1515

L: Sänkt skatt på sparande för nära tre miljoner svenskar

Gör det lönsamt att arbeta, investera och driva företag. I dag presenterar Liberalerna sin budgetmotion. ”Vi prioriterar jobben, skolan och klimatet. Det kräver reformer som gör att näringslivet växer och som underlättar klimatomställningen”, skriver Liberalernas Nyamko Sabuni och Mats Persson.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Politiken måste leverera om Sverige ska resa sig efter den värsta krisen i modern tid. Coronapandemin har inneburit att många har mist nära och kära – än fler har förlorat sin försörjning. Det är med en historiskt svag arbetsmarknad och ett betydande kunskapstapp som en ny generation gör sig redo att möta vuxenlivet.

Samtidigt genomför en svag regering för få eller fel åtgärder. I ett läge där utanförskapet växer, skolan brister och dyr el gör klimatomställningen till en klassfråga prioriterar regeringen förslag för att färre – inte fler – ska gå till jobbet en vanlig dag. Resultatet blir att det ekonomiska utrymme som byggts upp under lång tid för kristider som dessa nu används för att montera ned arbetslinjen, återinföra de rödgrönas flumskola och möta klimathotet med symbolpolitik.

Det krävs en ny start för Sverige. Liberalerna är partiet för alla de som vill byta regering och prioritera skola, integration och klimat. I dag presenterar vi vårt budgetalternativ för Sverige. 

I skarp kontrast till regeringen gör vi det mer lönsamt att gå från bidrag till jobb. Ska Sverige resa sig starkare efter pandemin måste det bli mer lönsamt att arbeta, investera och driva företag. Det är genom flit och företagsamhet som Sverige fått det välstånd som vi har i dag. Det är de politiker som blundar för den historien som hotar det välstånd vi ska bygga framöver. En sådan utveckling vore förödande. Det är från en växande ekonomi som de innovationer och resurser som krävs för att klara klimathotet kommer att komma. Och det är från en växande ekonomi som vi kommer att finna kraft att bryta utanförskapet såväl som vända utvecklingen i skolan.

I dag presenterar vi följande prioriteringar för fler jobb, växande företag och ökat sparande:

1. Fler i arbete

Långtidsarbetslösheten når rekordnivåer samtidigt som regeringen monterar ned arbetslinjen. Liberalerna avvisar både det rödgröna regeringsunderlagets förslag till familjevecka och regeringens skattesänkningar på bidragsinkomster. I stället vill vi sänka skatten på arbete med över 20 miljarder. För en vanlig låginkomsttagare innebär detta en skattesänkning på 500 kronor i månaden. Det kommer att innebära att fler i utanförskap söker fler arbeten. Att fler kommer i arbete. Och att fler barn i utsatta områden växer upp med vuxna förebilder som arbetar.

2. Ett växande näringsliv

Det är med goda förutsättningar för entreprenörskap, investeringar, innovationer och företagsamhet som vi bygger ett starkt Sverige. Coronakrisen har visat hur vår ekonomi är beroende av omvärlden, både den globalt verksamma verkstadskoncernen och turisthotellet som ger jobb och skatteintäkter till Visby eller Järvsö. Liberalerna gör det billigare och enklare att anställa. Vi föreslår sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag och sänkta kunskapsskatter i form av förstärkt FoU-avdrag och förbättrad expertskatt. Morgondagens näringsliv behöver fler som läser svåra utbildningar och att fler som läst svåra utbildningar arbetar mer. Därför sänker Liberalerna även den statliga inkomstskatten.

3. Stärkt egenmakt med fler som sparar

Alliansregeringens reform med införandet av investeringssparkonto (ISK) har skapat en attraktiv sparform där både användning och beskattning är enkel att förstå. Detta bidrar till en demokratisering av sparandet och därmed ökad egenmakt för fler. Utvecklingen mot att fler sparar ska uppmuntras. Därför vill Liberalerna stimulera fler att börja spara genom att de första 300 000 sparade kronorna görs skattefria och att golvet på beskattning av investeringssparkonto avskaffas. På så sätt får fler förutsättningar att lägga undan till framtiden. Denna reform sänker skatten på sparande för närmare tre miljoner svenskar med nära två miljarder kronor nästa år. 

