ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Liberalerna: En jobbreform måste gälla alla arbetsgivare

  • Mats Persson. Foto: Jesper Frisk

REPLIK. I en artikel kritiserar LO:s Therese Gouvelin Liberalerna för att vi har ett antal krav för att kunna stötta att staten ska kunna gå in som tredje part i en trepartsöverenskommelse för fler enkla, lågkvalificerade jobb.

Efter att Liberalerna och alliansen föreslagit en ny anställningsform för fler enkla jobb är det i grunden bra att arbetsgivare och fackförbund försökt nå en förhandlingslösning – men jag måste konstatera att motståndet i LO-leden har gjort att det förslag som nu lagts är helt otillräckligt. Exempelvis är det djupt olyckligt att LO motsätter sig att bemanningsföretagen omfattas av reformen.

Vår utgångspunkt är att en reform för fler jobb till nyanlända måste omfatta alla arbetsgivare och minska onödigt krångel. Därför måste även företag som inte har kollektivavtal omfattas. Dessa företag har inte haft någon representant när fack och arbetsgivarförbund förhandlat hittills – det är naturligt att politiken nu går och in tar ställning för att också de ska kunna bidra till fler enkla jobb. En reform som exkluderar sex av tio småföretag, cirka 200.000 arbetsgivare, blir för tandlös i ett läge när vi ser stor potential för fler enkla jobb i småföretagen, inte minst i servicesektorn. Det är en märklig tanke att arbetsgivare som ställt sig utanför partsmodellen inte ska kunna vara med och lösa den stora samhällsuppgift vi nu står inför där hundratusentals människor är sysslolösa i bidragsberoende.

Dessvärre bekräftar LO att parterna tänker sig en lösning där nyanlända och långtidsarbetslösa, till skillnad från andra, ska få en ”skattefri” inkomst. Liberalerna vänder oss emot en sådan modell med särlösningar då den kommer sakna legitimitet och kommer att upplevas som orättvis.

Tudelningen på arbetsmarknaden måste brytas. Det kräver reformer av bidragssystemen så att det lönar sig bättre att arbeta och att samhället ställer krav på motprestation för försörjningsstöd. Det kräver en reform för fler enkla jobb där det är tydligt att ett arbete med lägre ingångslön är bättre än sysslolöshet och försörjningsstöd.

Det växande bidragsberoendet bland utsatta på arbetsmarknaden är vårt gemensamma samhällsproblem. Ska en modell för enkla jobb bli framgångsrik måste alla arbetsgivare omfattas. Då duger det inte att både bemanningsföretagen och småföretagen exkluderas.


Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson (L)


Läs LO:s artikel här.

Läs svar från arbetsgivarna här.

Läs svar från IF Metall och Unionen här.

Läs Liberalernas ursprungliga debattinlägg här. 


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer