnybar el känns både lätt och rätt.

Läs mer på bixia.se/foretag 

Mer från Bixia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bixia och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?