1515

Lägsta småhusbyggandet på 100 år

Det debatteras friskt vem som ställer till det mest på bostadsmarknaden. Är det Riksbanken som med sin lågräntepolitik driver på priserna? Är det Finansinspektionen med sina bolånetak och amorteringskrav som stänger ute stora grupper från marknaden? Svaret är kanske kommunerna.

Kombinationen på småhusmarknaden av kraftiga prisökningar och rekordlågt byggande tyder på akut reformbehov, skriver Gustaf Edgren
Bostadspolitisk Expert, Trä- och möbelföretagen.
Kombinationen på småhusmarknaden av kraftiga prisökningar och rekordlågt byggande tyder på akut reformbehov, skriver Gustaf Edgren Bostadspolitisk Expert, Trä- och möbelföretagen.Foto:Fredrik Sandberg/TT

SCB presenterad nyligen statistik som visade att småhusbyggandet de senaste åren är det lägsta på 100 år! För närvarande byggs bara ca 10 000 småhus per år, vilket motsvarar ca 20 procent av alla nya bostäder. Det är en mycket låg nivå även i internationell jämförelse. Detta är en allvarlig signal om att något har havererat i den svenska bostadsplaneringen. Ett ökat småhusbyggande skulle ha stora fördelar för samhället. Inte bara för att många fler än i dag vill bo i småhus med trädgård. Ca 70 procent uppger att de helst vill bo så. Trädgårdsstaden är också klimatsmartare, ca 40 procent lägre på individnivå än den bebyggelse som i huvudsak produceras i dag, ofta trång och dyr höghusbebyggelse – tvärt emot möjligen vad många tror. Småhusområden är dessutom också bättre för de viktiga ekosystemtjänsterna och socialt hållbarare.

Det låga utbudet av småhus har gjort att priserna stiger kraftigt. En genomsnittlig villa i Sverige kostar nu nära 4 mkr och prisökningstakten är för närvarande mycket hög, kring 15 procent per år. Det innebär att det marknadsmässigt är lönsamt att bygga småhus i nästan hela landet och definitivt i alla regioner med befolkningstillväxt.

Så varför har Sveriges småhusbyggande havererat? Inte bara nivån är mycket låg, förra året sjönk nyproduktionen av småhus otroligt nog med 7 procent, samtidigt som priserna och efterfrågan skenade.

Då det är tydligt att marknaden vill ha många flera småhus blir det uppenbart att det är det svenska planeringssystemet och kommunernas agerande som är dysfunktionellt. De förmår inte bedriva en bostadsplanering som maximerar välfärden, det samhällsekonomiska utfallet och medborgarnas önskemål. Flera forskare har uppmärksammat detta den senaste tiden. Är det dags för en diskussion om kommunernas lämplighet och roll i dagens planmonopol för bostadsbyggandet? Finns det övergripande samhällsvärden som suboptimerande kommuner inte förmår att bejaka? Behövs ökad statlig styrning? Eller ökat inflytande för marknaden och hushållens värderingar?

Kombinationen på småhusmarknaden av kraftiga prisökningar och rekordlågt byggande tyder på akut reformbehov.

Gustaf Edgren

Bostadspolitisk Expert, Trä- och möbelföretagen.


Innehåll från SmiLe IncubatorAnnons

Här är Life Science-inkubatorn som erbjuder stöd till startups: ”Vi är entreprenörens bästa vän”

Teamet på SmiLe Incubator.
Teamet på SmiLe Incubator.

Det är ofta dyrt och tidskrävande att utveckla produkter inom Life Science.

SmiLe Incubator har under lång tid framgångsrikt hjälpt entreprenörer att bygga livskraftiga bolag – och speciellt duktiga har man varit på att lyfta fram kvinnor.

– Vi är framgångsrika och attraherar intressanta bolag för att vi jobbar mycket med mångfald och jämlikhet. Det har lett till att vi i högre grad än andra får de kvinnliga entreprenörerna till oss, säger Ebba Fåhraeus, vd på SmiLe Incubator. 

Forskning inom Life Science, alltså läkemedel, medicinteknik eller annan hälsoteknik, kan vara dyr att bedriva. Att sedan skapa en affärsmässig verksamhet av sin forskning kan också vara en utmaning.

SmiLe Incubator är en icke-vinstdrivande inkubator som erbjuder både en infrastruktur med 10 välutrustade laboratorier och avancerade instrument, och ett team av experter för att kommersialisera affärsidéer.

SmiLes affärsutvecklare är alla seniora, med tillsammans över 250 års erfarenhet av att arbeta i och driva både globala och nystartade företag inom Life Science.

– Många av dem har en Giving Forward-tanke. De fick själva hjälp och nu vill de hjälpa andra, förklarar Ebba Fåhraeus.

Många kvinnliga entreprenörer 

SmiLe arbetar hårt med att lyfta fram kvinnliga entreprenörer. Av inkubatorbolagens vd’ar är 50% kvinnor. Räknar man med grundare är siffran 68%. 

– Vi är Sveriges mest jämställda inkubator och hos oss plockar kvinnor in lika mycket riskkapital som män, säger Ebba Fåhraeus.

En annan hjärtefråga är kulturell mångfald. I SmiLes eget team finns sju nationaliteter representerade, men i communityn finns över 20 nationaliteter.

– Forskning visar på en tydlig koppling mellan mångfald och resultat. Det har vi tagit fast på här, säger hon.

SmiLes verksamhet är externt finansierat. Att som bolag ingå i inkubatorn är kostnadsfritt. Här får man hjälp med allt från att bygga nätverk, hitta och förhandla om riskkapital, söka patent, regulatoriska frågor, reda ut bolagsjuridiken och förhandla med de första kunderna och leverantörerna. 

– Vårt eget resultat mäts på ett enda sätt: att vi skapar framgångsrika entreprenörer. Vi är entreprenörens bästa vän, avslutar Ebba Fåhraeus.

Om SmiLe Incubator
SmiLe Incubator hjälper entreprenörer och tidiga bolag att kommersialisera sina idéer genom kvalificerad affärsrådgivning, ett internationellt kontaktnätverk samt en unik tillgång till välutrustade laboratorier. SmiLes medlems- och alumnibolag har tillsammans tagit in mer än 4,7 miljarder i riskkapital sedan 2014 och18 av dem har börsnoterats.

Läs mer på: www.smileincubator.life

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SmiLe Incubator och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?