Liberalerna behövs i en borgerlig regering

DEBATT. Liberalerna kan bli tungan på vågen inför valet 2022. För att få en stark och enad borglighet som ett alternativ till en S-ledd regering bör M, KD och L redan nu inleda arbetet med en valplattform för 2022, skriver fem allmänborgerliga entreprenörer.

VÄGVAL. Med Liberalerna i en borgerlig regering garanteras fortsatt öppenhet, skriver bland andra Hellen Wohlin Lidgard.
VÄGVAL. Med Liberalerna i en borgerlig regering garanteras fortsatt öppenhet, skriver bland andra Hellen Wohlin Lidgard.Foto:Pontus Lundahl/TT

Sverige har i dag en svag regering med ett svagt mandat från det svenska folket. 73-punktsprogrammet innehåller flera bra delar för näringslivet, men programförklaringen ger en splittrad bild och den gemensamma visionen för landets framtid saknas. Detta i en tid då globalisering och digitalisering förändrar världen i snabb takt och Sverige som nation behöver utvecklas för att inte halka efter.

Vi, som alla är allmänborgerliga entreprenörer, tror på en ny borgerlig regering 2022 bestående av åtminstone M, KD och L (gärna C också). Vi förordar att Liberalerna under de kommande månaderna blir tydliga med att de önskar ingå en sådan borgerlig regering. Liberalerna stärker helheten och bidrar genom många gemensamma frågor och även med sin särart. I dag blåser konservativa höger- och vänstervindar över världen och då behövs Liberalerna i en borgerlig konstellation. Några punkter där vi ser att Liberalerna är viktiga:

* Skolfrågan är central för Sveriges framtid och är en av Liberalernas kärnfrågor. Skolan måste utvecklas och moderniseras, kraven på eleverna bli tydligare, lärarna måste stärkas i sin roll och ämnesinnehållet anpassas till företagens framtida behov. Teknik och programmering bör få en mer framträdande roll och skolan måste bli jämlik så att alla barn får samma chans och Sverige tar till vara sin fulla potential.

* Tillsammans kan M, L och KD stå för framtidstro och företagarvänlighet genom digitalisering, elektrifiering och modernisering. Alla borgliga partier är måna om växande och välmående företag. Liberalerna har en bra politik för nyföretagande kombinerat med smart grön politik.

* Integrationsutmaningen måste lösas. Liberalerna har som mål att det inte ska finnas utanförskapsområden om 10 år. Vi tror att Liberalerna och Sabuni har goda förutsättningarna att driva den agendan och att det kommer vara betydelsefullt för Sverige. Liberalerna är en tydlig kravställare i frågor kring uppehållstillstånd och medborgarskap, med till exempel vandelsprövning och språktest, samtidigt som Liberalerna ser potentialen hos de som kommit till Sverige. Grunden i det borgerliga synsättet är att skola och arbete är vägen in i samhället.

* Liberalerna vill fortsätta ha en öppenhet mot omvärlden, verka för att Sverige ska locka till sig kompetens utifrån samt ha ett nära EU-samarbete. Sverige är ett litet och exportberoende land. Med Liberalerna i en borgerlig regering garanteras fortsatt öppenhet.

* Det är viktigt att stå upp för personlig frihet, HBTQ-frågor och jämlikhet. Liberalerna tar tydligt avstånd från hedersrelaterat våld och förtryck i förorten som inskränker flickor och kvinnors frihet. Liberalerna driver just nu en viktig politikutveckling som stärker de svaga gruppernas rättigheter.

* Yttrandefriheten måste ständigt försvaras genom att tillåta olika åsikter och kulturyttringar att finnas. Det är liberalt kärnprojekt och behövs i en allt mer svart-vit värld.

Liberalerna kan bli tungan på vågen inför valet 2022. För att få en stark och enad borglighet som ett alternativ till en S-ledd regering bör M, KD och L redan nu inleda arbetet med en valplattform för 2022. Vi är en rad företagare som förordar en borgerlig regering som vilar på en humanistisk värdegrund, bejakar vårt demokratiska arv och som är såväl icke-rasistiskt som icke-socialistiskt. Vi ber Liberalerna att välja rätt väg!

Hellen Wohlin Lidgard, entreprenör och tech-investerare, grundare Pointer

Jeanette Holm, entreprenör, grundare Nannynu!

Henrik Tellving, entreprenör och investerare, grundare Allabolag

Rikard Granqvist, entreprenör, vd och grundare Yellow Elk

Viktoria Simmingsköld, entreprenör


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?