Annons

Låt företagen avgöra behovet av arbetskraftsinvandring

DEBATT. Den senaste tidens utspel om arbetskraftsinvandring från både politiker och fackligt håll visar på brister i insikt om såväl företagens kompetensbehov som den svenska arbetsmarknadens matchningsproblem. Det är dags att ta ansvar för företagens kompetensförsörjning, skriver Günther Mårder och Daniel Wiberg.

Foto:Henrik Montgomery

Fyra av fem nya jobb skapas i små- och medelstora företag och de kan med rätta sägas vara motorn i svensk ekonomi. Om svenska företag ska kunna stå sig i en global konkurrens är tillgång till kompetent arbetskraft avgörande. För att hitta rätt kompetens, men även för att klara starkt säsongsbetonade verksamheter är många svenska företag beroende av arbetskraftsinvandring. Företagarna har i många år lyft vikten av ett fungerande system för arbetskraftsinvandring som baseras på företagens behov av arbetskraft samtidigt som missbruk måste motverkas kraftfullt.

Företag som missbrukar utländsk arbetskraft ska straffas och inte tillåtas ansöka om arbetskraftsinvandring. Men de oseriösa företagen är en liten minoritet. För den absoluta majoriteten av företag i Sverige är möjligheten till arbetskraftsinvandring ofta av stor vikt. Oavsett om det är en systemutvecklare från Indien eller en plantsättare från Thailand som kommer till Sverige möjliggör de svenska företags utveckling och bidrar årligen med mångmiljonbelopp till statskassan. Att företag i Sverige har tillgång till kompetens får även en allt större betydelse för företagens förmåga att växa och utvecklas samtidigt som det har stor inverkan på svensk ekonomi.

Företagarna välkomnar därför en del av de förslag som nyligen presenterats av regeringen och delar av oppositionen. Att stoppa kompetensutvisningarna är oerhört viktigt, likaså att stävja det missbruk och utnyttjande av systemet som kan uppstå i dag. Samtidigt riskerar delar av den senaste tidens parlamentariska käbbel att slå hårt mot landets företagare. Att företag i förväg ska betala sociala avgifter är ett exempel på feltänk – företagen kan aldrig vara garant eller agera bank för att stävja missbruk. Här krävs istället att det regelverk som finns på plats efterlevs.

Det är med stor oro vi ser att retoriken och attityden kring migration hårdnat och allt fler faller för de populistiska strömningar som präglar debatten. Från både politiker och fackligt håll blandar man återkommande bort korten – lösningen på en icke-fungerande integration tycks allt för ofta vara att göra det svårare för svenska företag att attrahera och anställa kompetenta medarbetare, även utanför Sveriges gränser.

För att gynna tillväxt och stärka Sveriges konkurrenskraft, vill vi därför påminna om att företagens behov av att anställa alltid måste vara utgångspunkten. Därför är Företagarnas mest prioriterade förslag för att nå en fungerande arbetskraftsinvandring följande:

Ändra utlänningslagen. En rad ändringar i Utlänningslagen behöver göras för att få ett flexiblare och mer transparent system för prövning. Det handlar bland annat om att ändra återkallelseregeln så att grunden för att återkalla ett tillstånd ”får” göras, i dag är regeln tvingande genom ordet ”ska”. Lagen om självrättelse bör tas bort, och regeln om att arbetstagaren är bunden till arbetsgivaren de två första åren bör ändras.

Inrätta ett servicecenter. För att Sverige även fortsatt ska vara ett land som attraherar kompetenta medarbetare och möjliggör företagens rekrytering av nyckelkompetens även från utlandet föreslår vi att ett servicecenter inrättas. Vid ett servicecenter ska det finnas både information och rådgivning till arbetsgivare och arbetstagare. Uppdraget ska vara stödjande - servicecentret ska hjälpa, stödja och underlätta för arbetsgivare och arbetstagare. Oavsett hur måste även Migrationsverkets långa handläggningstider kortas betydligt.

Sluta särbehandla företag utan kollektivavtal negativt. Ändra tillämpningen av branschpraxis för att säkerställa att företag utan kollektivavtal kan rekrytera utomeuropeiska medarbetare. Den svenska modellen bygger på frivillig kollektivavtalsanslutning och 60 procent av företagen är i dag inte kollektivavtalsanslutna. Företagarna vill understryka vikten av likabehandling för det stora antal företag som saknar kollektivavtal och att Migrationsverket i högre grad baserar sina beslut på en helhetsbedömning av samtliga anställningsvillkor, i förhållande till övriga anställda hos arbetsgivaren och i branschen. De fackliga organisationernas rätt att yttra sig över erbjudna villkor måste slopas – i synnerhet för anställningar i företag som inte omfattas av kollektivavtal.

Slopa företagsekonomisk prövning. Nuvarande regler medför att Migrationsverket bedömer de svenska företagens möjligheter och ekonomiska förutsättningar. Migrationsverket saknar nödvändig kompetens att granska ett företags ekonomi vilket resulterar i att ansökningar avslås på felaktiga grunder. Migrationsverkets kärnkompetens ska vara grund för uppehållstillstånd och huruvida arbetstagaren har rätt att få arbetstillstånd i Sverige.

De politiska partier som har sin ideologiska grund i att migrationens möjligheter måste tillvaratas har ett särskilt ansvar för att driva på frågan om en tydligare, snabbare och bättre reglering av arbetskraftsinvandring. Det är hög tid att fokusera på den uppgiften.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?