Politiken måste leverera om Sverige ska resa sig efter den värsta krisen i modern tid. Coronapandemin har inneburit att många har mist nära och kära – än fler har förlorat sin försörjning. Det är med en historiskt svag arbetsmarknad och ett betydande kunskapstapp som en ny generation gör sig redo att möta vuxenlivet.
Samtidigt genomför en svag regering för få eller fel åtgärder. I ett läge där utanförskapet växer, skolan brister och dyr el gör klimatomställningen till en klassfråga prioriterar regeringen förslag för att färre – inte fler – ska gå till jobbet en vanlig dag. Resultatet blir att det ekonomiska utrymme som byggts upp under lång tid för kristider som dessa nu används för att montera ned arbetslinjen, återinföra de rödgrönas flumskola och möta klimathotet med symbolpolitik.
Det krävs en ny start för Sverige. Liberalerna är partiet för alla de som vill byta regering och prioritera skola, integration och klimat. I dag presenterar vi vårt budgetalternativ för Sverige.
I skarp kontrast till regeringen gör vi det mer lönsamt att gå från bidrag till jobb. Ska Sverige resa sig starkare efter pandemin måste det bli mer lönsamt att arbeta, investera och driva företag. Det är genom flit och företagsamhet som Sverige fått det välstånd som vi har i dag. Det är de politiker som blundar för den historien som hotar det välstånd vi ska bygga framöver. En sådan utveckling vore förödande. Det är från en växande ekonomi som de innovationer och resurser som krävs för att klara klimathotet kommer att komma. Och det är från en växande ekonomi som vi kommer att finna kraft att bryta utanförskapet såväl som vända utvecklingen i skolan.
I dag presenterar vi följande prioriteringar för fler jobb, växande företag och ökat sparande:
1. Fler i arbete
Långtidsarbetslösheten når rekordnivåer samtidigt som regeringen monterar ned arbetslinjen. Liberalerna avvisar både det rödgröna regeringsunderlagets förslag till familjevecka och regeringens skattesänkningar på bidragsinkomster. I stället vill vi sänka skatten på arbete med över 20 miljarder. För en vanlig låginkomsttagare innebär detta en skattesänkning på 500 kronor i månaden. Det kommer att innebära att fler i utanförskap söker fler arbeten. Att fler kommer i arbete. Och att fler barn i utsatta områden växer upp med vuxna förebilder som arbetar.
2. Ett växande näringsliv
Det är med goda förutsättningar för entreprenörskap, investeringar, innovationer och företagsamhet som vi bygger ett starkt Sverige. Coronakrisen har visat hur vår ekonomi är beroende av omvärlden, både den globalt verksamma verkstadskoncernen och turisthotellet som ger jobb och skatteintäkter till Visby eller Järvsö. Liberalerna gör det billigare och enklare att anställa. Vi föreslår sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag och sänkta kunskapsskatter i form av förstärkt FoU-avdrag och förbättrad expertskatt. Morgondagens näringsliv behöver fler som läser svåra utbildningar och att fler som läst svåra utbildningar arbetar mer. Därför sänker Liberalerna även den statliga inkomstskatten.
3. Stärkt egenmakt med fler som sparar
Alliansregeringens reform med införandet av investeringssparkonto (ISK) har skapat en attraktiv sparform där både användning och beskattning är enkel att förstå. Detta bidrar till en demokratisering av sparandet och därmed ökad egenmakt för fler. Utvecklingen mot att fler sparar ska uppmuntras. Därför vill Liberalerna stimulera fler att börja spara genom att de första 300 000 sparade kronorna görs skattefria och att golvet på beskattning av investeringssparkonto avskaffas. På så sätt får fler förutsättningar att lägga undan till framtiden. Denna reform sänker skatten på sparande för närmare tre miljoner svenskar med nära två miljarder kronor nästa år.
Liberalerna lägger i dag fram sin första egna budgetmotion sedan 2018. Vi gör det också för första gången efter att riksdagen underkänt den regeringsbildning som Januariavtalet vilade på. Liberalerna är nu ett liberalt, borgerligt oppositionsparti. Efter sju år med socialdemokratiskt styre står många av vår tids stora problem utan tillräckliga åtgärder. Vi går därför fram i riksdagen i en fast tro på att Sverige behöver en liberal borgerlig regering.
Nyamko Sabuni, partiledare (L)
Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson (L)