ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Liberalerna: Tala ur skägget om Venezuela, V

När den demokratiska världen står enad i att fördöma Venezuelas socialistiska diktatur, så visar Vänsterpartiets grupp GUE i Europaparlamentet än en gång sin flagranta oförmåga att skilja på demokrati och diktatur, skriver Cecilia Wikström och Fredrik Malm (L).

I ett pressmeddelande från Vänstergruppens ledare Gabriele Zimmer kallar man försöket från det folkvalda parlamentet att få ett slut på den socialistiska regimens förtryck och återställa demokratin och rättsstaten i landet för ”en statskupp”.

Redan när Venezuelas demokratiska opposition 2017 tilldelades Europaparlamentets Sacharovpris för mänskliga rättigheter valde vänstergruppen GUE att bojkotta prisceremonin. När Europas demokrater manifesterar för demokrati och mänskliga rättigheter, så valde de att manifestera för en socialistisk förtryckarregim.

I Sverige prisade Jonas Sjöstedt Venezuelas tidigare president Hugo Chávez som ”ett gott exempel för många, inte bara i Latinamerika”, och gratulerade nuvarande presidenten Nicholás Maduro när han kom till makten 2013.

Efter att Maduros socialister förlorade parlamentsvalet 2015, ökade det politiska förtrycket dramatiskt och den sista demokratiska fernissan är nu helt avskavd. Genom att ta kontroll över högsta domstolen angrep man det folkvalda parlamentets befogenheter, och ett nytt konkurrerande parlament valdes i riggade val 2017 för att skriva om landets författning.

Ovanpå det har den socialistiska politiken lagt Venezuelas ekonomi i ruiner. Landet med en av världens största oljereserver tvingas nu uppleva inflation på astronomiska nivåer, tomma mataffärer, en kollaps av samhällsstrukturen och en våg av grov brottslighet.

I detta dramatiska läge har västvärldens demokratier dragit slutsatsen att talmannen Juan Guaidó, som utsetts av Venezuelas parlament till interimspresident, är den ende med legitimitet att tala för folket. Vänsterpartiets grupp i Europaparlamentet avfärdar honom i stället som en kuppmakare.

Det är fullständigt oacceptabelt, och vi frågar oss: ställer Vänsterpartiet och Europaparlamentarikern Malin Björk upp på denna beskrivning?

Sällar de sig Kina, Kuba, Iran, Nordkorea, Ryssland, Syrien och Turkiet och andra auktoritära stater som tagit Maduros parti? Eller är de beredda att inse sina misstag och en gång för alla tydligt ta avstånd från diktaturen i Venezuela?  

Cecilia Wikström, EU-parlamentariker (L) 

Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson (L)

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer