ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

L: Vänsterpartiet legitimerar diktaturstyret i Venezuela

  • ILLEGITIM. Venezuelas president Nicolás Maduro. Flera framträdande europeiska vänsterpartister har de senaste veckorna uttryckligen gett sitt stöd till den diktatoriska regimen, skriver Fredrik Malm och Cecilia Wikström (L), i en slutreplik. Foto: Ariana Cubillos

SLUTREPLIK. Vänsterpartiet anser att erkännandet av den konstitutionellt legitima ledaren Juan Guiadó innebär att ”trappa upp konflikten” i Venezuela. Det är ett hjärtlöst och illa genomtänkt resonemang som legitimerar diktaturstyret i Venezuela, skriver Fredrik Malm och Cecilia Wikström (L) i en slutreplik.

Den socialistiska regimen har orsakat enorm smärta och elände för Venezuelas befolkning. Tre miljoner venezolaner har tvingats lämna landet. I detta läge har Venezuelas grannland, Colombia, valt att ge människor mat och andra förnödenheter. 

Men matleveranserna stoppas av Venezuelas socialistiska diktator. Vägarna in till landet blockeras lika demonstrativt som regeringen blockerar varje möjlighet för landets invånare att få rösta demokratiskt om landets framtid. 

En sådan ledare sätter Vänsterpartiet sin tilltro till. En sådan regim har Vänsterpartiet år efter år hyllat. Flera framträdande europeiska vänsterpartister har också de senaste veckorna uttryckligen gett sitt stöd till den diktatoriska regimen i Venezuela. 

Björk och Svenneling försöker tona ned partiets relation till sin partigrupp i Europaparlamentet. Det kan vi förstå eftersom denna grupp, GUE/NGL, har betydande problem med auktoritära böjelser. Det är en partigrupp som på sin hemsida skriver gällande situationen i Venezuela att ”EU måste respektera Venezuelas beslut och stötta Maduros initiativ”. 

Liberalernas övergripande mål inom utrikespolitiken är demokrati. Det finns ingen bättre medicin mot fattigdom och korruption än fria val och det finns ingen bättre garant till fred än demokrati. 

Liberalerna motarbetar därför alla odemokratiska regimer, oavsett vilken färg eller inriktning de har. Tyvärr konstaterar vi att sådana principer inte gäller för Vänsterpartiet. 

Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson (L) 

Cecilia Wikström, EU-parlamentariker (L)

Läs tidigare inlägg:

Vänsterpartiet: Dumt att legitimera Guaidó

Liberalerna: Tala ur skägget om Venezuela, V

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer