1515

Liberalernas toppnamn: S har fel om svenskt välstånd

DEBATT. Sverige behöver en liberal och borgerlig ekonomisk politik som uppmuntrar företagande, arbete och sparande. Den stenhårda globala konkurrensen gör att Sverige måste ha bättre ekonomiska villkor än vår omvärld, skriver Mats Persson, ny ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.

Den globala ekonomin bromsar in. Det upptrappade handelskriget mellan USA och Kina, osäkerheten kring brexit och geopolitiska risker i såväl Mellanöstern som Kina försämrar tillväxtutsikterna på ett globalt plan. Det påverkar en liten, öppen ekonomi som den svenska där vi redan ser tecken på minskad exportorderingång.

Nedåtriskerna i den globala ekonomin innebär att vi måste förbereda oss för en påtaglig konjunkturavmattning. Den markerar i sin tur vikten av frågan hur vi bygger Sverige långsiktigt starkt på 2020-talet. Det kräver en liberal och borgerlig ekonomisk politik som vilar på tre viktiga ben:

1. Företagare och hårt arbete bygger välstånd.

Socialdemokraterna odlar fram en berättelse om hur arbetarpartiet och LO gjorde Sverige till ett välståndsland under efterkrigstiden. Men i själva verket är det företagare och entreprenörer som byggde upp de konkurrenskraftiga företag som har gjort Sveriges resa från ett fattigt till ett rikt land möjlig. Jag är själv uppvuxen i småländska Markaryd, där värmepumpstillverkaren Nibe, grundat på 1950-talet, i dag har verksamhet och försäljning på fem kontinenter. I Lund, min hemstad sedan 20 år, stoltserar både gamla och nya företag med att utveckla den mest moderna tekniken som finns på denna planet. Denna företagaranda kompletterades med hög arbetsmoral där svenska arbetare och tjänstemän levde efter devisen ”gör din plikt – kräv din rätt”.

Arbetsmarknadens parter och politiken har haft en viktig roll i sammanhanget. Många svenska företag har kunnat växa genom ett gott samarbete med de fackförbund som har bejakat internationell konkurrens och strukturomvandling. Men det var företagare och människors arbetsmoral, inte Socialdemokraterna, som gjorde Sverige till ett rikt land.

Denna ideologiska klyfta gör sig påmind än i dag. Det illustreras inte minst när Socialdemokraterna i sin nya valfilm beklagar sig över att det finns för många miljardärer i Sverige. Men problemet är inte att det finns för många rika, det är att alltför många saknar ett jobb att gå till och att det finns barn som växer upp i miljöer där kriminella gäng styr. Reformer för ökad jämlikhet handlar inte om att straffbeskatta företagande och förmögenhet, utan om att skolan ska ge alla barn lika livschanser och att lyfta människor från bidragsberoende till arbete. Företagare och hårt arbete byggde en gång i tiden Sverige starkt och kommer göra det också i framtiden.

2. Sverige måste ha bättre ekonomiska villkor än vår omvärld.

Den politiska debatten i Sverige präglas av en påtaglig nöjdhet. Att Sverige klarade finanskrisen bättre än andra länder betyder inte att vi kan luta oss tillbaka. Våra konkurrentländer heter inte Grekland eller Portugal, utan Tyskland, USA och Indien. 

Den globala konkurrensen är stenhård. Står vi still, springer andra förbi. På samma sätt som svenska företag fokuserar på att vara bättre än sina konkurrenter i omvärlden måste ”Sverige AB” stärka konkurrenskraften. Vårt land, som en liten öppen ekonomi i Europas utkanter med stort exportberoende, måste ha bättre villkor än våra konkurrentländer. 

Det finns tydliga tecken i fel riktning i svensk ekonomi. Produktivitetstillväxten minskar trendmässigt mer i Sverige än i konkurrentländerna. Företagens FoU-investeringar i Sverige har fallit med över 20 procent mellan 2003 och 2014 – motsvarande i dag över 20 saknade miljarder i uteblivna investeringar i Sverige.

Detta visar att det nu finns ett uppdämt behov av reformer för att långsiktigt stärka Sveriges konkurrenskraft. En viktig del i detta är att det behövs fler högkvalificerade jobb; företag ska vilja förlägga både produktion och huvudkontor här. Det krävs nu reformer som lockar välutbildad arbetskraft till Sverige, inte minst i ett läge när många företag anger att bristen på kompetent arbetskraft står i vägen för möjligheten att expandera verksamheten.

3. Uppmuntra sparande.

Alltför många i Sverige saknar en buffert för oförutsedda utgifter. Enligt en undersökning från Statistiska centralbyrån är det nästan vart femte hushåll som inte klarar en oförutsedd utgift på 11.000 kronor utan att ta ett lån eller ta hjälp av släkt och vänner. 

Under alltför lång tid har skattesystemet uppmuntrat skuldsättning framför sparande. Vi behöver i stället uppmuntra fler att spara och bygga upp en egen buffert, ett fuck-off-kapital. När den liberala finansministern Anne Wibble på 1990-talet uttryckte att ”alla svenskar borde ha en årslön på banken” blev hon hårt kritiserad av Socialdemokraterna. Men Anne Wibble hade rätt. Ett sparkapital på banken gör att man sover bättre på nätterna.

De senaste åren har Socialdemokraterna höjt skatten på sparande. Det är helt fel väg att gå. Liberalerna vill i stället att alla svenskar ska kunna spara upp till 100.000 kronor utan att betala någon skatt på avkastningen. En sådan reform skulle sända en tydlig signal att sparande uppmuntras.

Sverige behöver en liberal och borgerlig ekonomisk politik som uppmuntrar företagare, arbete och sparande. Den stenhårda globala konkurrensen gör att Sverige måste ha bättre ekonomiska villkor än vår omvärld.

Mats Persson, riksdagsledamot (L), ekonomisk-politisk talesperson

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?