1515

Lämnar ni oss tar ryssarna över

DEBATT. De svenska bankernas dominans i Estland hämmar konkurrensen, men de är likväl avgörande kuggar i landets finansiella maskineri. Alternativet – att ryska banker kommer in och tar över efter de svenska – vore långt värre, skriver Meelis Mandel, chefredaktör för Dagens industris estniska systertidning Äripäev.

CENTRAL ROLL. Vad skulle hända om Swedbank lämnade Estland? Över hälften av landets banköverföringar görs i dag genom banken, som också har den estniska marknadens största låneportfölj. Lokala banker är för små för att fylla det utrymmet och andra internationella storbanker tycks föga intresserade av att ta över, skriver Meelis Mandel.
CENTRAL ROLL. Vad skulle hända om Swedbank lämnade Estland? Över hälften av landets banköverföringar görs i dag genom banken, som också har den estniska marknadens största låneportfölj. Lokala banker är för små för att fylla det utrymmet och andra internationella storbanker tycks föga intresserade av att ta över, skriver Meelis Mandel.Foto:Per Svensson Borrud / TT

I Estland har vi ett ordspråk som lyder: ”På den gamla goda svenska tiden”. Ordspråket syftar på stormaktstiden, då Estland var en del av Sverige.

Under de åren grundades universitetet i Tartu (Estlands största), samtidigt som rättsväsendet moderniserades och livegna bönder fick det lättare.

Sedan bröt det Stora nordiska kriget ut och Estland blev en del av Ryssland. ”Den gamla goda svenska tiden” dröjde sig dock kvar i det kollektiva estniska minnet, även under Sovjetåren.

Under det senaste decenniet har nordiska och framför allt svenska banker i princip tagit över det estniska bankväsendet. Hansapank, Baltikums största bank, har blivit en del av Swedbank SWED A -0,82% Dagens utveckling , medan Ühispank övertagits av SEB SEB A -1,05% Dagens utveckling . Även Nordea NDA SE -1,18% Dagens utveckling och Danske Bank DANSKE +0,13% Dagens utveckling har varit viktiga och dominerande aktörer.

För Estland handlar det om inget mindre än en ny svensk epok. De gamla estniska bankcheferna, av tradition frispråkiga centralfigurer i samhället, har reducerats till lydiga mellanchefer. De estniska bankernas och pensionsfondernas verksamhet har i stället detaljstyrts från Stockholm.

Detta blev särskilt tydligt under finanskrisen 2009, då de globaliseringsfrälsta estländarna fick erfara att också kapital har en nationalitet, och att svenska banker i grund och botten är just svenska banker.

På det stora hela var dock finanskrisen i hög utsträckning en tillfällig chock. Svångremmen drogs åt, men ganska snart var det business as usual igen. Inte minst fortsatte nordiska banker hjälpa förmögna ryssar att flytta sina rikedomar via Baltikum till väst. I varje fall fram till 2014, då kriget på Krim bröt ut.

Den ryska annekteringen av Krimhalvön ledde till sanktioner, och att bistå rika ryssar med allehanda banktjänster blev snabbt olagligt. Den lukrativa verksamheten började knaka i fogarna. 2018 uppdagades penningtvättsskandalen i Danske Bank. Den har man delvis hanterat genom att skylla på lokala tjänstemän. Den estniska finansinspektionen har svarat genom att visa Danske Bank på porten.

Nu är det i stället Swedbank som står i fokus för misstankar om penningtvätt. Samtidigt har Nordea, efter flera års försök, till slut lyckats avyttra sin baltiska verksamhet till Blackstone (förutsatt att den amerikanska riskkapitaljätten inte drar sig ur affären, vilket inte är omöjligt om den baltiska bankmarknadens rykte försämras ytterligare).

Faktum är att svenska och andra nordiska banker i Baltikum har blivit märkbart passiva på senare år. De slåss inte längre om marknadsandelar eller kunder i samma utsträckning som tidigare. Utländska investerare betraktas med misstänksamhet och behandlas som potentiella penningtvättare. Låneräntorna är nu på samma nivåer som under finanskrisen och bolåneräntorna är flera gånger högre än på den svenska hemmamarknaden.

Sannolikt är detta en följd av marknadskoncentration. De svenska bankerna har betydande marknadsandelar. Nordeas utträde och beslut att överlåta sin låneportfölj till SEB och Swedbank på mycket generösa villkor, har ökat de två sistnämndas dominans ytterligare.

Detta innebär att SEB och Swedbank paradoxalt nog lär göra mycket stora vinster i år. Förra året ökade Swedbanks vinst i Estland med 20 procent jämfört med året innan, till över 200 miljoner euro. I år kan det bli tal om 400 miljoner euro.

Det är därför inte osannolikt att Swedbank försöker putsa sina siffror i syfte att blidka politiker och vanligt folk. Sådana vinstökningar i ljuset av den senaste månades avslöjanden ser helt enkelt inte bra ut.

Med detta sagt, vad skulle det innebära för Estland om Swedbank gjorde som Nordea och avvecklade sin verksamhet i landet?

Faktum är att banken i dag är en viktig och integrerad del av den lokala finansiella infrastrukturen, som skulle bli mycket svår att ersätta. Över hälften av Estlands banköverföringar görs genom Swedbank, som också har landets största låneportfölj.

Lokala banker är för små för att fylla det utrymmet och internationella banker tycks föga intresserade av att ta över Swedbanks omfattande verksamheter, åtminstone i dagsläget och till nuvarande pris.

Penningtvättsskandalerna har kort sagt lagt en våt filt över den baltiska bankmarknaden. Viktiga korrespondentbanker som erbjuder amerikanska dollar drar sig ur avtal. Framtiden är helt enkelt för oförutsebar.

Detta betyder att vi inte har något annat val än att värna Swedbank och hoppas att den ”svenska eran” på bankmarknaden fortsätter. Det mest realistiska alternativet – att ryska banker kommer in och tar över efter svenska – vore långt värre.

Meelis Mandel, chefredaktör Äripäev

Read the opinion article in English here: If Swedbank leaves, Russian banks will take its place


Innehåll från KIAAnnons

LISTA: 10 viktiga nyheter i Kias nya elbil EV6

Kia EV6 markerar en viktig milstolpe för den elektriska revolutionen i bilvärlden.

Det handlar om ny teknik, nya funktioner – och en ännu tydligare riktning mot en mer hållbar mobilitet.

Här är tio nyheter som presenteras med modellen som nu lanseras i Sverige.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Ny plattform

Att bygga en elbil på en teknisk grundstruktur som tagits fram för att också kunna användas till förbränningsmotorer innebär ofta att tillverkaren behöver kompromissa på en rad områden.

Därför byggs Kia EV6 istället på den nyutvecklade plattformen E-GMP som är speciellt framtagen för helt eldrivna bilar. Det ger många fördelar, som till exempel ett plant kupégolv, generösa kupéutrymmen, spännande design och en låg tyngdpunkt som bidrar till trygga vägegenskaper.

Ultrasnabb laddning

Tack vare 800-voltsteknik kan EV6 laddas ultrasnabbt: från 10–80 procent på bara 18 minuter vid en laddstation med minst 250 kW.

Batteriet

Samtliga modeller på den svenska marknaden kommer med ett batteri på 77,4 kWh. Det möjliggör en räckvidd på upp till 528 kilometer vid full laddning enligt WLTP.

Mobil Powerbank

Kia EV6 är utrustad med en så kallad vehicle-to-load-funktion (V2L) vilket innebär att bilen kan ladda och driva andra elektriska apparater. Eftersom bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW så kan EV6 fungera som en extra laddare för utrustning i ditt hem, som en Mobil Powerbank vid utomhusäventyr eller till och med för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Dragkapacitet

Bilister som behöver kunna dra tunga släpfordon – som till exempel husvagnar, båttrailers eller hästtransporter – har hittills haft svårt att hitta en elbil som klarar utmaningarna. Kia EV6 har en godkänd dragkapacitet på 1 600 kilo.

Relax-stolar

Kia EV6 är utrustad med bekväma relaxstolar som kan fällas tillbaka i nästan ett helt horisontellt läge. Det är perfekt om man vill vila en stund, till exempel när man stannar och laddar. Tack vare den ultrasnabba laddningen blir det dock inte fråga om några längre powernaps.

Augmented Reality Head-Up Display

I Kia EV6 finne en Augmented Reality Head Up Display som projicerar ett virtuellt lager på vindrutan som visar hastighet och navigation. Det ger föraren möjlighet att behålla fokus på vägen.

Dubbla välvda panoramaskärmar

De dubbla panoramaskärmarna på 12,3+12,3 tum är högupplösta och välvda, med intuitiva menyer och användarvänligt gränssnitt för bästa användarupplevelse. Tekniken är standard i Kia EV6.

Elektrisk fyrhjulsdrift

Kia EV6 går att beställa med dubbla elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln. Fyrhjulsdriften innebär bättre framkomlighet och mer stabilitet på utmanande underlag.

Kia EV6 GT Line har de dubbla motorerna som standardutrustning men även Kia EV6 Plus kan fås med fyrhjulsdrivning.

Prestanda

Med sina dubbla elmotorer har Kia EV6 GT Line som nu lanserar sammanlagt 325 hästkrafter. 0 till 100 km/h går på 5,2 sekunder.

I slutet av 2022 lanseras toppversionen Kia EV6 GT som med sin effekt på 585 hästkrafter gör 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?