Liberalerna lägger i dag fram sin första egna budgetmotion sedan 2018. Vi gör det också för första gången efter att riksdagen underkänt den regeringsbildning som Januariavtalet vilade på. Liberalerna är nu ett liberalt, borgerligt oppositionsparti. Efter sju år med socialdemokratiskt styre står många av vår tids stora problem utan tillräckliga åtgärder. Vi går därför fram i riksdagen i en fast tro på att Sverige behöver en liberal borgerlig regering. 

Nyamko Sabuni, partiledare (L)

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson (L)

 


Innehåll från Vectura FastigheterAnnons

Vectura bygger Stockholms nya Life science-center

Forskning, akademi och näringsliv förenas i det nya Life science-centret Forskaren. Här skapar Vectura förutsättningar för innovation mellan verksamheter. Affärer och idéer får möjlighet att växa i en miljö framtagen för kreativa samarbeten. 

Hållbarhet har präglat Forskaren från vision till första spadtag. Genom lösningar som gröna miljöer, solceller på taket och materialval med lågt koldioxidutsläpp bidrar byggnaden till en bättre framtid. Med sin runda form kommer Forskaren sticka ut i den annars strömlinjeformade Hagastaden, något som ytterligare förstärker visionen om en mötesplats för nytänkande och utveckling. 

– Forskaren är specifikt designad för att möjliggöra samverkan som kan ge mervärde. Vissa delar av centret kommer också att vara öppet för allmänheten, med syftet att öka intresset för Life science, i synnerhet bland unga. Här har vi redan inlett ett fruktbart samarbete med Tekniska museet, som kommer att presentera olika utställningar och aktiviteter, säger Micael Averborg, affärsenhetschef kommersiellt på Vectura.

En dörr till framtiden

Peter Skogh, museidirektör på Stiftelsen Tekniska museet, framhåller vikten av att erbjuda allmänheten fler ingångar till forskningens värld. I nya Hagastaden, som just nu växer fram i Stockholm, samlas några av världens mest framstående aktörer inom området och Peter ser samarbetet kring Tekniska museet, Karolinska Institutet och Vectura Fastigheter som ett nav i utvecklingen: 

– Forskaren är inte bara ett skyltfönster för den senaste forskningen utan också en öppen dörr till framtiden. Du kommer kunna utforska, upptäcka och delta i utvecklingen av framtidens Life science. Tillsammans med KI vill vi bidra till möten med profiler inom området, upplevelser och labb om det senaste. Vi vill skapa plats för tankar och dialoger som engagerar och utmanar. På vardagar blir platsen en resurs för skolelever och lärare, som kanske ger inspiration till framtida studier och jobb. Helger och kvällar kommer bjuda på allt från intressanta samtal till kreativa musik- och konstupplevelser kopplade till ämnet. Konceptet för den publika verksamheten arbetas fram nu under hösten 2021.

Dynamiska ytor – intressanta möten

Ett av de framstående bolag som kommer att dela Forskaren med Tekniska museet är strålterapiföretaget Elekta, vars ursprung är Karolinska Institutet. Mattias Thorsson, Head of Corporate Communications på Elekta, konstaterar att Forskaren är en plats där fysiska möten möjliggör såväl utveckling och samarbete, som gemenskap och kultur – en flexibilitet som utgör en naturlig del av framtidens kontor. 

– Vi ser möjligheter i husets dynamiska ytor och de intressanta möten som de kan skapa både med nya företag, akademin och vården. Vi är i början av arbetet med att utforska möjligheterna och har hittills haft goda dialoger med exempelvis vår partner Medicinska föreningen på Karolinska Institutet. 

Kombinationen av en spännande arkitektur, den centrala platsen och möjligheter till samarbete mellan akademin, sjukhuset och företag inom samma bransch på en och samma plats var således avgörande för Elektas val. 

– Vi delar Forskarens vision om att skapa nya idéer och lösningar för liv och hälsa, i dialog med andra parter som kan utmana tankesätt och gränser. Vi får också helt nya förutsättningar för att bedriva bra labbverksamhet i närhet till Elektas kontor, och att vi på bästa plats får en möjlighet att visa upp möjligheterna med strålterapi som en viktig del i cancerbehandling, avslutar Mattias.

Läs mer om att etablera verksamhet i Forskaren

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vectura Fastigheter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?