Annons

L: Sänkt skatt på sparande för nära tre miljoner svenskar

Gör det lönsamt att arbeta, investera och driva företag. I dag presenterar Liberalerna sin budgetmotion. ”Vi prioriterar jobben, skolan och klimatet. Det kräver reformer som gör att näringslivet växer och som underlättar klimatomställningen”, skriver Liberalernas Nyamko Sabuni och Mats Persson.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Politiken måste leverera om Sverige ska resa sig efter den värsta krisen i modern tid. Coronapandemin har inneburit att många har mist nära och kära – än fler har förlorat sin försörjning. Det är med en historiskt svag arbetsmarknad och ett betydande kunskapstapp som en ny generation gör sig redo att möta vuxenlivet.

Samtidigt genomför en svag regering för få eller fel åtgärder. I ett läge där utanförskapet växer, skolan brister och dyr el gör klimatomställningen till en klassfråga prioriterar regeringen förslag för att färre – inte fler – ska gå till jobbet en vanlig dag. Resultatet blir att det ekonomiska utrymme som byggts upp under lång tid för kristider som dessa nu används för att montera ned arbetslinjen, återinföra de rödgrönas flumskola och möta klimathotet med symbolpolitik.

Det krävs en ny start för Sverige. Liberalerna är partiet för alla de som vill byta regering och prioritera skola, integration och klimat. I dag presenterar vi vårt budgetalternativ för Sverige. 

I skarp kontrast till regeringen gör vi det mer lönsamt att gå från bidrag till jobb. Ska Sverige resa sig starkare efter pandemin måste det bli mer lönsamt att arbeta, investera och driva företag. Det är genom flit och företagsamhet som Sverige fått det välstånd som vi har i dag. Det är de politiker som blundar för den historien som hotar det välstånd vi ska bygga framöver. En sådan utveckling vore förödande. Det är från en växande ekonomi som de innovationer och resurser som krävs för att klara klimathotet kommer att komma. Och det är från en växande ekonomi som vi kommer att finna kraft att bryta utanförskapet såväl som vända utvecklingen i skolan.

I dag presenterar vi följande prioriteringar för fler jobb, växande företag och ökat sparande:

1. Fler i arbete

Långtidsarbetslösheten når rekordnivåer samtidigt som regeringen monterar ned arbetslinjen. Liberalerna avvisar både det rödgröna regeringsunderlagets förslag till familjevecka och regeringens skattesänkningar på bidragsinkomster. I stället vill vi sänka skatten på arbete med över 20 miljarder. För en vanlig låginkomsttagare innebär detta en skattesänkning på 500 kronor i månaden. Det kommer att innebära att fler i utanförskap söker fler arbeten. Att fler kommer i arbete. Och att fler barn i utsatta områden växer upp med vuxna förebilder som arbetar.

2. Ett växande näringsliv

Det är med goda förutsättningar för entreprenörskap, investeringar, innovationer och företagsamhet som vi bygger ett starkt Sverige. Coronakrisen har visat hur vår ekonomi är beroende av omvärlden, både den globalt verksamma verkstadskoncernen och turisthotellet som ger jobb och skatteintäkter till Visby eller Järvsö. Liberalerna gör det billigare och enklare att anställa. Vi föreslår sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag och sänkta kunskapsskatter i form av förstärkt FoU-avdrag och förbättrad expertskatt. Morgondagens näringsliv behöver fler som läser svåra utbildningar och att fler som läst svåra utbildningar arbetar mer. Därför sänker Liberalerna även den statliga inkomstskatten.

3. Stärkt egenmakt med fler som sparar

Alliansregeringens reform med införandet av investeringssparkonto (ISK) har skapat en attraktiv sparform där både användning och beskattning är enkel att förstå. Detta bidrar till en demokratisering av sparandet och därmed ökad egenmakt för fler. Utvecklingen mot att fler sparar ska uppmuntras. Därför vill Liberalerna stimulera fler att börja spara genom att de första 300 000 sparade kronorna görs skattefria och att golvet på beskattning av investeringssparkonto avskaffas. På så sätt får fler förutsättningar att lägga undan till framtiden. Denna reform sänker skatten på sparande för närmare tre miljoner svenskar med nära två miljarder kronor nästa år. 

Liberalerna lägger i dag fram sin första egna budgetmotion sedan 2018. Vi gör det också för första gången efter att riksdagen underkänt den regeringsbildning som Januariavtalet vilade på. Liberalerna är nu ett liberalt, borgerligt oppositionsparti. Efter sju år med socialdemokratiskt styre står många av vår tids stora problem utan tillräckliga åtgärder. Vi går därför fram i riksdagen i en fast tro på att Sverige behöver en liberal borgerlig regering. 

Nyamko Sabuni, partiledare (L)

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson (L)

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera