L: Arbetsförmedlingen kan inte vänta, Nordmark

DEBATT. Omstöpningen av Arbetsförmedlingen har i praktiken satt verksamheten ur spel. Nu måste nya arbetsmarknadsministern omedelbart se till att arbetssökande anvisas till de insatser de har rätt till, skriver Liberalernas arbetsmarknadspolitiske talesperson Gulan Avci.

SYSTEMFEL. Arbetsförmedlingen har i princip lika många arbetsförmedlare som för nio år sedan, men anvisar långt färre deltagare till arbetsmarknadsutbildningar, skriver Gulan Avci. På bilden: Eva Nordmark (S), ny arbetsmarknadsminister.
SYSTEMFEL. Arbetsförmedlingen har i princip lika många arbetsförmedlare som för nio år sedan, men anvisar långt färre deltagare till arbetsmarknadsutbildningar, skriver Gulan Avci. På bilden: Eva Nordmark (S), ny arbetsmarknadsminister.Foto:Henrik Montgomery/TT
Foto:Henrik Montgomery/TT

Regeringen, Liberalerna och Centerpartiet genomför just nu en av de största omläggningarna av en myndighet i modern tid. Att reformera Arbetsförmedlingen i grunden innebär självfallet ett visst temporärt tumult, men omläggningen är nödvändig.

Det nya systemet ska vara på plats 2021 och för många arbetssökande kommer det att betyda nya vägar in i det svenska samhället. Men vi har inte råd att vänta till dess.

I dagsläget har Arbetsförmedlingen innestående medel för insatser som de inte använder. Insatser som till exempel skulle kunna leda till en busschaufförsutbildning för en arbetssökande som aldrig tidigare haft ett jobb i Sverige.

I somras rapporterade Arbetsförmedlingen om antalet anvisningar till olika insatser. Resultatet var minst sagt alarmerande. Antalet deltagare i arbetsmarknadsutbildningar är nu endast drygt 5 000. Det är den lägsta siffran sedan utbildningarna infördes för över 50 år sedan.

Platser på utbildningar till svetsare, plattläggare och chaufförer, alltså kompetenser som det för närvarande råder brist på i hela landet, står i dag tomma eftersom myndigheten inte lyckats anvisa arbetssökande till dem.

Vi behöver tvärtom investera i fler arbetsmarknadsutbildningar. LO anser att vi behöver 30 000 platser för att matcha marknadens behov. Vi i Liberalerna kan bara hålla med. Med en yrkesutbildning kan individer som saknar akademisk examen snabbt skaffa sig den kompetens som leder till goda framtidsutsikter.

Arbetsförmedlingen och regeringen skyller de minskade volymerna på personalneddragningar som myndigheten har tvingats göra. Myndigheten rapporterar själva om att 1 600 anställda hittills har sagts upp, medan 1 400 har sagt upp sig själva. Det innebär självfallet en kapacitetsminskning, men inte så drastisk som det kan låta.

I dag jobbar drygt 12 000 personer vid Arbetsförmedlingen varav drygt 6 500 är arbetsförmedlare. Det motsvarar ungefär lika många arbetsförmedlare i dag som myndigheten hade 2010.

2010 anvisade emellertid myndigheten 28 841 deltagare till arbetsmarknadsutbildningar, alltså långt fler än i dag.

Under föregående år, innan myndigheten startade sina neddragningar, anvisades endast 16 283 deltagare till arbetsmarknadsutbildningar. Detta trots att dagens digitala verktyg borde göra förmedling av insatser mindre och inte mer personalintensiv.

Det är inte i huvudsak antalet arbetsförmedlare som avgör hur väl myndigheten förmedlar insatser, utan myndighetens vilja, styrning och organisation.

Dessvärre verkar det som att myndigheten behöver en ny generaldirektör för att kunna ta tag i den styrning som krävs för att möta de arbetssökandes förväntningar.

Vi tänker inte acceptera att Arbetsförmedlingen sitter på sina händer fram till 2021, myndigheten måste öka antalet anvisningar till insatser som fungerar och som leder till varaktig sysselsättning. Vi kräver därför omedelbar handling från Eva Nordmarks sida. Uppmana myndigheten att anvisa deltagare till de insatser den fått medel för.

Gulan Avci, riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson (L)


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?