Annons

Lagförslaget mot skatteplanering håller inte

REPLIK. Remissutfallet på förslaget om rapporteringspliktiga arrangemang (SOU 2018:91) till Skatteverket har nu kommit. Förslaget i det närmaste slaktas av ledande universitet och domstolar. På annat sätt kan man inte se det. 

FÖRSÅTLIGT. Trenden inom skatterådgivning är nu mot ökad kontroll och redovisning att rätt skatt har betalats, inte ”smart planering”. Persson Östermans inlägg ger således en direkt felaktig bild av både FAR:s arbete och dagens rådgivning, skriver Hans Peter Larsson.
FÖRSÅTLIGT. Trenden inom skatterådgivning är nu mot ökad kontroll och redovisning att rätt skatt har betalats, inte ”smart planering”. Persson Östermans inlägg ger således en direkt felaktig bild av både FAR:s arbete och dagens rådgivning, skriver Hans Peter Larsson.Foto:Claes-Göran Flinck

Sällan eller aldrig har jag under 30 års verksamhet läst en så massiv och mångfacetterad kritik av ett lagförslag. I detta fall inte primärt från näringslivshåll. 

Sammanfattningsvis är förslaget otydligt, outrett och brister i grundläggande rättssäkerhet. 

Förslaget består av två delar. Dels uppgiftsskyldighet för gränsöverskridande transaktioner, som Sverige gentemot EU förbundit sig att införa, och dels inhemska transaktioner. 

Det är den inhemska delen som avstyrks med emfas. Därtill behövs förtydliganden i lagen skriver bland andra Svea Hovrätt. Skattearrangemang? Vad är det? Vad är det som rådgivare och skattskyldiga ska anmäla till Skatteverket? Ingen vet. Den föreslagna lagen ger helt enkelt inget svar. Så kan vi inte lagstifta.

I en debattartikel på DI debatt 11/5 kritiserar professorn i finansrätt vid Stockholms universitet Roger Persson Österman FAR och indirekt mig för att kämpa mot förslaget. Det stämmer. FAR anser att den inhemska delen inte bör införas. Skäl saknas och förslaget håller inte måttet. 

Till den gränsöverskridande delen har vi uttalat förståelse så länge inte Sverige går längre än EU-direktivet. Men detta måste införas utifrån svensk tradition att lagen ger tydlig ledning.

I Persson Östermans artikel påstås vidare att jag i ett blogginlägg på FAR:s hemsida i januari ”liknat förslaget vid angiveri och dragit försåtliga paralleller med den norske nazisten Quisling”. Det stämmer inte. Tvärtom står det i bloggen att ”jag tar avstånd från detta språkbruk”. Någon försåtlig parallell finns således inte.

När det gäller det större perspektivet på frågan har FAR framhållit att skatt är en hållbarhetsfråga som innebär att företag bör ha och redovisa en fullt transparent skattepolicy. 

Trenden inom skatterådgivning är nu mot ökad kontroll och redovisning att rätt skatt har betalats, inte ”smart planering”. Persson Östermans inlägg ger således en direkt felaktig bild av både FAR:s arbete och dagens rådgivning.

Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR, Auktoriserad skatterådgivare FAR och medlem av CSR Sveriges skattegrupp

Läs tidigare inlägg:

Professorn: Aggressiva skatteplaner måste synas 


Innehåll från LexusAnnons

Dolda fällor när du jämför olika SUV-modeller

Den självladdande elhybriden Lexus NX 300h är en SUV i mellanklassen som gjort succé i Sverige.
Den självladdande elhybriden Lexus NX 300h är en SUV i mellanklassen som gjort succé i Sverige.

Det kan vara en utmaning att jämföra hur mycket olika bilar kostar.

Vad som egentligen ingår i priserna kan nämligen skilja sig åt mellan olika tillverkare.

Så här undviker du dolda prisfällor.

Välutrustad från start – här är Lexus NX 300h

Vid en första anblick kan drömbilen se ut att vara prisvärd. Men när man börjar granska detaljerna upptäcker man ofta en annan verklighet. Olika typer av utrustning kräver ofta extrainvesteringar, speciellt när det handlar om SUV:ar i premiumklassen. Det kan handla om viktiga saker som säkerhet, komfort eller miljöprestanda. Viktiga detaljer man sällan vill kompromissa med. När man är nöjd med utrustningen finns det en överhängande risk att priset blir betydligt högre än vad man hade räknat med.

Det finns positiva undantag där tillverkarna erbjuder bilar som har en bra utrustningsnivå redan i grundutförandet och därmed gör det lättare för sina kunder att få en bra bild av slutpriset. Ett exempel är den självladdande elhybriden Lexus NX 300h, en SUV i mellanklassen som gjort succé i Sverige.

Lexus NX har en självladdande elhybriddrivlina som standard. Det innebär att NX erbjuder en effektiv elmotor tillsammans med en fyrcylindrig bensinmotor vilket ger en sammanlagd kraft på 197 hästkrafter.

Lexus NX 300h har inte bara automat som standard utan även många andra detaljer som bidrar till en trevligare upplevelse bakom ratten. Några exempel är multimedia-skärm, ljudanläggning från Pioneer® med åtta högtalare och Bluetooth, bi-LED-strålkastare och 17-tums lättmetallfälgar. Som standard finns också 2-zons klimatanläggning och backkamera.

En rad säkerhetssystem som Aktivt krockskyddssystem, Antispinn/Antisladd, Automatiskt avbländande helljus, Körfältsassistans och Vägskyltsavläsare ingår också.

Dessutom finns utrustningsnivåerna Comfort, Business, Executive, F Sport, F Sport S och Luxury med detaljer som förhöjer upplevelsen av Lexus NX 300h ytterligare. Oavsett vilken utrustningsnivå man väljer framgår det tydligt vad man får för sin extrainvestering, vilket gör det enkelt att se den totala kostnaden.

Välutrustad från start – här är Lexus NX 300h

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?