Annons

Liberalerna är Sveriges reformmotor

DEBATT. I helgen samlas Liberalerna till landsmöte i Västerås. I en tid när människor känner frustration över att ingen tar itu med Sveriges problem genomför vi ekonomiska reformer såsom slopad värnskatt, språktest för medborgarskap och fördubblat FOU-avdrag, skriver Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson (L).

GARANT. Finansministerns fräna klasskampsretorik är djupt skadlig för Sverige. Liberalerna kommer att stoppa alla förslag som riskerar att driva entreprenörer ut ur Sverige, skriver Mats Persson, här tillsammans med partiledaren Nyamko Sabuni.
GARANT. Finansministerns fräna klasskampsretorik är djupt skadlig för Sverige. Liberalerna kommer att stoppa alla förslag som riskerar att driva entreprenörer ut ur Sverige, skriver Mats Persson, här tillsammans med partiledaren Nyamko Sabuni.Foto:Henrik Montgomery/TT

Hur kommer det sig att Sverige har flest miljardvärderade nya bolag – så kallade unicorns – per capita i världen? Hur kommer det sig att företag som Klarna, Spotify och Izettle skapades i just vårt land?

Det finns naturligtvis flera förklaringar. Vi har konkurrenskraftiga universitet och högskolor. Vi har en stark tradition av ingenjörsdrivna företag. Vi är vana vid och bejakar strukturomvandling, inte minst när det kommer till klimatfrågan.

Men framgångarna beror också på att det finns riskvilliga entreprenörer som vågar investera i nydanande och lovande företag. Och för detta har ekonomisk-politiska reformer varit helt avgörande. Inte minst slopandet av arvs- och gåvoskatten 2004 och förmögenhetsskatten 2007 har haft en enorm betydelse för möjligheten att bygga och utveckla bolag i Sverige.

Reformerna har möjliggjort generationsskiften, som lägger en grund för långsiktighet i svenska företag. De har gjort att entreprenörer numera bor kvar i Sverige och investerar här.

Det står i skarp kontrast till 1970- och 1980-talets högskattepolitik när svenska entreprenörer som Ingvar Kamprad och familjen Rausing tvingades utomlands och pengar flydde landet.

När vår tids entreprenörer återinvesterar vinster från försäljningssuccéer i nya, växande bolag skapas ett finansiellt ekosystem som gör att nya affärsidéer blir verklighet. Det gör Sverige rikare.

Detta illustrerar betydelsen av ekonomiska reformer och en ekonomisk politik som står upp för att entreprenörer ska stanna och utveckla sina företag i Sverige. Därför är det illavarslande att de senaste åren har gått i helt motsatt riktning. Den närmast totala avsaknaden av ekonomiska reformer är ett allt större problem.

I förra veckan varnade EU-kommissionen för att det bland EU:s 28 medlemsländer enbart är Italiens ekonomi som kommer att växa långsammare än Sveriges under nästa år. När långtidsarbetslösheten nu ökar beror det på att ideologiska skygglappar och politisk prestige har hindrat framväxten av fler enkla, riktiga jobb.

Men problemen stannar inte vid avsaknaden av reformer. S, med finansminister Magdalena Andersson i spetsen, missar sällan ett tillfälle att markera mot ”konsulter runt Stureplan” eller ”riskkapitalister” i en upphetsad klasskampsretorik mot företagare.

Vi minns Reepalu-utredningen och förslaget om höjd entreprenörsskatt. Och så sent som våren 2018 föreslog Magdalena Andersson en exitskatt – att människor med en orealiserad nettovinst på sina kapitaltillgångar ska tvingas ta upp den till beskattning när de flyttar från Sverige.

En sådan utflyttningsskatt fungerar i realiteten som en förtäckt förmögenhetsskatt. Förslaget drogs till slut tillbaka, men först efter skarp kritik från bland annat Liberalerna.

Den fräna klasskampsretoriken är djupt skadlig för Sverige. Det går inte att underskatta den osäkerhet som skapas för investerare vid dessa hot om skattehöjningar. Det är därför Liberalerna nu deklarerar att vi kommer att säga nej till och stoppa alla förslag som driver entreprenörer ut ur Sverige.

Vi ser de välståndsbildande krafterna som basen för vår välfärd och ser därför också kopplingen mellan goda villkor för ägande i Sverige och tillgången på kapital för växande bolag runt om i vårt land.

Ska vi dra full nytta av globaliseringen och digitaliseringen krävs reformer som gör att Sverige har bättre villkor för företagande än vår omvärld. I ljuset av detta är hot om att införa förmögenhetsskatt eller miljonärsskatt helt förödande.

När Liberalerna till helgen samlas till landsmöte är det startskottet för en ny roll för partiet.

I en tid när människor känner en berättigad frustration över att ingen tar itu med Sveriges problem genomför vi ekonomiska reformer. Liberalerna driver igenom slopad värnskatt, språktest för medborgarskap, fördubblat FOU-avdrag för forskningsintensiva företag och en återupprättad kunskapsskola.

Vi gör det inom ramen för Januariavtalet, men är beredda att skapa andra majoriteter i Riksdagen när så krävs.

Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson  (L)


Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?