Annons

Liberalerna: Tala ur skägget om Venezuela, V

När den demokratiska världen står enad i att fördöma Venezuelas socialistiska diktatur, så visar Vänsterpartiets grupp GUE i Europaparlamentet än en gång sin flagranta oförmåga att skilja på demokrati och diktatur, skriver Cecilia Wikström och Fredrik Malm (L).

I ett pressmeddelande från Vänstergruppens ledare Gabriele Zimmer kallar man försöket från det folkvalda parlamentet att få ett slut på den socialistiska regimens förtryck och återställa demokratin och rättsstaten i landet för ”en statskupp”.

Redan när Venezuelas demokratiska opposition 2017 tilldelades Europaparlamentets Sacharovpris för mänskliga rättigheter valde vänstergruppen GUE att bojkotta prisceremonin. När Europas demokrater manifesterar för demokrati och mänskliga rättigheter, så valde de att manifestera för en socialistisk förtryckarregim.

I Sverige prisade Jonas Sjöstedt Venezuelas tidigare president Hugo Chávez som ”ett gott exempel för många, inte bara i Latinamerika”, och gratulerade nuvarande presidenten Nicholás Maduro när han kom till makten 2013.

Efter att Maduros socialister förlorade parlamentsvalet 2015, ökade det politiska förtrycket dramatiskt och den sista demokratiska fernissan är nu helt avskavd. Genom att ta kontroll över högsta domstolen angrep man det folkvalda parlamentets befogenheter, och ett nytt konkurrerande parlament valdes i riggade val 2017 för att skriva om landets författning.

Ovanpå det har den socialistiska politiken lagt Venezuelas ekonomi i ruiner. Landet med en av världens största oljereserver tvingas nu uppleva inflation på astronomiska nivåer, tomma mataffärer, en kollaps av samhällsstrukturen och en våg av grov brottslighet.

I detta dramatiska läge har västvärldens demokratier dragit slutsatsen att talmannen Juan Guaidó, som utsetts av Venezuelas parlament till interimspresident, är den ende med legitimitet att tala för folket. Vänsterpartiets grupp i Europaparlamentet avfärdar honom i stället som en kuppmakare.

Det är fullständigt oacceptabelt, och vi frågar oss: ställer Vänsterpartiet och Europaparlamentarikern Malin Björk upp på denna beskrivning?

Sällar de sig Kina, Kuba, Iran, Nordkorea, Ryssland, Syrien och Turkiet och andra auktoritära stater som tagit Maduros parti? Eller är de beredda att inse sina misstag och en gång för alla tydligt ta avstånd från diktaturen i Venezuela?  

Cecilia Wikström, EU-parlamentariker (L) 

Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson (L)


Innehåll från ScriveAnnons

Svenska tillväxtbolaget slår hål på myter om e-signering

Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.
Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.

Trenden är tydlig – att signera avtal med ett klick lockar både stora och små företag.

Samtidigt finns det fortfarande många myter och missuppfattningar kring e-signering.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

När Scrive drog igång sin verksamhet 2010 hade digitaliseringen inte fått sitt ordentliga genombrott i Sverige. För det svenskägda bolaget krävdes det enträget arbete för att övertyga kunderna om att e-signaturen faktiskt hade kommit för att stanna.

– Marknaden började mogna på allvar 2016 och i dag är det inte längre en frågeställning om en elektronisk underskrift är juridiskt bindande eller inte, säger Scrives vd Viktor Wrede.

Samtidigt tvekar vissa kunder fortfarande kring säkerhetsaspekten. Farhågan är att e-signeringsverktyget som gör det möjligt att signera avtal och många andra typer av dokument med hjälp av några tangentklick helt enkelt inte är tillförlitligt.

– Men det är bättre och säkrare att använda Scrive och e-signering än att underteckna avtal och kontrakt på ett fysiskt utskrivet papper. Det har alltid varit juridiskt möjligt att signera dokument elektroniskt men det är först nu marknaden vågar, säger Viktor Wrede.

Lämpar sig väl även för småföretag

En vanlig missuppfattning är att e-signeringstjänster enbart passar bolag med stora volymer av avtal och dokument. På sin kundlista har visserligen Scrive flertalet globala bolag med verksamheter i många länder.

– Men vi finns till för alla, stora som små. Tjänsten gör att även småföretagarnas arbetstillvaro underlättas, att de sparar tid och att de därmed kan göra fler affärer. Behoven finns i alla sorters bolag. Varje år ska exempelvis något styrelseprotokoll, en årsredovisning och ett stämmoprotokoll undertecknas, säger Viktor Wrede.

En annan myt, konstaterar han, är att elektroniskt underskrivna dokument i högre grad riskerar att hamna i fel händer. I verkligheten är det snarare tvärtom.

– Genom vår lösning kan företagen digitalisera alla kontrakt och sedan lagra dem virtuellt. På så sätt kan både chefer och anställda komma åt alla sina kontrakt från butikerna och kontoren med en enkel knapptryckning men åtkomst för utomstående är förstås skyddad, säger Viktor Wrede.

Minskad risk att slarva bort dokument

Följdeffekten blir snabbare kundservice, bättre skydd mot bedrägerier och ett betydligt bättre system för säker förvaring av kontrakt.

– Och risken för att du som företagare ska tappa bort dokument är obefintlig. Du får helt enkelt bättre koll. Du slipper att gå runt i arkivrum och leta reda på rätt avtal, dokument och offerter. Den här typen av minskad administrationstid gör att företagen kan effektivisera sina verksamheter – och därmed göra fler affärer.

Dessutom, påpekar Viktor Wrede, kan ett ökat fokus på elektroniska underskriften ge bättre lönsamhet.

– När en av våra kunder inom bilindustrin gick över till en helt digitaliserad process sparade de in åtta heltidsanställningar. Det här handlade om personer som tidigare bara satt och hanterade fel i kontrakt, och som nu fick andra och mer relevanta arbetsuppgifter.

Ett av de vanliga missförstånden är att man tror att tjänsten ska vara dyr – när det egentligen finns pengar att spara i förlorade affärer för att administrationstiden slukar tid.

– Nettoeffekten av att gå över till e-signering är i princip alltid positiv för våra kunder, säger Viktor Wrede.

Här kan du testa Scrive gratis 

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?