Annons

L-topparna: Så liberaliserar vi arbetsmarknaden

DEBATT. Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ska snart enas om direktiven till den kommande arbetsmarknadsutredningen inom ramen för Januariavtalet. L kommer att driva på för fler undantag från turordningsreglerna och ökade möjligheter att säga upp anställda som missköter sig, skriver Jan Björklund, Gulan Avci och Johan Pehrson.

NY GIV. Försök att liberalisera arbetsrätten och genomföra nödvändiga uppdateringar har under årtionden blockerats av LO och Socialdemokraterna. Med Januariavtalet kommer detta att ändras och vad som nu krävs är att arbetsrätten moderniseras i grunden, skriver Liberalerna.
NY GIV. Försök att liberalisera arbetsrätten och genomföra nödvändiga uppdateringar har under årtionden blockerats av LO och Socialdemokraterna. Med Januariavtalet kommer detta att ändras och vad som nu krävs är att arbetsrätten moderniseras i grunden, skriver Liberalerna.Foto:Amanda Lindgren

Dagens arbetsrätt är skapad för gårdagens fabriksgolv. Reglerna bygger på att samtliga företag är stora arbetsplatser, där medarbetarna i princip har livslånga anställningar och utbytbar kompetens.

I dag ser verkligheten annorlunda ut. Näringslivet är mer varierat, liksom sätten vi arbetar på. Därför behövs en ny giv för svensk arbetsmarknad.

Tiden har sprungit ifrån stora delar av svensk arbetsrätt. Turordningsreglerna med ”sist-in, först-ut”- principen i lagen om anställningsskydd fungerar dåligt. Olika medarbetare har olika kompetenser och att kunna behålla nyckelkompetens är för företag ofta helt avgörande vid en neddragning. Små företag kan gå under av en enda felrekrytering.

Detta beror inte minst på reglerna för uppsägning av personliga skäl, som gör det alldeles för svårt att säga upp medarbetare som inte fungerar på arbetsplatsen.

På en stelbent arbetsmarknad med höga trösklar begränsas också möjligheterna för individer att forma sitt arbetsliv. En trygghet som bygger på anställningstid leder till otrygghet för den som byter anställning och därför hamnar sist i turordningen på den nya arbetsplatsen. Samtidigt åtnjuter allt färre personer trygghet mellan jobb med dagens arbetslöshetsförsäkring, vilken få kvalificerar sig till och ännu färre upplever som tillräcklig.

Försök att liberalisera arbetsrätten och genomföra nödvändiga uppdateringar har under årtionden blockerats av LO och Socialdemokraterna. Med Januariavtalet kommer detta att ändras. Vad som nu krävs är att arbetsrätten moderniseras i grunden.

Stelbenta och kontraproduktiva regelverk som låser fast både anställda och arbetsgivare i anställningar de skulle vilja ta sig ur måste nu ersättas av moderna regelverk. Då kan vi skapa en arbetsmarknad med ökad rörlighet, där företag vågar anställa och anställda – även de med lång anställningstid på samma arbetsplats – i större utsträckning vågar pröva nytt.

Detta kräver nya lösningar. Turordningsreglerna som gäller vid arbetsbrist behöver ersättas av regler som gör att möjligheterna att behålla rätt kompetens utökas. Utrymmet att säga upp personer som uppenbart missköter sitt arbete – det vill säga uppsägning av personliga skäl – måste vidgas. Tryggheten i den enskilda anställningen behöver samtidigt stärkas så att dagens ofta falska trygghet växlas mot goda möjligheter till omställning och en bättre ekonomisk trygghet vid arbetslöshet.

En sådan ”ny giv” skulle öppna för stora positiva effekter på svensk arbetsmarknad. När risken att anställa minskar, vågar fler satsa på unga och nyanlända utan tidigare arbetslivserfarenhet. När fler vågar byta jobb förbättras matchningen. När de ekonomiska risker som följer av att bli av med jobbet minskar, så ökar tryggheten.

Nu påbörjas arbetet med att liberalisera den svenska arbetsrätten. Regeringen, Liberalerna och Centerpartiet ska inom kort utforma direktiven till den utredning som ska uppdatera arbetsmarknadens spelregler för en ny tid.

Januariavtalet slår fast att lagen om anställningsskydd ska vidgas genom tydligt ökade undantag, att arbetsrätten ska ge arbetsgivaren flexibilitet och att arbetslöshetsförsäkringen ska reformeras i linje med en flexicurity-modell.

Baserat på denna överenskommelse föreslår Liberalerna tre utgångspunkter för det fortsatta arbetet med att modernisera arbetsrätten:

Liberalisera turordningsreglerna. Flera olika alternativ bör prövas. För det första bör utredningen få uppdrag att se över om turordningsreglerna för att skapa tillräcklig flexibilitet i sin helhet ska baseras på kompetens i stället för anställningstid.

För det andra bör utredningen se över hur undantagen från turordningsreglerna kan vidgas. Ett alternativ är att dagens undantag – två anställda för företag med upp till tio anställda – utvidgas.

Ett annat alternativ som bör prövas är om utökade undantag också ska ges för företag som erbjuder goda villkor vid uppsägning. Ett regelstyrt system med avgångsvederlag som växer med anställningstiden skulle kunna göra att företag helt undantas från turordningsreglerna.

För det tredje vittnar företag också om att rätten till återanställning vid neddragningar skapar problem. Även detta måste utredningen se över.

Liberalisera reglerna om personliga skäl. Det behöver bli enklare att säga upp personer av det som i lagen om anställningsskydd kallas personliga skäl.

För många företag vittnar om att det trots exempelvis misskötsamhet, trakasserier eller samarbets- svårigheter är för svårt att avsluta en anställning. Detta måste ändras samtidigt som ett skydd mot godtyckliga uppsägningar kvarstår.

Liberalisera arbetslöshetsförsäkringen. Minskad anställningstrygghet kräver trygghet vid arbetslöshet och ökade möjligheter till omställning. Liberalerna kommer därför verka för att reformer av a-kassan går hand i hand med förändringar av arbetsrätten.

Liberalernas uppfattning är att arbetslöshetsförsäkringen ska vara statlig och obligatorisk. Som ett steg på vägen argumenterar vi i den nu förestående reformen för att arbetslöshetsförsäkringen ska täcka fler genom att baseras på inkomster i stället för anställning. Vi vill se ett högre initialt inkomsttak än i dag, samtidigt som nedtrappningen bör bli brantare.

Fler reformer för att stärka möjligheterna till omställning och kompetenshöjning bör samtidigt utredas.

Januariavtalet innebär den största möjligheten på länge att uppdatera regelverket på svensk arbetsmarknad. Antingen sker detta genom att parterna kommer överens, eller genom att vi partier inom avtalet genomdriver nödvändig lagstiftning. Oavsett vägen dit behövs en ny giv för en mer liberal och bättre fungerande arbetsmarknad.

Jan Björklund, partiledare (L)

Gulan Avci, vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet (L)

Johan Pehrson, ekonomisk-politisk talesperson (L)


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?