Annons

LKAB, mfl: Nu gör vi gruvan fossilfri

Den svenska gruv- och mineralnäringen står i dag står för cirka 8 procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Själva gruvdriften kan ställas om till helt fossilfri verksamhet snabbt. Men hela omställningen kräver tunga investeringar som vi nu påbörjar, skriver företrädare för gruvnäringen.

"Nya gruvinnovationer som utvecklas i Sverige är viktiga exportprodukter och kan underlätta klimatomställningen även i övriga världen. Svenska maskinleverantörer levererar cirka 60 procent av världens underjordsutrustning", skriver LKAB:s vd Jan Moström med flera.
"Nya gruvinnovationer som utvecklas i Sverige är viktiga exportprodukter och kan underlätta klimatomställningen även i övriga världen. Svenska maskinleverantörer levererar cirka 60 procent av världens underjordsutrustning", skriver LKAB:s vd Jan Moström med flera.Foto:Per Larsson / TT

Sverige ska bli en av världens första fossilfria välfärdsnationer. En industriell transformation där stora delar av näringslivet utvecklar sin konkurrenskraft genom att vara fossilfria före 2045 är nu på väg att skapas. Som bevis på att detta inte bara är en högt flygande vision kommer nio branscher lämna över var sin färdplan för fossilfrihet och ökad konkurrenskraft till statsministern och klimatministern den 25 april. Färdplanerna som tagits fram inom ramen för Fossilfritt Sverige visar på ett konkret och handgripligt sätt hur omställningen i Sverige ska gå till. Fler branscher startar nu processer för ytterligare färdplaner som lämnas över till då sittande regering i höst eller våren 2019.

En färdplan visar hur den svenska stålindustrin ska bli först i världen med fossilfritt stål, en annan hur cementindustrin ska utveckla klimatneutralt cement på Slite på Gotland. Och i färdplanen från den svenska gruv- och mineralnäringen lyfts att världens första helt fossilfria gruva kan vara på plats före 2035.

Den svenska gruv- och mineralnäringen, som i dag står för cirka 8 procent av Sveriges koldioxidutsläpp, kommer att spela en mycket viktig roll i en fossilfri framtid både i Sverige och globalt. Omställningarna till fossilfria energisystem och transporter, klimatneutralt byggande och ökad återvinning är alla beroende av de metaller och mineraler som bland annat behövs för att utveckla moderna bilbatterier, energilagring och ny järnväg. Hållbara batterier producerade med miljömärkta råvaror kommer vara en viktig möjliggörare för elektrifiering och en konkurrensfördel för Sverige. 

Själva gruvdriften kan ställas om till helt fossilfri verksamhet snabbt. På kort sikt handlar det om att fortsätta elektrifieringen, effektivisera transportarbetet och använda biodiesel till alla dieseldrivna motorer och maskiner. 2035 ska alla interntransporter och all maskindrift i gruvorna vara fossilfria. Men även elektrifieringen av arbetsmaskinerna under jord går fort och den är lönsam redan nu. Paradoxalt nog minskar elanvändningen i vissa delar av gruvorna när elektrifieringen ökas. Eftersom elfordon inte ger ifrån sig några avgaser kan ventilationssystemet som i dag drar mycket el gå ner på lågvarv när det inte finns några luftutsläpp att transportera bort. Det skulle minska elanvändningen radikalt. 

Även digitaliseringen och automatiseringen kommer att innebära stora möjligheter för att utveckla en mer hållbar gruvdrift. Redan i dag fjärrstyrs flera av processerna i de svenska gruvorna från kontrollrum under eller ovan jord. I en nära framtid kan en första helt automatiserad gruva i Sverige styras enbart från kontrollrum ovan och digitalisering minskar dessutom energibehovet och resulterar i effektivare transportarbeten och optimerade processer.

Den svenska gruvnäringen har stor påverkan både i Sverige och utomlands. Sverige är EU:s största gruvnation, exempelvis står Sverige för drygt 90 procent av järnmalmsproduktionen och 40 procent av zinkproduktionen. Men även nya gruvinnovationer som utvecklas i Sverige är viktiga exportprodukter och kan underlätta klimatomställningen även i övriga världen. Och Sverige är ingen liten spelare i sammanhanget. Svenska maskinleverantörer levererar cirka 60 procent av världens underjordsutrustning, i det svenska gruvklustret inbegrips kända företag som ABB, Sandvik, Atlas Copco och SSAB. Detta bekräftar och stärker bilden av att ett litet land som Sverige kan ha stor påverkan på övriga världen genom att bli världens första fossilfria välfärdsland. 

Utvecklingen av den cirkulära ekonomin är också en viktig nyckel för att skapa en helt fossilfri gruv- och mineralnäring. Tillgång till metaller genom elektronikåtervinning och batterier är viktiga delar i en cirkulär ekonomi. Förbättrad produktionsdesign och nya värdekedjor för återanvändning och återvinning har gjort det möjligt att återvinna en stor andel av alla metaller och mineral. En dag är det sannolikt att primärproduktion av mineral och metall inte längre kommer att behövas, men växande globala behov på grund av en växande befolkning och ökad levnadsstandard gör att detta ligger långt fram i tiden. 

Gruv- och mineralnäringen är övertygade om att omställningen kommer att lyckas. Utvecklingen kommer dock att ta tid och vara kapitalkrävande. Därför är det viktigt att politiken möter upp och underlättar omställningen genom konkreta åtgärder:

• Effektiva och rättssäkra tillståndsprocesser så att nya och nödvändiga, klimateffektiva, investeringar möjliggörs. 

• Satsning på forskning och utveckling för fossilfria produktionsprocesser och CCS, inklusive testanläggningar och uppskalning.

• Säker tillgång till biobränsle och el till konkurrenskraftiga priser.

Sverige har unika möjligheter att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer och samtidigt bidra till att nå de globala klimatmålen. Om industrin, det offentliga och andra aktörer samverkar och tillsammans bär omställningens kostnader kommer Sverige bli ett globalt exempel som visar att fossilfrihet och ökad välfärd kan förenas. 

Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige

Jan Moström, styrelseordförande Svemin samt vd LKAB

Per Ahl, vd Svemin


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Bristol-Myers Squibb Annons

Uppköpet stärker BMS:s läkemedelsportfölj

I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.
I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.

Med uppköpet av läkemedelsbolaget Celgene stärker Bristol Myers Squibbs sitt erbjudande av läkemedel och vårdlösningar. Bolaget kommer även fortsätta att samarbeta med andra vårdaktörer för att utveckla behandlingar för svårt sjuka patienter.

I november förra året fullbordade BMS, Bristol Myers Squibb, sitt uppköp av Celgene och de båda bolagens produkter finns nu under BMS varumärke.

– Bägge bolagen var framgångsrika både globalt och här i Sverige. Tillsammans har vi nu möjligheten att hjälpa än fler patienter inom olika sjukdomsområden. Vi har redan ett flertal ledande produkter på marknaden och bara under de kommande två åren lanserar vi ytterligare åtta nya läkemedel, säger Michaël Lugez, vd på BMS Sverige och tidigare vd på Celgene Nordics. 

Ledande biofarmabolag

Celgene var innan sammanslagningen en världsledande aktör inom läkemedelsutveckling för behandling av bland annat blodcancersjukdomar, solida cancertumörer samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS var ett globalt biofarmabolag som utvecklade innovativa läkemedel inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, immunologi och fibros.

– Tillsammans har vi en av industrins bredaste pipelines och tack vare att vi nu kan slå samman kunskaperna och erfarenheterna från de båda bolagen kommer vi bli ännu starkare. Medarbetarna är vår främsta tillgång och de drivs av att hitta nya läkemedel och innovativa behandlingslösningar för vården. Både Celgene och BMS har tidigare också investerat stort i forskning globalt och det är något vi kommer att fortsätta med, säger Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer - så verkar Bristol Myers Squibb i Sverige.

Under kommande år avser BMS i Sverige att arbeta mot tre huvudmål.

– Vår första prioritet är nu att färdigställa sammanslagningen av bolagen för att patienterna ska kunna ta del av fördelarna. Vidare har vi som mål att våra nya produkter ska bli tillgängliga för patienter i Sverige så snart som möjligt. Det tredje målet är att ge vår personal fler möjligheter att växa och utveckla vår affär, säger Michaël Lugez.

Patienterna är allt fokus

Patienterna och deras vård står ständigt i fokus i allting som BMS gör och bolaget vill vara med genom hela patientresan. Därför utvecklar de nu bland annat en app där patienter kan följa sin behandling, få svar på frågor och prata med en läkare.

– Vi vill inte bara vara en läkemedelsleverantör, utan även en partner till alla som är involverade inom hälso- och sjukvård. BMS var till exempel med och grundade organisationen ”All.Can” vars mål är att frigöra resurser för sjukhus för att optimera behandlingen av patienter. För att uppnå detta måste vi arbeta tillsammans. Ett annat exempel är hur vi i den pågående pandemin arbetar tillsammans med andra företag och organisationer för att donera pengar, labbutrustning och produkter för att stötta kampen mot coronaviruset, säger Michaël Lugez.

Ny logotyp

I samband med uppköpet av Celgene uppdaterar BMS även sitt varumärke med en ny logotyp.

– Även om vi fortfarande heter BMS är vi ett nytt bolag och det vill vi visa med vår nya logotyp. Motivet är en hand som är en universell symbol för läkande. Den representerar att ge och ta emot vård och visar på vårt engagemang för att sätta människan i första rummet, det är personligt, avslutar Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Bristol Myers Squibb här 

Fakta Bristol Myers Squibb
Bristol Myers Squibb, BMS, är ett globalt biofarmaceutiskt bolag som utvecklar innovativa läkemedel för svåra sjukdomar. Bolaget kombinerar smidigheten hos ett bioteknikbolag med räckvidden och resurserna hos ett etablerat läkemedelsföretag. BMS är bland annat verksamma inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, cancersjukdomar samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS deltar i flera globala samarbeten för att utveckla och optimera vårdlösningar med patienten i fokus.

Mer från Bristol-Myers Squibb

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bristol-Myers Squibb och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?