Lars-Erik Forsgårdh: Skydda nynoterade bolag från nättrollens attacker

DEBATT. Nya tekniker skapar nya möjligheter till marknadsmissbruk. Anonyma inlägg på aktieforum skapar grogrund för kursmanipulation. Särskilt mindre företag är utsatta. Fler än 600 bolag befinner sig i ett känsligt tillväxtskede, skriver Lars-Erik Forsgårdh.

VARNAR. De användare som sprider falsk information på olika börssajter riskerar att göra sig skyldiga till brott, alltså marknadsmissbruk, anser Lars-Erik Forsgårdh.
VARNAR. De användare som sprider falsk information på olika börssajter riskerar att göra sig skyldiga till brott, alltså marknadsmissbruk, anser Lars-Erik Forsgårdh.Bild:Jonas Eng

Genom anonyma inlägg på sociala medier och aktieforum kan vilseledande information om noterade bolag spridas på ett helt annat sätt än tidigare. Enkelheten att göra affärer via internet har också väsentligt ökat möjligheterna att göra snabba aktieaffärer. Sammantaget möjliggör detta för oseriösa aktörer att manipulera aktiekurserna och tjäna pengar genom olagliga aktieaffärer.

När detta sker, sker det i mindre bolag noterade på de oreglerade marknaderna, som First North och Aktietorget. Vi är många som märker att det håller på att växa fram ett oroväckande beteende på framför allt dessa marknader. Omfattningen av denna olagliga handel är för oss okänd men inte desto mindre måste den stävjas. Därför är det dags för alla ansvarsfulla aktörer att nu ta sitt ansvar och verka för att de anonyma inläggen stoppas.

Möjligheten att gömma sig bakom anonyma inlägg skapar utrymme för oseriösa aktörer, nättroll, att hävda att man har tillgång till information eller besitter kunskap som man i själva verket inte har. Trollen använder sig av en eller flera påhittade identiteter. Man organiserar sig inte sällan i gemensamma attacker mot ett utvalt bolag och skriver en mängd inlägg i syfte att påverka aktiekursen.

Anonymiteten tenderar att hos många aktörer skapa ett oetiskt och i en del fall rent olagligt beteende. Det är ingen vild gissning att kvaliteten på foruminläggen skulle bli åtskilligt bättre om avsändarna skulle tvingas stå där med sitt riktiga namn. Många av dessa aktörer torde inte heller ha en aning om att det de sysslar med är olagligt.

Förutom att stoppa de anonyma inläggen bör därför de som ansvarar för aktieforumen även se till att aktörerna på dessa forum upplyses om huvuddragen i förordningen om marknadsmissbruk. Inför risken att hamna i fängelse drar sig sannolikt många för att sprida osanningar i syfte att påverka aktiekurserna.

Sverige har flera marknader med fler än 600 nystartade företag och företag som befinner sig i ett känsligt tillväxtskede. Det är dessa som kommer att erbjuda möjligheter till jobb och välstånd i framtiden. Sett ur ett europeiskt perspektiv är Sverige unikt med så många bolag som är noterade på marknaderna för små och medelstora företag. För många av dessa företag tar det ofta lång tid att utveckla sina produkter och affärsidéer. Ett exempel är de många läkemedelsföretag som för sin framgång står och faller med tillgången på riskkapital, ofta behöver de nyemittera flera gånger under en period på fem till tio år.

Typiskt sett är det denna typ av företag med komplicerade verksamheter som nättrollen attackerar. Dessa små företag är inte lika bevakade som de stora av journalister och analytiker, vilket medför att påverkansmöjligheterna är större. Konsekvenserna blir allvarliga för de företag som drabbas. Stora kurssvängningar ökar risken i aktien och leder till att företagets anskaffning av nytt riskkapital försvåras och fördyras, vilket i sin tur inverkar negativt på företagsgrundarnas möjligheter att behålla kontrollen över sina företag.

Dessutom måste ledningens tid ägnas åt att bemöta nättrollens desinformation och personliga mobbning. Detta skadar ledningarnas tilltro till marknaden och skapar frustration och kostnader för konsulthjälp.

Dessa allvarliga och skadliga konsekvenser gör det ytterst angeläget att skydda de små och medelstora företagen från nätattacker och kursmanipulation. Därför bör alla seriösa aktörer på marknaden gemensamt verka för att aktieforumen förbjuder anonyma inlägg, att aktörerna på forumen tvingas identifiera sig med bank-id samt att aktörerna innan inlägg får göras skriftligt måste intyga att de tagit del av och förstått konsekvenserna av att bryta mot lagen om marknadsmissbruk.

Vidare bör de ansvariga för forumen effektivisera övervakningen av sina forum för att tidigt stävja missbruk. Samma önskemål gäller för börsernas kursövervakning. Tilltron till våra ”små” men mycket viktiga marknader hänger på hur ni aktörer väljer att hantera avarterna.


Lars-Erik Forsgårdh, aktieägare i Wntresearch AB, vd iAktiespararna 1984-2006


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?