Kristersson: Djupt respektlöst att stänga ute SD

DEBATT. Regeringen har bjudit in alla riksdagspartier utom SD till diskussioner om gängvåldet. Att i det mest akuta läget vårt land befunnit sig i på många år inte ens lyssna på vad alla medborgare, genom sina riksdagsledamöter, har att säga är djupt respektlöst, skriver Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.

I söndags höll jag mitt sensommartal i Strängnäs. Fokus var naturligtvis på gängbrottsligheten och den grova kriminalitet som griper tag om vårt land, med förödande konsekvenser för såväl enskilda människor som för hela samhället.

Sverige befinner sig i en ohållbar situation. Stöldligor bryter sig in i människors hem och riktar sig ofta mot försvarslösa äldre. Ungdomar rånas på väg hem från skolan eller på väg till fotbollsträningen. Våldtäkter gör det otryggt för många kvinnor att ta sig hem på kvällen.

Och sedan har vi den allra grövsta våldsbrottsligheten. Sprängdåden har ökat kraftigt det senaste året. Skjutningarna ligger kvar på tidigare års rekordnivåer. Dödsskjutningarna som bara fortsätter. Förra veckans två brutala mord på unga kvinnor i Malmö och Stockholm går bortom allt vi tidigare sett.

Mot den bakgrunden kontaktade jag i helgen statsminister Stefan Löfven med budskapet att om regeringen är beredd att gå från ord till handling i kampen mot den grova kriminaliteten, så är vi moderater beredda att lägga annat åt sidan för att hjälpa till.

Det måste dock bygga på den fundamentala insikten att rundabordsdiskussioner, manifestationer och allmänt prat om samling inte längre duger. Nu måste det tvärtom handla om en mycket konkret, operativ och bred politisk mobilisering mot det grova våldet, med fokus på skarpa budget- och lagförslag som kan bli verklighet de kommande sex till 12 månaderna.

Konkret är Moderaterna beredda att i riksdagen stödja snabba omprioriteringar av resurser till polis, tull, åklagare, kriminalvård och domstolar. Vi är beredda att samarbeta med regeringen - och med alla partier som här och nu vill agera mot den grova brottsligheten.

I samband med sommartalet presenterade jag tio punkter som Moderaterna nu vill se genomförda. Andra får gärna addera ytterligare åtgärder och reformer.

- Sätt in fler poliser mot gängkriminaliteten. Polisiära resurser måste frigöras här och nu genom att återanställa pensionerade poliser och andra som har lämnat yrket. Men också genom att civil, administrativ stödpersonal anställs, liksom att fler ordningsvakter används som avlastar polisen från enklare uppgifter. 

Ska Sverige ha någon chans att nå målet om 10 000 fler polisanställda senast 2024 krävs också betald polisutbildning och riktade satsningar för att polislönerna ska kunna höjas.

- Fördubbla straffen för kriminella som begått gängrelaterad brottslighet, eftersom deras våldskapital är så stort. Och skärp straffen för brott som ofta går att koppla till gängkriminalitet, bland annat överlåtelse av narkotika och grova vapen- och sprängmedelsbrott.

- Inför ett system med visitationszoner där polisen ges utökade befogenheter att visitera personer och genomsöka bilar för att leta efter exempelvis vapen, narkotika eller handgranater.

- Inför ett system med vistelseförbud. Den som dömts för ett gängrelaterat brott ska kunna förbjudas att återvända till sitt gamla område och gamla nätverk efter avtjänat straff.

- Sänk gränsen för obligatorisk häktning så att det omfattar alla brott med minimistraff om fängelse ett år. Det skulle bland annat träffa brott som grov misshandel, rån och grov utpressning.

- Förbättra utredningsmöjligheterna genom att öka polisens rätt till hemlig teleavlyssning, kameraövervakning och buggning. Inför möjlighet till hemlig dataavläsning, bland annat för att öka polisens rätt att ta del av meddelanden som skickas mellan mobiltelefoner. 

- Finansiera och sätt upp betydligt fler övervakningskameror, inte minst i utsatta områden där gängbrottsligheten brett ut sig.

- Inför ett system med kronvittnen, skärp straffet för dem som hotar vittnen (övergrepp i rättssak) och stärk personsäkerheten för dem som väljer att vittna.

- Genomför ett tidsbegränsat försök med anonyma vittnen, för att bryta den farliga utvecklingen mot parallella rättssystem där vittnen inte längre vågar vittna.

- Slopa straffrabatten för dem mellan 18-21 år och slopa dagens form av mängdrabatt för dem som har begått flera brott.

Jag är övertygad om att det finns en bred majoritet i Sveriges riksdag som vill agera kraftfullt för att få stopp på våldet – och det finns definitivt en majoritet hos svenska folket. Det är dags att ta den majoriteten på allvar.

Men i söndagskvällens SVT Agenda meddelade inrikesminister Mikael Damberg att regeringen nu kommer bjuda in alla riksdagens partier – utom Sverigedemokraterna – till gemensamma diskussioner. Detta är obegripligt.

Stefan Löfven talade så sent som i helgen om att det nu krävs ”en samling av hela vårt samhälle”. Om det är en seriös avsikt börjar man inte med att utestänga företrädare för 17 procent av väljarna från politiska diskussioner. Väljare som är precis lika utsatta för och lika oroade över den grova brottsligheten som alla andra i Sverige.

I det mest akuta läget som vårt land har befunnit sig i på många år, så väljer regeringen att inte ens lyssna på vad alla medborgare, genom sina valda riksdagsledamöter, har att säga. Det är djupt respektlöst. Det är politiskt spel när läget kräver politisk handling. Och det ökar misstron mot politikens förmåga att samla vårt land och ta itu med verkliga problem.

Det är också helt orimligt om man ser till hur riksdagsarbetet fungerar. Sverigedemokraterna sitter med i utredningar och beredningar om både försvaret och migrationen. Att just de inte ska få delta i diskussioner om hur vi kan bekämpa brottsligheten saknar all rim och reson.

Jag är själv varken socialdemokrat eller sverigedemokrat, men jag har respekt för alla som tar Sveriges problem på allvar och för de valda ledamöter som arbetar inom den svenska demokratin.

Om Stefan Löfven menar allvar med att samla hela samhället mot den grova brottsligheten, så korrigerar han nu sin inrikesminister. Bjud in samtliga riksdagspartier till diskussioner och se till att samling också blir handling. 

Sverige har inte tid med politiskt spel när problemen är akuta och medborgarna förväntar sig politiskt ledarskap.

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?