Annons

L: Svensk politik står nu inför ett vägval

Det är alarmerande att vänsterkrafter nu ropar efter skattehöjningar och höjda kostnader för Sveriges företagare. Vi vill stimulera näringslivet att investera och att anställa, skriver Nyamko Sabuni, partiledare och Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson. 

VAL. Politiken står inför ett vägval. När den svenska vänstern signalerar att de vill höja skatterna för Sveriges företagare skrämmer man bort företag från att investera. Liberalerna väljer en annan väg.
VAL. Politiken står inför ett vägval. När den svenska vänstern signalerar att de vill höja skatterna för Sveriges företagare skrämmer man bort företag från att investera. Liberalerna väljer en annan väg.

Coronakrisen innebär att Sverige och omvärlden står i ett nytt läge. Även om en hel del tyder på att botten i ekonomin är passerad kommer återhämtningen att ske långsamt. Enligt en ny prognos från OECD beräknas arbetslösheten i Sverige att ligga kring 10 procent under 2020 och 2021. Arbetslösheten ökar kraftigt bland unga och för nyanlända, grupper som redan före krisen stod långt ifrån arbetsmarknaden. De får nu ännu svårare att hitta en anställning – eftersom de trängs undan av de som har haft ett jobb men nu blivit arbetslösa. Erfarenheten från tidigare kriser är att arbetslösheten riskerar att permanentas på höga nivåer under många år.

Småföretagsbarometerns samlade konjunkturindikator sjunker kraftigt och svenska småföretagarna har lägre förväntningar på framtiden i dag än under både finanskrisen och 1990-talskrisen. När världsekonomin går på sparlåga drabbas svenska exportföretag. För Sverige - en liten, exportberoende ekonomi - får detta stora konsekvenser för jobben och därmed välfärden. Vi ser nu också hur skatteintäkterna faller dramatiskt i kommuner och regioner.

Det är resultatet av att företagen både skapar jobb och de skatteintäkter som finansierar vår välfärd. Vår välfärdsmodell bygger på att människor arbetar och att våra företag växer. För oss är slutsatsen av detta uppenbar: Coronakrisen har visat att utan företagare stannar Sverige. 

Men politiska partier till vänster i Sverige drar en helt annan slutsats. I den politiska debatten har en del framfört att det inte ligger i skattebetalarnas intresse att stötta företagen och att företagare minsann borde ha marginaler för att klara en kris. Det är fel. Coronakrisen handlar inte om att företagare har agerat oansvarigt, utan om ett virus som ingen kunnat förbereda sig på. En del har av regeringen förbjudits att driva företag av smittskyddsskäl.

Företagare är också skattebetalare och förtjänar stöd under krisen. Samtidigt höjs nu från samma partier röster om att efter krisen riktat höja skatten på Sveriges företagare. Det målas upp en bild av att företagare i Sverige nu står i en kollektiv skuld som bara kan betalas av med höjda kapitalskatter och en återinförd förmögenhetsskatt. 

Det är en farlig väg att vandra. Vi minns hur 1970- och 1980-talets högskattepolitik tvingade svenska entreprenörer som Ingvar Kamprad och familjen Rausing att lämna Sverige. Vi lärde oss då att när de flyttade, så flydde också pengarna. Idag är situationen annorlunda. Genom slopandet av förmögenhetsskatten och arvs- och gåvoskatten kan vår tids entreprenörer bygga och utveckla bolag i Sverige. Och när vinster från globala försäljningssuccéer återinvesteras i nya företag här hemma blir vi alla rikare. 

I skarp kontrast drar vi en annan slutsats: nu krävs reformer som gör Sverige till ett attraktivt land att investera och driva företag i. Efter finanskrisen tog det ändå till 2014 innan företagens investeringar i forskning och utveckling var på samma nivå som före 2008. Detta är ett förlopp som inte får upprepas. När företagens minskar sina investeringar, så hålls produktiviteten tillbaka. Men de är också avgörande för jobben. I en modern kunskapsekonomi som den svenska hänger industri och tjänstesektor ihop. Många växande kunskapsintensiva företag är beroende av att andra företag investerar.   

Vårens krispaket måste nu förstärkas med nya insatser som underlättar en omstart av ekonomin och som säkrar konkurrenskraften. Politiken står inför ett vägval. När den svenska vänstern signalerar att de vill höja skatterna för Sveriges företagare skrämmer man bort företag från att investera. Liberalerna väljer en annan väg. Vi vill stimulera företag att investera och anställa. Det är så vi ingjuter framtidstro i Sveriges företagare.

Vi kommer i höstens budgetförhandlingar budget föreslå reformer så att företagen vågar investera och anställa. Coronakrisen går nu in ett nytt läge och det är dags för politiken att ta ledarskap för en återstart av Sverige. Sverige behöver ha internationellt konkurrenskraftiga bolagsskatter, lägre optionsbeskattning och attraktiva villkor för forskningsintensiva företag. Det ska vara enklare och billigare att anställa.    

Vår lärdom från Coronakrisen är tydlig: Utan företagare stannar Sverige. Företagen bygger vår välfärd. 

Nyamko Sabuni, partiledare

Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson. 


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?