Annons

Liberalerna är Sveriges reformmotor

DEBATT. I helgen samlas Liberalerna till landsmöte i Västerås. I en tid när människor känner frustration över att ingen tar itu med Sveriges problem genomför vi ekonomiska reformer såsom slopad värnskatt, språktest för medborgarskap och fördubblat FOU-avdrag, skriver Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson (L).

GARANT. Finansministerns fräna klasskampsretorik är djupt skadlig för Sverige. Liberalerna kommer att stoppa alla förslag som riskerar att driva entreprenörer ut ur Sverige, skriver Mats Persson, här tillsammans med partiledaren Nyamko Sabuni.
GARANT. Finansministerns fräna klasskampsretorik är djupt skadlig för Sverige. Liberalerna kommer att stoppa alla förslag som riskerar att driva entreprenörer ut ur Sverige, skriver Mats Persson, här tillsammans med partiledaren Nyamko Sabuni.Foto:Henrik Montgomery/TT

Hur kommer det sig att Sverige har flest miljardvärderade nya bolag – så kallade unicorns – per capita i världen? Hur kommer det sig att företag som Klarna, Spotify och Izettle skapades i just vårt land?

Det finns naturligtvis flera förklaringar. Vi har konkurrenskraftiga universitet och högskolor. Vi har en stark tradition av ingenjörsdrivna företag. Vi är vana vid och bejakar strukturomvandling, inte minst när det kommer till klimatfrågan.

Men framgångarna beror också på att det finns riskvilliga entreprenörer som vågar investera i nydanande och lovande företag. Och för detta har ekonomisk-politiska reformer varit helt avgörande. Inte minst slopandet av arvs- och gåvoskatten 2004 och förmögenhetsskatten 2007 har haft en enorm betydelse för möjligheten att bygga och utveckla bolag i Sverige.

Reformerna har möjliggjort generationsskiften, som lägger en grund för långsiktighet i svenska företag. De har gjort att entreprenörer numera bor kvar i Sverige och investerar här.

Det står i skarp kontrast till 1970- och 1980-talets högskattepolitik när svenska entreprenörer som Ingvar Kamprad och familjen Rausing tvingades utomlands och pengar flydde landet.

När vår tids entreprenörer återinvesterar vinster från försäljningssuccéer i nya, växande bolag skapas ett finansiellt ekosystem som gör att nya affärsidéer blir verklighet. Det gör Sverige rikare.

Detta illustrerar betydelsen av ekonomiska reformer och en ekonomisk politik som står upp för att entreprenörer ska stanna och utveckla sina företag i Sverige. Därför är det illavarslande att de senaste åren har gått i helt motsatt riktning. Den närmast totala avsaknaden av ekonomiska reformer är ett allt större problem.

I förra veckan varnade EU-kommissionen för att det bland EU:s 28 medlemsländer enbart är Italiens ekonomi som kommer att växa långsammare än Sveriges under nästa år. När långtidsarbetslösheten nu ökar beror det på att ideologiska skygglappar och politisk prestige har hindrat framväxten av fler enkla, riktiga jobb.

Men problemen stannar inte vid avsaknaden av reformer. S, med finansminister Magdalena Andersson i spetsen, missar sällan ett tillfälle att markera mot ”konsulter runt Stureplan” eller ”riskkapitalister” i en upphetsad klasskampsretorik mot företagare.

Vi minns Reepalu-utredningen och förslaget om höjd entreprenörsskatt. Och så sent som våren 2018 föreslog Magdalena Andersson en exitskatt – att människor med en orealiserad nettovinst på sina kapitaltillgångar ska tvingas ta upp den till beskattning när de flyttar från Sverige.

En sådan utflyttningsskatt fungerar i realiteten som en förtäckt förmögenhetsskatt. Förslaget drogs till slut tillbaka, men först efter skarp kritik från bland annat Liberalerna.

Den fräna klasskampsretoriken är djupt skadlig för Sverige. Det går inte att underskatta den osäkerhet som skapas för investerare vid dessa hot om skattehöjningar. Det är därför Liberalerna nu deklarerar att vi kommer att säga nej till och stoppa alla förslag som driver entreprenörer ut ur Sverige.

Vi ser de välståndsbildande krafterna som basen för vår välfärd och ser därför också kopplingen mellan goda villkor för ägande i Sverige och tillgången på kapital för växande bolag runt om i vårt land.

Ska vi dra full nytta av globaliseringen och digitaliseringen krävs reformer som gör att Sverige har bättre villkor för företagande än vår omvärld. I ljuset av detta är hot om att införa förmögenhetsskatt eller miljonärsskatt helt förödande.

När Liberalerna till helgen samlas till landsmöte är det startskottet för en ny roll för partiet.

I en tid när människor känner en berättigad frustration över att ingen tar itu med Sveriges problem genomför vi ekonomiska reformer. Liberalerna driver igenom slopad värnskatt, språktest för medborgarskap, fördubblat FOU-avdrag för forskningsintensiva företag och en återupprättad kunskapsskola.

Vi gör det inom ramen för Januariavtalet, men är beredda att skapa andra majoriteter i Riksdagen när så krävs.

Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson  (L)

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera