Annons

L: Snabbutred Ringhals nu

DEBATT. Beslutet att stänga två reaktorer i Ringhals måste omprövas. Ur Vattenfalls perspektiv var beslutet 2015 affärsmässigt riktigt, men sedan dess har mycket förändrats. Om reaktorerna stängs minskar den svenska elexporten och utsläppen i andra länder ökar, skriver Nyamko Sabuni och Arman Teimouri.

KRÄVER UTREDNING. Elen som produceras i Ringhals 1 och 2 tränger undan koldioxidutsläpp i det nordeuropeiska energisystemet motsvarande 10–20 procent av Sveriges totala utsläpp, skriver Nyamko Sabuno och Arman Teimouri.
KRÄVER UTREDNING. Elen som produceras i Ringhals 1 och 2 tränger undan koldioxidutsläpp i det nordeuropeiska energisystemet motsvarande 10–20 procent av Sveriges totala utsläpp, skriver Nyamko Sabuno och Arman Teimouri.Foto:Jonas Eng

Liberalerna kräver att regeringen omedelbart tillsätter en oberoende snabbutredning av lönsamheten i att driva vidare Ringhals 1 och 2. Granskningen måste också undersöka vilka konsekvenser en stängning av de två reaktorerna skulle få för elförsörjningen, för samhällsekonomin och för klimatet. Granskningen skulle dessutom kunna undanröja alla misstankar om att det finns politiska motiv bakom att statliga Vattenfall så envist håller fast vid sitt beslut.

Flera områden i Sverige har tämligen hastigt fått brist på el. Den direkta orsaken är att elnätskapaciteten lokalt inte har byggts ut i samma takt som konsumtionen har ökat. Samtidigt finns det flaskhalsar i överföringen av el från norr till söder. Elproduktionen vid Ringhals är i sig viktig för att säkra elförsörjningen i södra Sverige, men den är också teknisk viktig för att överföringen av el från norr till söder förbi Ringhals ska bli effektiv.

Prognoserna för hur mycket el som kommer att behövas i Sverige och i våra grannländer har skrivits upp dramatiskt sedan 2015. Det blir allt mer tydligt att elektrifiering av transporter och industri är ett effektivt verktyg för att minska användningen av fossila bränslen och därmed minska utsläppen av koldioxid. Kärnkraften är såldes nyckeln i omställningen mot ett klimatsmart samhälle.

När Vattenfall 2015 fattade beslutet att stänga Ringhals 1 och 2 var det olönsamt att driva de båda reaktorerna. Kärnkraften var belagd med en kraftig punktbeskattning och elpriserna var låga. Där och då var ingen av företagets reaktorer lönsamma. Även Sveriges övriga fem kärnkraftverk hade kunnat stängas med samma argument. 

Ur Vattenfalls perspektiv var beslutet 2015 affärsmässigt riktigt, men sedan dess har många saker förändrats. I dag är det en god affär att producera el i kärnkraften. Vi kan konstatera att värdet av produktionen vid Ringhals 1 och 2 under 2018 var hela 6 miljarder kronor.

Att ändra beslutet om stängning av Ringhals 1 och 2 skulle sannolikt leda till något lägre elpriser vilket skulle påverka lönsamheten i Vattenfalls produktionsportfölj. Om de effekterna räknas in är det möjligen riktigt som Vattenfall hävdar, att fortsatt drift av de båda reaktorerna skulle vara olönsam. Men den typen av beräkningar får Vattenfall, på grund av sin ställning på marknaden, inte göra för bedömning av lönsamhet vid nedstängning. Resultatet påverkas också till stor del på antaganden om den framtida produktionen och elpriset.

Om lönsamheten å andra sidan studeras för vart och en av de två reaktorerna isolerat, utan att räkna med påverkan på lönsamheten i den övriga elproduktionen, så är det svårt att nå någon annan slutsats än att de båda reaktorerna är lönsamma. Det samhällsekonomiska värdet av att driva reaktorerna vidare är stort.

Men värdet för samhället är inte bara ekonomiskt. Att driva Ringhalsreaktorerna vidare underlättar en redan besvärlig elförsörjningssituation i södra Sverige. Vidare är elen från kärnkraften fossilfri och har därmed en nästan helt obefintlig klimatpåverkan. Sverige har i dag dessutom en stor elexport som gör en betydande klimatnytta. Våra grannländers alternativ till att importera el från Sverige är i praktiken alltid att öka elproduktionen i kraftverk som eldas med kol eller fossil gas, med mycket stora koldioxidutsläpp.

Elen som produceras i Ringhals 1 och 2 tränger undan koldioxidutsläpp i det nordeuropeiska energisystemet motsvarande 10–20 procent av Sveriges totala utsläpp, beroende på mixen av gas- och kol. Om reaktorerna stängs minskar den svenska elexporten och utsläppen i andra länder ökar. Det gäller oavsett hur mycket vi bygger ut vindkraften. Om vi stänger ren elproduktion kastar vi bort en möjlighet att stänga smutsiga kraftverk. Det behövs mycket mer fossilfri elproduktion i Europa och den produktion som redan finns måste underhållas så att den kan fortsätta producera.

Det behövs mycket goda skäl för att stänga fossilfri elproduktion i ett läge när den behövs mer än aldrig förr. Liberalerna kräver därför att regeringen tillsätter en oberoende snabbutredning av Ringhals 1 och 2 – för elförsörjningen, för samhällsekonomin och framför allt för klimatet.

 

Nyamko Sabuni, partiledare (L)
Arman Teimouri, energipolitisk talesperson (L)


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?